Kuva: Eurooppatiedotus
Uutinen 5.9.2019

Brexit-niksit: vaihto-opiskelu Britanniassa

Suomen ja EU:n tavoitteena brexit-neuvotteluissa on erosopimus, joka varmistaa Iso-Britannian hallitun eron unionista. Mikäli neuvoteltu sopimus ei astu voimaan, päädytään sopimuksettomaan eroon. Sopimukseton brexit on mahdollinen ja siihen on hyvä varautua jo etukäteen. Tämä tarkoittaisi sitä, että EU:n perussopimusten ja EU-lainsäädännön soveltaminen Britanniaan lakkaa välittömästi.

Sopimuksettomasta erosta seuraa muutoksia niin Britanniassa asuville, sinne matkaaville kuin sieltä esimerkiksi nettiostoksia tekeville Suomen kansalaisille. Tässä artikkelissa kerromme sopimuksettoman eron vaikutuksista vaihto-opiskeluun Britanniassa.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

”Olen lähdössä Erasmus+ -vaihtoon Britanniaan, joudunko keskeyttämään vaihtoni, jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta vaihtoni aikana?”

EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti antoivat maaliskuussa 2019 asetuksen, jonka mukaan Erasmus+ -rahoituksella olevat voivat suorittaa liikkuvuusjaksonsa loppuun normaalisti Britanniassa, vaikka Britannia eroaisi EU:sta ilman sopimusta. Britanniassa Erasmus+ -vaihdossa tai -harjoittelussa maan EU-eron aikaan olevien opiskelijoiden ei siis tarvitse keskeyttää vaihtoaan tai harjoitteluaan, vaikka sopimuksettomaan eroon päädyttäisiinkin.

”Asetus koskee kuitenkin vain niitä vaihto-opinto- tai harjoittelujaksoja, jotka alkavat ennen Britannian EU-eroa. Asetus ei kata liikkuvuusjaksoja, joka alkavat eron jälkeen” muistuttaa Opetushallituksen EU-ohjelmien koordinaatioyksikön päällikkö Mikko Nupponen.

Vaihdossa olevat saavat tietoa tilanteestaan Britannian EU-eron jälkeen kansallisilta Erasmus+-toimistoilta. Lisäksi Opetushallitus tarjoaa yleisempiä lisätietoja verkkosivuillaan.

Lisätietoa varautumisesta mahdolliseen sopimuksettomaan brexitiin: