Kuva:
Uutinen 4.4.2019

Puheenjohtajuuskulisseissa: Terhi Bundersilla ei ole tylsiä työpäiviä

Tässä sarjassa kurkistamme Suomen EU-puheenjohtajakauden kulisseihin ja tutustumme siellä  työskenteleviin henkilöihin. Esittelyvuorossa on Terhi Bunders, joka koordinoi EU-asioita ulkoministeriön Eurooppa-osastolla.

Terji Bunders
Terhi Bunders

Millaisten asioiden parissa työskentelet puheenjohtajakauden aikana?

Tällä hetkellä koordinoin ulkoministeriön EU-puheenjohtajakauden valmisteluita. Tämä kattaa kaikenlaista käytännönkoulutukseen, Helsingin kokouksiin ja budjettiin liittyvistä asioista laajemman sisällön suunnitteluun.

EU-edustusto ohjaksissa

Yksi tavoitteemme on, että pystyisimme toimimaan avoimesti ja johdonmukaisesti. Tässä tiedonkululla on suuri merkitys ja tämä edistää sitäkin, että voimme löytää vaikuttamisen paikkoja eri sektoreilla.  Puheenjohtajakauden alkaessa korostuu Bryssel-vetoisuus ja olemme täällä Helsingin päässä lähinnä valmiina tukemaan EU-edustustoa ja muitakin edustustoja heidän tarpeidensa mukaan. Pitää olla selvää, kuka on ohjaksissa ja meillä se on EU-edustusto.

Hallitus keskustelee joka viikko EU-asioista EU-ministerivaliokunnassa. Työhöni kuuluu myös taustoittaa näitä kokouksia ja katsoa EU-politiikkaa ulkoministeriön näkökulmasta.

Brexit työllistää

Edellisten lisäksi toimin ulkoministeriön brexit-koordinaattorina. Brexit ja EU:n ja Iso-Britannian tuleva suhde tulee työllistämään myös puheenjohtajakaudella. Tällä hetkellä lähinnä valmistaudumme yhdessä muiden kanssa eri skenaarioihin, joissa puheenjohtajakaudellamme olemme.

Näissä kaikissa riittää tekemistä, tylsiä päiviä ei ole!

Millaisia ulkopoliittisia kysymyksiä ja ulkoministeriön vastuulla olevia asioita puheenjohtajakaudella odotetaan nousevan esiin?

Puheenjohtajakaudella ulko- ja turvallisuuspolitiikassa puheenjohtajana toimii Lissabonin sopimuksen mukaan Euroopan ulkosuhdehallinto ja ulkoasiainneuvostoja johtaa ulkopolitiikan korkea edustaja (kauppapolitiikan osalta tosin puheenjohtajamaan ministeri). Meidän roolimme on tukea tätä työtä. Kuitenkin selvää on se, että ulkopoliittisia kysymyksiä ei voi aina ennakoida: jossakin tapahtuu ja meidänkin pitää olla hereillä.

Kasvu, turvallisuus ja ilmasto

Ulkoministeriön vastuulla on kuitenkin monia muita asioita yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ulkopuolelta kuten kauppapolitiikka, kehityspolitiikka, EU:n ulkosuhderahoitus, EU:n laajentuminen, oikeudellisia kysymyksiä ja konsulipalveluihin liittyviä kysymyksiä. Näissä kaikissa tapahtuu paljon. Monessa viedään EU:n asialistaa eteenpäin ja vaikutetaan EU:n seuraavaan viiden vuoden työhön.

Pääteemoina Suomen kaudella läpi valtionhallinnon ovat kasvu, turvallisuus ja ilmasto.

Myös arktiset asiat noussevat esille Suomen EU-puheenjohtajakaudella.
Myös arktiset asiat noussevat esille Suomen EU-puheenjohtajakaudella.

Afrikasta arktiseen

Selvää on, että EU:n Ison-Britannian suhde tulee työllistämään. Samaten haluamme tuoda esille kansainvälisen sääntöjärjestelmän tärkeyttä, myös kaupassa ja toki muillakin sektoreilla.

Afrikka-suhteissa tarvitaan enemmän tasapainoa ja strategista otetta. Alueista esillä on myös arktinen alue: kyllä meidän tehtävänä on pitää pohjoisia alueita esillä EU:ssa. Jatkumot ovat tärkeitä: toivon mukaan voimme hyötyä myös niistä ponnisteluista, mitä Euroopan neuvoston ja Arktisen neuvoston puheenjohtajina olemme tehneet. Oikeusvaltiokysymykset ovat tässä esimerkiksi yksi teema.

Kuten kaikessa yhteistyössä, jossa monia toimijoita ja intressejä on mukana, haasteita riittää. Mutta tähänkään ajatukseen ei kannata liiaksi takertua. Kaikki lähtee siitä, että omat tavoitteet ja strategiat ovat selvillä – ensiksi itselle ja sitten muille.

 

Katso myös:

Seuraa Suomen EU-puheenjohtajakautta Twitterissä: #EU2019FI