Nyheter 19.11.2015

EU Career Ambassadors uppmuntrar studenter att välja en EU-karriär

EU Career Ambassador är ett förtroendeuppdrag inom EU:s rekryteringskontor EPSO (The European Personnel Selection Office). Ambassadörernas uppgift är att stödja studerande som är intresserade av en karriär i EU. Ambassadörerna erbjuder intresserade studerande individuell handledning, de deltar i olika rekryteringsevenemang och reser runt och berättar om arbetsplatser i EU. Noora Saarinen är en nyutnämnd EU Career Ambassador.

EU-uralähettiläät
EU Career Ambassadors läsåret 2015–2016

En EU Career Ambassador fungerar med andra ord som en kontaktperson för studerande som är intresserade av arbete och praktikplatser i EU. Nu finns det för första gången ambassadörer också vid andra universitet än Helsingfors universitet, det finns sammanlagt sex EU Career Ambassadors i Finland i år. I hela Europa är de 114 stycken.

EU behöver experter inom många olika områden

Den nyutnämnda ambassadören Noora Saarinen tycker att det är en viktig uppgift att informera om EU:s mångsidiga karriärmöjligheter. Det rör sig många felaktiga uppfattningar, enligt Saarinen.

”Det är ett allmänt antagande att det bara är personer som studerat statsvetenskap eller juridik som får praktikplatser och arbete i EU, men det stämmer inte alls. Det behövs experter inom alla tänkbara ämnen i EU”, betonar Saarinen.

Noora Saarinen
Noora Saarinen arbetar för att få nya människor att bli intresserade av en karriär i EU.

I Finland krävs i allmänhet högre högskoleexamen för högre tjänster. Inom EU kan du emellertid ansöka om många tjänster med kandidatexamen.

Rekryteringsprocessen till EU:s institutioner är lång, men man ska inte låta sig avskräckas, menar Saarinen. Finländare brukar klara sig bra i EU:s uttagningsprov.

Tro på dig själv

Du kan kontakta EU Career Ambassadors per e-post, på Facebook eller gå och träffa honom eller henne personligen. Under vårterminen har till exempel Noora Saarinen för avsikt att hålla mottagning en gång i veckan.

”Jag vill uppmuntra studerande att tro på sig själva. Om det inte finns en egen ambassadör vid din högskola kan du bra ta kontakt med vem som helst av oss”, uppmanar Saarinen.

Finlands EU Career Ambassadors under läsåret 2015/2016:

  • Inna Kallioinen – Lapplands universitet
  • Mari Koljonen – Östra Finlands universitet
  • Emma Lappalainen – Åbo universitet
  • Emilia Piitulainen – Vasa universitet
  • Noora Saarinen – Helsingfors universitet
  • Eero Säynäjäkangas – Tammerfors universitet