Kuva:
Uutinen 11.9.2019

Puheenjohtajuuskulisseissa: keittiöpäällikkö Timo Lepistö

Suomen EU-puheenjohtajakaudella järjestetään Helsingissä kuusi epävirallista ministerikokousta. Niistä on jäljellä vielä kaksi eli syyskuussa pidettävät valtiovarainministerien sekä maatalousministerien kokoukset. Kaikki kokoukset pidetään Finlandia-talossa. Ministerikokousten lisäksi Finlandia-talossa isännöidään lukuisia muita puheenjohtajakauden kokouksia ja seminaareja syksyn aikana.

Suomi huomioi kestävän kehityksen periaatteet EU-puheenjohtajakauden kokousjärjestelyissä. Kokousvierailuiden ruokatarjoilujen järjestäminen on yksi tärkeä osa-alue, missä kestävät kokousjärjestelyt punnitaan. Finlandia-talon keittiöpäällikkö Timo Lepistö kertoo miten kokouspäiviin on valmistauduttu kulisseissa eli Finlandia-talon keittiössä.

Finlandia-talon keittiöpäällikkö Timo Lepistö
Finlandia-talon keittiöpäällikkö Timo Lepistö

Suunnittelua, logistiikkaa ja tiimityötä

-Työtehtäviini kuuluu Finlandia-talossa ruokatuotteen osalta kaikki mahdollinen (ja joskus jopa mahdottomat asiat). Suunnittelu alkoi jo viime vuoden lopulla, kun aloimme työstää EU-puheenjohtajakautta. Tämänkaltainen iso kokonaisuus pitää suunnitella mahdollisimman hyvin, jotta itse toteutus olisi paras mahdollinen.

Olen kartoittanut ja laskenut tarvittavan työvoiman sekä varmistanut heidän mahdollisuutensa tehdä töitä kyseisenä aikakautena. Olemme tiiminä suunnitelleet ruokatuotteet, jonka jälkeen olen käynyt keskusteluja raaka-ainetoimittajien kanssa ja varmistanut saatavuuksia erikoisempiin tuotteisiin. Olen myös valinnut luomusiemenkatalogista tätä varten kasvatettavat kasvikset ja juurekset.

Kuva: Jaakko Ranta

Menujen rakentamisen lisäksi lasken käytettävää työaikaa ja raaka-ainekuluja, jotta myyntihinnat pysyvät sovituissa ja tulos meidän osaltamme oikeanlaisena. Logististen haasteiden vuoksi olen ollut yhteydessä myös jätehuoltokumppaniin ja tavaran toimittajiin ja sopinut heidän kanssaan erikoisimpien päivien toimintatavat. Tämä on mitä suuremmissa määrin tiimityötä, suunnittelemme toteutuksia ja laskemme ajoituksia keittiöesimiesten kanssa sekä keskustelemme eri osastojen kanssa toteutuksista. Ad hoc -tilaukset ja niihin liittyvät prosessit ovat myös osittain minun tehtäviäni.

Epävirallisten ministerikokousten aikaan olen tiukasti mukana keittiössä tekemässä tilaisuuksia.

Lähiruokaa ja hävikin minimointia

– Mietin jo prosessin alkuvaiheessa mitä lisäarvoa voisin ruokatuotteilla tuoda EU-puheenjohtajakauteen. Lähtökohtaisesti olemme jo käyttäneet paljon lähi- ja luomuraaka-aineita sekä pitäneet suomalaisuutta ohjenuorana ruokien suunnittelussa.

Teimme sopimuksen Stadin puutarhurin kanssa EU-puheenjohtajuutta silmällä pitäen. Saamme siis kuuden kilometrin päästä luomuraaka-aineita keittiöömme – välillä päästöttömällä sähköskootterilla tuotuna! Versot ja miniyrtit tulevat myös muutaman kilometrin päästä. Hyvin monet raaka-aineiden toimittajat ottavat edellisen kerran pakkaukset mukaansa uusia tuodessaan, jotta voivat käyttää niitä uudelleen.

Kestävät kokousjärjestelyt ja ilmastonäkökulma näkyvät siis hyvin pitkälti raaka-aineiden ostossa ja hävikin minimoinnissa, laskemme jatkuvasti ruokien menekkiä ja pyrimme optimoimaan ostamamme raaka-aineiden määrän. Tarjoilussa muovi on nollassa ja pyrimme aina tarjoilemaan mahdollisimman vähän pakkausmateriaalia sisältäviä tuotteita.