Nyheter 19.11.2015

EU-uralähettiläs kannustaa opiskelijoita EU-uralle

EU-uralähettilästoiminta on Euroopan henkilöstövalintatoimiston eli EPSO:n alainen luottamustehtävä ja EU-urista kiinnostuneiden opiskelijoiden palvelu. Uralähettiläs antaa kiinnostuneille opiskelijoille yksilöllistä ohjausta, osallistuu erilaisiin uratapahtumiin ja käy kertomassa EU-työpaikoista. Noora Saarinen on tuore Helsingin yliopiston EU-uralähettiläs.

EU-uralähettiläät
EU-uralähettiläät lukuvuonna 2015-2016

EU-uralähettiläät toimivat siis linkkinä erityisesti opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneita EU-tehtävistä ja -harjoittelupaikoista. Tänä vuonna uralähettiläitä on Suomessa ensi kertaa myös viidessä muussa yliopistossa Helsingin yliopiston lisäksi. Suomessa on siis yhteensä kuusi EU-uralähettilästä. Euroopan tasolla heitä on yhteensä 114.

EU tarvitsee eri alojen osaajia

Tuore Helsingin EU-uralähettiläs Noora Saarinen pitää erityisen tärkeänä tehtävänään tiedottaa EU:n monipuolisista uramahdollisuuksista. Liikkeellä on Saarisen mukaan myös paljon virheellisiä käsityksiä.

”Yleinen oletus on, että vain valtiotieteitä ja oikeustieteitä opiskelleet saavat töitä ja harjoittelupaikkoja EU:sta, mutta tämä ei todellakaan pidä paikkaansa. EU:ssa tarvitaan kaikkien alojen osaajia”, Saarinen painottaa.

Noora Saarinen
Noora Saarisen tavoitteena on saada uusia ihmisiä kiinnostumaan EU-uramahdollisuuksista.

Suomessa on yleistä, että korkeisiin virkoihin tarvitaan ylempi korkeakoulututkinto. Moniin EU-tehtäviin voi kuitenkin hakea jo kandidaatin papereilla.

Työllistymisprosessi EU-toimielimissä on pitkä, mutta sitä ei Saarisen mielestä kannata pelätä. Suomalaiset ovat pärjänneet EU:n rekrytointikilpailuissa hyvin.

Usko itseesi

Uralähettilääseen voi ottaa yhteyttä sähköpostitse, Facebookin kautta tai mennä tapaamaan henkilökohtaisesti. Kevätlukukaudella esimerkiksi Noora Saarinen aikoo pitää viikoittaista vastaanottoa.

”Haluan kannustaa opiskelijoita uskomaan itseensä. Mikäli omassa korkeakoulussa ei ole omaa uralähettilästä, voi huoleti olla yhteydessä keneen tahansa meistä uralähettiläistä”, Saarinen kehottaa.

Suomen EU-uralähettiläät lukuvuonna 2015/2016:

  • Inna Kallioinen – Lapin yliopisto
  • Mari Koljonen – Itä-Suomen yliopisto
  • Emma Lappalainen – Turun yliopisto
  • Emilia Piitulainen – Vaasan yliopisto
  • Noora Saarinen – Helsingin yliopisto
  • Eero Säynäjäkangas – Tampereen yliopisto