Bild: Riku Isohella
Nyheter 21.2.2018

Vi pratar om EU!

Pääministeri Juha Sipilä aloitti EU-keskustelutilaisuudet Oulusta helmikuun lopulla.
Statsminister Juha Sipilä inledde diskussion om EU i Uleåborg i slutet av februari.

I år kommer vi att bidra till och utvidga den offentliga debatten om EU på flera sätt. Det ordnas ovanligt många evenemang där vi tillsammans kan diskutera Europeiska unionen. Dyk upp på platsen eller delta i debatten i sociala medier med hashtagg #munEU och #mittEU.

Det pågår för närvarande en kampanj i Finland under statsministerns ledning för att främja diskussionen om EU. Regeringen anser att det är viktigt att öka finländarnas engagemang i debatten. Därför har Finland antagit en utmaning av Frankrikes president Emmanuel Macron, riktad till alla EU-länder, för att aktivera EU-debatten. Runt om i Finland ordnas extra många diskussionsevenemang i år.

Startskottet gick den 26 februari, då statsminister Juha Sipilä inledde en serie universitetsbesök med besök i Uleåborg kring temat EU och Finlands framtid.

Samma dag ordnade Europainformationen seminariet Finland och EU:s framtid i Kuopio.

Både statsministern och Europainformationen har flera andra motsvarande evenemang inbokade.

Också Europeiska kommissionens representation i Finland, Europaparlamentets informationskontor, Utrikespolitiska institutet och flera civilsamhällesorganisationer arbetar för att främja den allmänna debatten. Europainformationen stöder också en del av dessa organisationer program.

I sociala medier använder vi hashtaggen #mittEU eller #munEU för EU-debatten.