Kuva: Eurooppatiedotus
Uutinen 11.9.2019

Brexit-niksit: matkustaminen Britanniaan

Suomen ja EU:n tavoitteena brexit-neuvotteluissa on erosopimus, joka varmistaa Iso-Britannian hallitun eron unionista. Mikäli neuvoteltu sopimus ei astu voimaan, päädytään sopimuksettomaan eroon. Sopimukseton brexit on mahdollinen ja siihen on hyvä varautua jo etukäteen. Tämä tarkoittaisi sitä, että EU:n perussopimusten ja EU-lainsäädännön soveltaminen Britanniaan lakkaa välittömästi.

Sopimuksettomasta erosta seuraa muutoksia niin Britanniassa asuville, sinne matkaaville kuin sieltä esimerkiksi nettiostoksia tekeville Suomen kansalaisille. Tällä kertaa kerromme, miten sopimukseton ero vaikuttaa Britanniaan matkustamiseen.

”Olen matkustamassa Britanniaan marraskuun alussa. Tarvitsenko matkustamiseen viisumia, mikäli brexit-sopimusta ei synny?”

Sopimuksettoman brexitin jälkeen EU:n alueen liikkumisen vapaus ei enää koske Isoa-Britanniaa, vaan Britannia voi määrätä maahantulosäännöksistä ja viisumeista itse. Britanniaan matkaa suunnittelevan onkin hyvä perehtyä matkustamiseen vaadittaviin asiakirjoihin hyvissä ajoin.

”Britanniaan matkustaessaan Suomen kansalaisella tulee olla matkan ajan voimassa oleva passi tai kansallinen henkilökortti. Britannia saattaa brexitin myötä luopua henkilökorttien hyväksymisestä matkustusasiakirjana, mutta tästä odotetaan vielä lisätietoja”, Ison-Britannian Suomen-suurlähetystöstä kerrotaan.

”Tämän hetken tietojen mukaan EU-kansalaiset voisivat matkustaa maahan ilman viisumia enintään 90 päiväksi 180 päivän jakson aikana myös sopimuksettoman eron tapahtuessa. Lyhyeksi ajaksi Britanniaan matkaavien suomalaisten ei siis tarvitse hakea viisumia matkaa varten jatkossakaan”, kertoo vastuuvirkamies Terhi Bunders ulkoministeriön yleisten EU-asioiden ja yhteensovittamisen yksiköstä.

Lomamatkoille ei tarvitse tulevaisuudessakaan viisumia.

”Suunnittelen lentäväni Britanniaan marraskuun alussa. Vaikuttaako sopimukseton brexit lentoliikenteeseen Britannian ja EU:n välillä?”

Lähtökohtana on, että suorat lentoyhteydet Britannian ja EU:n välillä pyritään turvaamaan myös sopimuksettoman eron tilanteessa. Sopimukseton Brexit saattaa kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi reittivalikoimiin ja jatkolentoyhteyksiin.

”Sopimuksettomalla erolla voi olla vaikutuksia lentoliikenteen sujuvuuteen Britannian kautta kulkevien jatkolentoyhteyksien osalta. Lisäksi nykyiset reittivaihtoehdot ja -valikoima saattavat supistua”, sanoo neuvotteleva virkamies Maaria Mäntyniemi liikenne- ja viestintäministeriön kansainvälisten asioiden yksiköstä.

”Olen matkustamassa Britanniaan marraskuun alussa. Mitä voin tuoda mukanani Briteistä takaisin Suomeen sopimuksettoman eron tapahtuessa?”

On hyvä varautua siihen, että Britanniasta Suomeen tultaessa noudatetaan samoja rajoituksia, jotka koskevat EU:n ulkopuolelta saapuvia tavaroita. Matkatavaroille voidaan tehdä EU:n alueelle tullessa tullitarkastus.

”Jos matkustat Britanniasta Suomeen eli EU:hun, voit tuoda omaan käyttöösi tuomisia henkilökohtaisissa matkatavaroissasi verotta ja tullitta enintään 300 tai 430 euron arvosta riippuen siitä, millä kulkumuodolla saavut. Muista kuitenkin, että mm. alkoholia ja tupakkatuotteita saat tuoda vain rajoitetusti. Huomaathan, että tiettyjä tavaroita ei saa tuoda EU:n alueella tai voit tuoda niitä vain luvalla”, muistuttaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

Henkilökohtaisissa matkatavaroissasi voit tuoda verotta ja tullitta enintään 300 tai 430 euron arvosta ostoksia, riippuen liikkumistavasta.

”Olen matkustamassa Britanniaan marraskuun alussa. Tuleeko minun maksaa puheluistani roaming-maksuja sopimuksettoman eron jälkeen?”

Brexitin jälkeen EU:n yhteiset säännökset roaming-maksuista eivät enää koske Isoa-Britanniaa. Tämä vaikuttaa verkkovierailujen maksuihin Britannian matkojen aikana.

”Britanniassa voi joutua maksamaan korkeampia maksuja verkkovierailuista, eli esimerkiksi netin käytöstä lomamatkan aikana. Tarkista ennen matkaa oman operaattorisi roaming-maksukäytännöt”, ohjeistaa neuvotteleva virkamies Maaria Mäntyniemi liikenne- ja viestintäministeriön kansainvälisten asioiden yksiköstä.

Lisätietoa varautumisesta mahdolliseen sopimuksettomaan brexitiin:

https://vnk.fi/tietoa-brexitista/sopimukseton-ero