Nyheter 22.9.2014

Ny 10-eurosedel introduceras

Uusi kymppi

I Finland och i hela euroområdet introduceras en ny 10-eurosedel den 23 september 2014. Den nya 10-eurosedeln är utrustad med ännu bättre säkerhetsdetaljer, såsom vattenstämpel, hologram och en skimrande valörsiffra. Den nya sedeln är också hållbarare än tidigare.

Eurosedlarnas teman är fortfarande epoker och stilar. Sedelseriens färgvärld förblir också oförändrad. Utseendet har dock ändrats något på grund av de förbättrade säkerhetsdetaljerna. Därför är det lätt att skilja mellan de nya eurosedlarna och sedlarna i den första sedelserien.

De nya sedlarna stegvis i omlopp

Eurosedlarna i den nya serien kommer att ges ut efter hand under flera års tid. I maj 2013 introducerades 5-eurosedeln som den första sedeln i den nya serien. 

De nya 10-eurosedlarna som nu sätts i omlopp i Finland införs via detaljhandeln och penninginstituten och inga sedlar behöver bytas ut mot sedlar i den nya serien.

Inledningsvis cirkulerar sedlar både från den gamla och den nya serien parallellt. Sedlarna i den första serien returneras stegvis till centralbanken och upphör slutligen att fungera som lagliga betalningsmedel. Information om detta kommer att lämnas i god tid på förhand. Sedlarna i den första serien kommer inte heller då att förlora sitt värde, utan de kan därefter under obegränsad tid växlas in i Finlands Bank och de övriga nationella centralbankerna i euroområdet.

Läs mera: 

http://www.nya-eurosedlar.eu/ 

Finlands bank