Nyheter 23.7.2014

Världsräddning och trimmade tossor i Björneborg

Pori,ulkoministeriön teltta. Kuva:UM

Utrikeministeriet deltog mångsidigt i evenemanget Finlandsarenan förra veckan i Björneborg. På programmet stod såväl publikevenemang som program vid tältet på Medborgartorget. EU-frågor, utrikespolitik, biståndspolitik och frågor kring resande intresserade publiken. Läget i Ukraina blev ett av huvudämnena i både ministrarnas och publiken kommentarer.

Tre ministrar och Finlands utrikespolitik

Utrikesministeriets huvudevenemang under Finlandsarenan var det utrikespolitiska diskussionstillfället med utrikesministeriets tre ministrar på Björneborgs teater. Utrikesminister Erkki Tuomioja, biståndsminister Pekka Haavisto och Europa- och utrikeshandelsminister Lenita Toivakka var ense om att utrikespolitiken för tillfället är mer utmanande än någonsin tidigare. Den största orsaken till detta är Ryssland och framför allt krisen i Ukraina, men även ett stor globalt brytningsskede i hela världen.

Bild: suomiareena.fi
Signmark. Kuva: suomiareena.fi
Utrikespolitik är inte tråkigt och torrt!
Innan den utrikespolitiska diskussionen höjde rap-artisten Signmark stämningen till taket i den fullproppade salen.

– I dagens värld uppnås inga bestående fördelar genom maktpolitik. Konsekvenserna för de länder som utövar maktpolitik är stora kostnader, påminde utrikesminister Tuomioja.

– Numera är utrikespolitik inte endast staternas gebit, utan varje medborgare kan vara med och kommentera och föra utrikespolitik till exempel via sociala medier, betonade biståndsminister Haavisto.

Bild: suomiareena.fi
Kolme ministeriä ja Hiski haukkala. Kuva: suomiareena.fi
Tre ministrar och specialforskare Hiski Haukkala reflekterade kring målsättningarna för Finlands utrikespolitik under Finlandsarenan.

Vad är då den viktigaste målsättningen för Finlands utrikespolitik? – Enligt Erkki Tuomioja är det att rädda världen. Pekka Haavisto framhävde Finlands roll som fredsskapare och Lenita Toivakka vikten av handelspolitik. De var alla överens gällande Rysslandssanktionerna; de ekonomiska sanktionerna måste skärpas såvida andra medel inte hjälper. Det viktigaste är ändå att få slut på våldet.

På Medborgartorget fördes diskussioner

Toivakka, kuva: UM
Den nyblivna Europa- och utrikesministern var under Finlandsarenan även anträffbar vid utrikesministeriets tält på Medborgartorget.

Det var livat vid utrikesministeriets tält på Medborgartorget alla tre dagar. Biståndssamarbete, Europafrågor och resesäkerhet var framme vid tältet.

Att göra reseanmälan väckte frågor. Om man hamnar i knipa under resan, hur ska man gå till väga och vad kostar det? Och behöver man anmäla alla utlandsresor? Internationella karriärer och att jobba vid utrikesministeriet intresserade också medborgarna.

Graffitiartistens tolkning av utrikesministerns joggingskos nya utseende

Utrikesministerns joggingskor trimmades till ett nytt utseende

UMIn tossu, kuva:UM
Graffitiartistens tolkning av utrikesministerns joggingskos nya utseende.

Ett av programnumren vid tältet var målning av tossor. Team Haloo-medlemen, graffitiartisten Hende jobbade vid tältet med att måla graffiti-inspirerade illustreringar på tossor, som vem som helst fick hämta med sig till platsen. Och jobb fanns så det räckte till över två timmar.

Den mest fotograferade tossan var visst utrikesministerns joggingsko, som fick ett nytt utseende med en Peace-text.

Se även:

Bilder från Finlandsarenan på Europainformationens Flickr-konto

#SuomiAreena

#UMPori

Storify-sammanställningen av den Globala sommarskolan som utrikesministeriet ordnade i samband med Finlandsarenan