Kuva: Eurooppatiedotus
Uutinen 2.9.2019

Brexit-niksit: verkkokaupasta tilaaminen

Suomen ja EU:n tavoitteena brexit-neuvotteluissa on erosopimus, joka varmistaa Iso-Britannian hallitun eron unionista. Mikäli neuvoteltu sopimus ei astu voimaan, päädytään sopimuksettomaan eroon. Sopimukseton brexit on mahdollinen ja siihen on hyvä varautua jo etukäteen. Tämä tarkoittaisi sitä, että EU:n perussopimusten ja EU-lainsäädännön soveltaminen Britanniaan lakkaa välittömästi.

Sopimuksettomasta erosta seuraa muutoksia niin Britanniassa asuville, sinne matkaaville kuin sieltä esimerkiksi nettiostoksia tekeville Suomen kansalaisille. Tässä artikkelissa annamme esimerkkejä sopimuksettoman eron vaikutuksista nettiostoksiin Britanniasta.

”Olen tilaamassa hääpukua Britanniasta marraskuussa. Mitä minun tulee ottaa huomioon, jos Britannian EU-ero tapahtuu sopimuksetta?”

”Sopimuksettoman brexitin toteutuessa Britanniasta tilatut tuotteet tullataan ja verotetaan aivan kuten verkkokauppaostokset EU:n ulkopuolelta. Se tarkoittaa sitä, että yli 22 euron arvoiset tilaukset on tullattava ja arvonlisävero on maksettava. Lisäksi yli 150 euron tilauksista on maksettava tulli. Suurimmasta osasta hääpuvuista on siis maksettava tulli ja arvonlisävero”, toteaa ylitarkastaja Nadja Painokallio Tullista.

Posti tai muu kuljetusyritys lähettää hääpukutilauksesi tullaamisesta ilmoituksen. Olet itse vastuussa tullauksesta. Voit tullata tilauksesi netissä tullauspalvelussa, ostaa tullauksen palveluna Postilta tai kuljetusyritykseltä tai tullata lähetyksen jossakin tullitoimipaikassa. Jotkin verkkokaupat sisällyttävät tullauksen tilaukseen automaattisesti.

Verojen ja tullimaksujen määriä voi arvioida esimerkiksi tullin nettisivujen ja tullilaskurin avulla. Esimerkiksi 540 puntaa postikuluineen maksavalle hääpuvulle arvion verosta ja tullista voi laskea seuraavalla tavalla:

  • Ensiksi muunnetaan hinta euromääräiseksi tullin kurssitaulukon avulla, jolloin hinnaksi saadaan noin 610 €.
  • Tullin määrä on hääpuvuille 12 % itse puvun ja postikulujen arvosta, eli 12 %*610€ = 73.2 €
  • Arvonlisäveron määrä on 24 % itse puvun, postikulujen ja tullinmaksun arvosta, eli 24 %*(610 € + 73.2 €) = 163,97 €

Yhteensä hääpuvulle kertyy siis hintaa noin 850 euroa.

Suomeen saa tilata EU:n ulkopuolelta vain EU:n vaatimukset täyttäviä droneja.

”Olen pohtinut dronen tilaamista Isosta-Britanniasta.? Vaikuttaako sopimukseton brexit myös dronejen tilaamiseen?”

Samoin kuin hääpuvusta, myös Britanniasta tilatut dronet on tullattava. Käytännössä useimmista on maksettava 24 % arvonlisävero sekä 150 euron arvon ylittävistä tilauksista myös 1,6 % tulli.

Esimerkiksi 200 euroa posteineen maksavan dronetilauksen

  • Tulli on 1,6 % * 200 eli noin 3,20 €
  • Arvonlisävero on 24 % * 203,20 € eli noin 49 €

Yhteensä tilauksen hinnaksi tulee siis noin 252 €.

”Dronen tilauksessa tulee myös huomioida, että EU-maissa saa käyttää vain EU:n vaatimukset täyttäviä radiolaitteita. Ulkomaisissa verkkokaupoissa voi olla saatavilla väärällä taajuudella tai liian suurella teholla toimivia laitteita, joiden käyttö Suomessa on kielletty”. Tulli valvoo, että maahantuotavissa laitteissa on asianmukaiset merkinnät sekä mukana tarvittavat asiakirjat”, Painokallio kommentoi.

CE-merkintä on osoitus siitä, että laitevalmistaja on varmistanut laitteen täyttävän EU-vaatimukset. Kun tilaat radiolaitetta EU:n ulkopuolelta, tarkista, että laitteessa on CE-merkintä. Lisäksi kannattaa tarkistaa laitteen pakkauksesta, käyttöohjeesta tai myyjältä, liittyykö laitteen käyttöön rajoituksia Suomessa. Lisätietoa saat Traficomista.

”Tilaan silloin tällöin Britanniasta ravintolisiä. Vaikuttaako brexit niiden tilaamiseen Suomeen?”

Ravintolisien kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ulkomailla ravintolisänä myytävä tuote voidaankin Suomessa luokitella lääkkeeksi. Lääkkeiden tuominen Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kielletty.

Jos Britannia eroaa EU:sta sopimuksetta, tulee siitä myös Euroopan talousalueen ulkopuolinen maa. Näin ollen lääkkeiksi luokiteltavia ravintolisiä ei voi enää tilata britannialaisista verkkokaupoista Suomeen. Ennen tilausta kannattaa siis varmistaa Fimealta tai Ruokavirastolta, onko tuotteen tuominen Suomeen sallittua.

Myös muiden tuotteiden, esimerkiksi elintarvikkeiden, tilaamisen rajoitukset saattavat muuttua, jos sopimukseton brexit toteutuu.

 

Lisätietoa varautumisesta mahdolliseen sopimuksettomaan brexitiin: