Bild: Valentino Valkaj/ Turun kaupunki
Nyheter 16.8.2019

Europainformationen deltar i Europaforum Åbo – EU och Afrika på agendan

Utrikesministeriets Europainformation deltar i Europaforum Åbo i slutet av augusti. Europainformationen kommer att lyfta fram relationerna mellan Europeiska unionen och Afrika och Finlands ordförandeskap i Europeiska unionens råd.

Vi hör allt för ofta negativa nyheter från Afrika, men de är bara en liten del av sanningen – kontinenten är också full av möjligheter. I vilken riktning utvecklas EU:s och Afrikas relationer under Finlands EU-ordförandeskap? Vilka utmaningar och möjligheter medför samarbetet mellan Afrika och Europa?

Afrika går framåt, vad gör EU?

Europainformationens ordnar paneldebatten ”Afrika går framåt, vad gör EU?” (”Afrikka nousee, mitä tekee EU?”) torsdagen den 29 augusti kl. 10.30 på Lilltorgets scen. I diskussionen deltar utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari, utrikesministeriets statssekreterare Matti Anttonen, forskaren Liisa Laakso från Nordiska Afrikainstitutet och Viljami Kettunen, vars företag Sun Spot arbetar med solenergi i Uganda. Diskussionen leds av Pasi Nokelainen från kommunikationsbyrån Kaskas Media.

Torsdagen den 29 augusti kl. 13.15 intervjuas statssekreterare Matti Anttonen av Europainformationens chef Ville Cantell på Europatorgets scen. Vi lider inte brist på utmaningar, men EU:s ordförandeland Finland har också en möjlighet att utöva inflytande. Vad innebär ordförandeskapet i praktiken och vad arbetar Finland för under sin period?

Europainformationen har ett stånd på Europatorget på huvudbibliotekets innergård torsdagen och fredagen den 29 och 30 augusti. Det är fritt inträde till paneldiskussionen och Europatorget, välkommen!

Europaforum Åbo inleder politikens höstsäsong

Europaforum Åbo ordnas den 29–31 augusti.  Evenemanget är ett öppet forum för samhällsdebatt om Finlands nuvarande och framtida roll i Europa och Europeiska unionen. Europaforum kommer att vara ett årligen återkommande evenemang som inleder den politiska och ekonomiska höstsäsongen.

Under Europaforumet ordnas seminarier, paneldiskussioner, frågestunder och medborgardebatter.

Läs mer om evenemanget och programmet