Bild:
Nyheter 19.4.2024

Europadagen uppmärksammas med informationstillfällen om Europaparlamentsvalet, kulturprogram och aktiviteter för hela familjen

Europadagen firas traditionellt den 9 maj, på årsdagen för Schumandeklarationen. I år firas Europadagen med anledning av årets Europaparlamentsval vid två evenemang: lördagen den 4 maj på Narinken i Helsingfors och tisdagen den 7 maj på Helsingfors centrumbibliotek Ode.

Stor valutfrågning, musikprogram och fotboll

Lördagen den 4 maj firas Europadagen på Narinken i Helsingfors med ett mångsidigt scenprogram. Dagen inleds klockan 13 med fyra lettiska körers gemensamma uppträdande och ett anförande av EU-kommissionären för internationella partnerskap Jutta Urpilainen.

På eftermiddagens program står också en stor valutfrågning där riksdagspartiernas ordförande får svara på frågor ställda av Markku Jokisipilä. Under dagen ordnas också programpunkter som lämpar sig för hela familjen, bland annat scouternas EU-rymningsspel, Freestyle Finlands fotbollsshower och Aliisa Syrjäs konsert. Också partiernas valkampanjer och kandidater i Europaparlamentsvalet kommer att synas på Narinken.

Diskussionsprogram, kaffe med bakelse och mässmontrar

På programmet tisdagen den 7 maj står diskussioner om Finland, Europa och Europeiska unionen och det kommande Europaparlamentsvalet. Evenemanget öppnas klockan 8.30 med ett anförande av och en intervju med Europaminister Anders Adlercreutz. Vad skulle de unga gå miste om ifall Finland inte var med i EU? Vilka frågor som påverkar de ungas liv förväntas bli aktuella under den kommande EU-valperioden? EU:s ungdomsdelegat Eetu Leinonen diskuterar med ministern.

Minister Adlercreutz deltar dessutom från och med klockan 10 i ett diskussionstillfälle som ordnas av Sitra. Avsikten är att tänka ut konkreta sätt att stärka de ungas deltagande i EU.

Diskussionerna ordnas på centrumbiblioteket Odes tredje våning, närmare bestämt på Saarikoski-mattan, på Järnvägstorgets sida. Diskussionerna kan också följas på webben på eurooppapaiva.fi.

Europeiska investeringsbanken bjuder på kaffe med bakelse i Odes entréhall på första våningen för att fira Europadagen. Kaffe och bakelser serveras från klockan 12.45 så länge det räcker till. I entréhallen finns också partnerorganisationers mässmontrar från klockan 9 till 16.30 – välkommen!

Mer information om programmet och Europadagen