Bild: Bild: Milena Raappana
Nyheter 30.5.2018

Chat fiction-serie utmanar unga att fundera på sin relation till EU

Kommer förhållandet mellan följa-reglerna-Finland och ta-allt-på-allvar-EU att hålla? Deras relation testas i en chat fiction-serie i tre delar som skrivits och producerats av studerande vid Åbo yrkeshögskola. I serien hamnar Finland och andra länder på en frestelsernas ö där Finlands och EU:s relation sätts på prov. Den humoristiska serien har uppstått i samarbete mellan Europainformationen och en kurs i kommunikationslära vid Åbo yrkeshögskola.

Studerandena var indelade i fyra grupper som hade till uppgift att utarbeta förslag till ett medieprojekt som skulle avspegla EU:s betydelse i Åboungdomarnas vardag på ett sätt som kunde intressera de ungdomar som ska rösta i EU-valet för första gången nästa vår. Det vinnande förslaget genomfördes och kommer att publiceras i Europainformationens kanaler i sociala medier.

”Vi beslutade att kombinera chat fiction med dokusåpa, eftersom de är bekanta koncept för ungdomar. Vi vill föra EU närmare ungdomar med hjälp av humor eftersom EU är en så stor helhet som kan verka torr och byråkratisk”, säger vinnarna Liisa Kallio, Kirsi Lätti och Milena Raappana.

”Seriens idé är att visa hur EU påverkar ungas vardag och få unga människor att fundera på sin relation till EU. Vi hoppas att EU blir lite mer konkret och handgripligt när man tar del av vår serie, att det känns mindre avlägset och abstrakt”, säger Kallio, Lätti och Raappana.

Europainformationen bidrog till kursen med uppgiften och med en introduktion till EU-frågor, men valet av specifikt tema för projektet, metod och genre var fritt.

”Vi ville ge ungdomarna fria händer att behandla EU-frågor ur sådana perspektiv, på sådana sätt som de tycker är intressanta. Vi fick flera fina och kreativa förslag som på ett modigt sätt utmanar den traditionella EU-informationen”, säger Johanna Kaprio som är informatör vid utrikesministeriets Europainformation.

Kursens lärare Samuel Raunio och Jussi Kokkola är nöjda med samarbetet med Europainformationen.

”Uppgiften var minst sagt utmanande för våra studerande, men den tvingade dem att hitta på nya lösningar. EU kommer inte nödvändigtvis ungdomarna in på huden om man håller sig till den så att säga officiella linjen”, säger Raunio och Kokkola.

Seriens tre delar publiceras en i veckan på Europainformationens konton på Instagram och Youtube.

Projektet ingår i kampanjen Vi pratar om EU! som inleddes 2018 på sociala medier med hashtagg #mittEU #munEU.

 

Ytterligare information:

Milena Raappana, milena.raappana (at) gmail.com, tel. 040 519 4493
Liisa Kallio, liisa.kallio95 (at) gmail.com, tel. 050 436 5067
Kirsi Lätti, kirsi.latti (at) edu.turkuamk.fi, tel. 040 754 7943
Jussi Kokkola, Åbo yrkeshögskola, jussi.kokkola (at) turkuamk.fi, tel. 040 355 0199
Samuel Raunio, Åbo yrkeshögskola, samuel.raunio (at) turkuamk.fi, tel. 040 355 0197
Johanna Kaprio, Europainformationen, johanna.kaprio (at) formin.fi, tel. 050 350 4942