Kuva:
Uutinen 9.10.2019

Puheenjohtajuuskulisseissa: Kati Temonen hektisessä EU-kuplassa

EU-puheenjohtajakausi on Bryssel-vetoinen, joten EU-edustustomme on siinä johtoroolissa. EU-edustustossa työskenteleekin puheenjohtajakaudella kymmeniä lisävahvistuksia. Yksi heistä on Kati Temonen.

Kati Temonen työskentelee tällä hetkellä Suomen EU-edustustossa Brysselissä. Kuva: Joona Suni
Kati Temonen työskentelee tällä hetkellä Suomen EU-edustustossa Brysselissä. Kuva: Joona Suni

Kuka olet ja mitä työnkuvaasi kuuluu?

– Olen Kati Temonen, työskentelen Suomen pysyvässä EU-edustustossa vastuuvirkamiehenä neuvoston ihmisoikeustyöryhmässä (COHOM). Avustan myös poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean (COPS) tiimissä puheenjohtajakauden ajan.

Millaista on ollut muuttaa kesken pj-kauden Brysseliin ja ”hypätä liikkuvan junan kyytiin”?

-Työskentelin tosiaan puheenjohtajakauden ensimmäisen puoliskon Helsingissä, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikössä. Siellä itselläni suurin ponnistus oli epävirallisen EU-ulkoministerikokouksen Gymnichin järjestelyt sekä muutaman muun Helsingissä järjestettävän ulkosuhdesektorin epävirallisen kokouksen valmistelu.

-Brysseliin saavuin juuri tarkalleen 100 päivää ennen puheenjohtajakauden päättymistä. Omassa työryhmässäni COHOM:ssa tai COPS:ssa ei ole puheenjohtajavastuuta, vaan se kuuluu pysyvästi EU:n ulkosuhdehallinnolle, mutta puheenjohtajuus näkyy toki meidänkin jokapäiväisessä työssä ja meihin kohdistuu paljon kiinnostusta. Esimerkiksi ihmisoikeuksissa Suomi profiloituu aktiivisena toimijana muun muassa järjestämällä useita tapahtumia puheenjohtajakauden aikana, sekä Helsingissä että täällä Brysselissä.

-Olen entinen brysseliläinen ja tehnyt joitakin vuosia töitä EU-asioiden parissa ennen reilu vuosi sitten alkanutta ulkoministeriöuraa. Oli jo alusta asti selvää, että haluaisin päästä tekemään töitä puheenjohtajakauden parissa, ja mikä parempaa kuin nähdä ja kokea pj-kausi niin pääkaupungista kuin Brysselistäkin käsin.

-EU-kuplan keskellä, institutionaalisessa taitekohdassa ja brexitin lähestyessä kokemus on totta kai tiiviimpi ja hektisempi, mutta pyrin ottamaan loppukaudesta mahdollisimman paljon irti – seuraavaa mahdollisuuttahan saa todennäköisesti odottaa vuoteen 2033 saakka!