Nyheter 6.5.2015

Eurooppa-viikolla pääteemana Suomen 20-vuotinen EU-jäsenyys

Den här veckan firas Europadagen. Olika EU-evenemang ordnas runt om i Finland.

Suomi 20v EU

Huvudtema: Finland 20 år i EU

Under årets Europavecka uppmärksammas särskilt Finlands tjugoåriga medlemskap i EU. Också EU:s utvecklingssamarbetsår 2015 är synligt på många håll.

Europainformationen ordnar i samarbete med Kajanalands Europe Direct en Europadag i Kajanalands landskapsbibliotek, fredagen den 8 maj klockan 9-12:30 i Kajana. Mera information hittar du i vår händelsekalender.

Europakommissionens Finlandsrepresentation och Europaparlamentets finländska informationsbyrå arrangerar det nationella Europadagsevenemanget i Helsingfors lördagen den 9 maj. Då serveras kaffe och tårta i Järnvägsstationens Posthall klockan 10-13. De 1000 första bjuds på kaffe och tårta. För festmusiken svarar bandet EU Correspondents som spelar eurovisioncovers och dessutom kan man lyssna till småprat från scenen om de gångna tjugo åren och EU:s framtid.

Civila samhällsorganisationer ordnar också evenemang på olika håll i landet. En del av dem har fått understöd av utrikesministeriet för att informera om Europa.

Bild: Europainformationen
Eurooppa-päivä 2014. Kuva: Eurooppatiedotus

På Europadagen den 9 maj ordnas evenemang med Europatema i alla EU-länder. Bilden är från firandet i Glaspalatset ifjol. 

9 maj är Schumandeklarationens årsdag

Europadagen firas den 9 maj och är en dag då fred och samhörighet i Europa hedras. Det är också årsdagen av Schumandeklarationen. År 1950 föreslog Frankrikes utrikesminister Robert Schuman i ett tal att man skulle ägna sig åt ett nytt slag av politiskt och ekonomiskt samarbete i Europa, vilket skulle göra krig mellan de europeiska länderna omöjliga.

Schumans tanke var att en europeisk institution skulle grundas, ett organ som skulle administrera produktionen av kol och stål. Ett avtal om inrättandet av en sådan institution undertecknades ungefär ett år senare. Man brukar säga att Robert Schumans förslag utgjorde början på vår nuvarande Europeiska union.

För mera information:

Evenemang under Europaveckan finns listade i Europainformationens händelsekalender

Om Europadagen på kommissionens finländska representations webbplats

Schumandeklarationen 

Europadagen på Twitter: #Eurooppapäivä