Bild:
Nyheter 2.5.2019

Europadagen inleder slutspurten inför EU-valet

Europadagen livar åter upp gator och torg i europeiska städer den 9 maj, årsdagen för Schumandeklarationen. Deklarationen av Frankrikes utrikesminister Robert Schuman anses vara startskottet för dagens Europeiska union. Idén var att förena kol- och stålproduktionen och genom europeisk enhet främja fred och välfärd. Under toppmötet i Milano 1985 kom EU-ländernas stats- och regeringschefer överens om att Europadagen skulle firas den 9 maj.

I år firas Europadagen synligare än någonsin på Narinken i Helsingfors. På programmet står Yles stora paneldebatt inför EU-valet, Diandra, Paleface och livliga diskussioner om EU och EU-valet. På Narinken hittar du också en hoppborg, spunnet socker, ansiktsmålning och nagelmålning, ärtsoppa och givetvis ballonger. Dagen ordnas som en del av Nylandsveckan och allt program är gratis och öppet för allmänheten.

Europainformationen välkomnar alla att fira Europa och Europeiska unionen. Kom till vårt tält och diskutera det kommande EU-valet eller fråga vad du vill om EU! Vi är på plats hela torsdagen den 9 maj kl. 9.00–21.00.

Europadagens program