Kuva:

Valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla voit seurata kaikkia ministeriöiden ajankohtaisia EU-aiheisia tiedotteita, kirjoituksia ja puheita.

Ajankohtaista 1.8.2019

Puheenjohtajuuskulisseissa: Joona Suni – mies, kännykkä ja pikkutakki

Tässä sarjassa kurkistetaan Suomen EU-puheenjohtajakauden kulisseihin ja tutustutaan siellä  työskenteleviin henkilöihin. Tällä kertaa esittäytyy Suomen EU-edustuston viestintäassistentti Joona Suni, jonka tehtävänä on nostaa esiin puheenjohtajakauden aikana tehtävää tärkeää työtä.

Suomen EU-edustuston viestintäassistentti Joona Suni.

”Suomi viestii avoimesti, rennosti ja ammattitaitoisesti”. Näin kuuluu mandaatti, jolla EU-edustuston viestintätiimimme lähti ryminällä toteuttamaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden viestintää heti heinäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen (ja tietenkin sormet syyhyten myös hieman sitä ennen). Puheenjohtajuuskaudella on luvassa unettomia öitä, pitkiä kokouksia ja mikä parasta, säpinää Euroopan poliittisessa keskiössä!

Somekurkistus kulissien taakse

EU-puheenjohtajakauden aikana Suomella on mittava ja näkyvä rooli Euroopan unionin neuvostossa. Puheenjohtajamaana me heilutamme nuijaa kokouksissa aina työryhmistä ministeritasolle asti, jolloin kuuden kuukauden ajan olemme totisesti huomion keskipisteenä. Toisin sanoen: all eyes are on us!

Yksi päätehtävistäni tämän kaiken jännittävän keskellä on tuottaa sisältöä Brysselistä puheenjohtajakauden virallisille some-tileille, tarkoittaen käytännössä Twitterissä ja Instagramissa viestimistä. Aiemmin mainitun mandaatin mukaisesti, ammattitaitoisuus, rentous ja etenkin avoimuus tulee korostumaan kaikessa tiimimme työssä, ja näin ollen myös sosiaalisen median viestinnässä.

Tehtäväni on avata sekä ministerineuvostojen että Coreper I ja II –kokousten kulisseja, viestiä näiden pääteemoista ja tuoda esille somessa sitä tärkeää työtä, jota Brysselin päässä tehdään puheenjohtajakauden aikana.

Substanssia ja sähäköitä giffejä

Ammattitaitoisuuden, rentouden ja avoimuuden resepti on todettu toimivaksi niin Twitterin kuin Instagraminkin puolella. Viimeiseksi mainitussa olen hyödyntänyt etenkin Stories-formaattia monellakin uudella tavalla täällä EU-kuplassa. Tarinoissa yhdistyy niin substanssi kuin kevytkin sisältö. Tarinoiden tarkoituksena on avata agendalla olevat tärkeät asiat helposti ymmärrettävällä tavalla ja tarvittaessa ohjata kansalaiset oikeiden lähteiden äärelle lisätietoa hakemaan. Näin autamme laajaa yleisöä ymmärtämään EU-päätöksentekoa paremmin.

Tarinat toimivat myös oivana tapana antaa niin suomalaiselle kuin ulkomaalaisellekin yleisölle mahdollisuus kurkistaa kulissien taakse. Uskokaa tai älkää, mutta Euroopan pääkaupungissa sattuu ja tapahtuu!

Jotta rentous ei myöskään pääsisi unohtumaan, pyrin tekemään tarinoista kevyitä ja helposti lähestyttäviä. Usein tämä tapahtuu omilla juonnoillani sekä erittäin laajalla ja sähäkällä GIF-valikoimalla.

Kännykkä ja pikkutakki

Ensimmäinen kuukausi Suomen EU-puheenjohtajakautta on purkissa tätä tekstiä kirjoittaessani, ja takana on jo 5 neuvostokokousta Brysselissä, 3 epävirallista ministerikokousta Helsingissä sekä yhteensä seitsemän Coreper-kokousta.

Minusta on tullut kuukauden aikana monelle EU:n neuvoston työntekijälle tuttu näky. Olen heille ”se mies joka juoksee käytävillä pikkutakki päällä, kännykkä kädessä kuvaamassa milloin mitäkin”.

Juoksemiselle ei toistaiseksi näy loppua, sillä kiireinen meno jatkuu jälleen syksyllä. Kovalla mutta innokkaalla tahdilla mennään aina joulukuun loppuun asti, jolloin Suomen kolmas EU-puheenjohtajuus on viety maaliin menestyksekkäästi!