Bild:
Aktuellt 3.5.2021

På Europadagen diskuteras karriärmöjligheter i EU och EU:s framtid

I år firas Europadagen i dagarna tre med ett evenemang på webben den 7–9 maj. En deklaration av Frankrikes utrikesminister Robert Schuman den 9 maj räknas idag som startskottet för dagens Europeiska union. Idén var att förena kol- och stålproduktionen och genom europeisk enhet främja fred och välfärd. Under toppmötet i Milano 1985 kom EU-ländernas stats- och regeringschefer överens om att Europadagen skulle firas den 9 maj.

I år ordnas Europadagens program över tre dagar, från fredag till söndag den 7–9 maj. Allt program kan följas på Europadagens webbplats.

Som en del av programmet ordnar Europainformationen och  föreningen Unga Européer en diskussion om karriärmöjligheterna i EU fredagen den 7 maj kl. 13.00. Hurdana arbetsmöjligheter erbjuder EU och hur söker man jobb i EU? Varför är det viktigt att finländare jobbar för EU också i framtiden? Tillställningen inleds av Sitras överombudsman och den tidigare EU-kommissionären Jyrki Katainen. I diskussionen deltar Iina Lietzén från Europeiska utrikestjänsten och Ville Majamaa och Antti Karhunen från Europeiska kommissionen. Diskussionen modereras av enhetschef Anu Pulkkinen från Europainformationen.

Under veckoslutet blir det bland annat diskussion om Europas framtid, valet av Årets europé och Årets unga europé och underhållningsprogram för hela familjen. Välkommen med!

Europadagens program