Kuva: Eurooppatiedotus
Uutinen 9.9.2019

Brexit-niksit: lemmikkieläinten kanssa matkustaminen

Suomen ja EU:n tavoitteena brexit-neuvotteluissa on erosopimus, joka varmistaa Iso-Britannian hallitun eron unionista. Mikäli neuvoteltu sopimus ei astu voimaan, päädytään sopimuksettomaan eroon. Sopimukseton brexit on mahdollinen ja siihen on hyvä varautua jo etukäteen. Tämä tarkoittaisi sitä, että EU:n perussopimusten ja EU-lainsäädännön soveltaminen Britanniaan lakkaa välittömästi.

Sopimuksettomasta erosta seuraa muutoksia niin Britanniassa asuville, sinne matkaaville kuin sieltä esimerkiksi nettiostoksia tekeville Suomen kansalaisille. Tässä artikkelissa kerromme sopimuksettoman eron vaikutuksista lemmikkieläinten kanssa matkustamiseen.

Mahdollisen sopimuksettoman brexitin jälkeen lemmikin hankkiminen Isosta-Britanniasta tulee todennäköisesti kestämään aikaisempaa pidemmän ajan.

“Olen hankkimassa koiran Isosta-Britanniasta marraskuun alussa. Mitä pitää ottaa huomioon, mikäli brexit-sopimusta ei synny?”

Lemmikkieläinten siirtoa koskeviin vaatimuksiin kannattaa perehtyä hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkustuspäivää. Sopimuksettoman brexitin jälkeen EU:n lemmikkieläinpassi ei ole enää voimassa Isossa-Britanniassa eikä sitä voida käyttää tuotaessa lemmikkieläimiä Isosta-Britanniasta EU:n jäsenvaltioihin.

Minkälaisilla ehdoilla lemmikkieläimet voivat matkustaa EU:n alueelle, riippuu siitä, mihin kolmansien maiden luokkaan komissio luokittelee Ison-Britannian vai luokitteleeko ollenkaan.

Tällä hetkellä olevien tietojen mukaan komissio ei olisi luokittelemassa Isoa-Britanniaa, mikä tarkoittaisi raivotaudin osalta sitä, että Isosta-Britanniasta omistajan kanssa matkustavien koirien, kissojen ja frettien pitää olla rokotettu raivotautia vastaan. Raivotautirokotus voidaan antaa vain eläimelle, joka on merkitty mikrosirulla ja on vähintään 12 viikon iäinen. Niiden tulee olla testattu vähintään kolme kuukautta ennen matkustuspäivää raivotautivasta-aineiden varalta EU:n hyväksymässä laboratoriossa. Lisäksi raivotauti vasta-aineiden tason pitää olla vähintään 0,5 IU/ml.

Koirille tulee myös antaa lääkitys Echinococcus Multilocularis -heisimatoa vastaan 1-5 vrk (24-120 h) ennen Suomen rajan ylittämistä. Lemmikkieläimellä tulee olla Ison-Britannian virkaeläinlääkärin myöntämä terveystodistus siirtoon (non-commercial movement).

Koirien, kissojen ja frettien tuonti ilman, että eläimen matka liittyy omistajan matkustamiseen (tuonti, import) ei ole sallittua ollenkaan.

”Olen lähdössä Britanniaan lomamatkalle ja haluaisin ottaa kissani mukaan matkalle. Vaikuttaako sopimukseton ero?”

Jos komissio ei luokittele Britanniaa, tulee matkustaessa kissan kanssa Britanniaan lomamatkalle tehdä raivotautivasta-ainetesti Ruokaviraston laboratoriossa ja pyytää eläinlääkäriä merkitsemään hyväksytty tulos lemmikkieläinpassiin ennen matkalle lähtöä. Testituloksen alkuperäinen kopio kannattaa pitää matkustaessa mukana. Tällä varmistaa, että lemmikki pääsee omistajansa mukana palaamaan mistä tahansa maasta EU:n alueelle. Koirille tulee myös antaa lääkitys Echinococcus Multilocularis -heisimatoa vastaan 1-5 vrk (24-120 h) ennen Suomen rajan ylittämistä. Ekinokokkilääkityksen voi merkitä EU-passiin iso-britannialainen eläinlääkäri.

EU:n alueelle Britanniasta palattaessa tulee lemmikkieläin tarkastuttaa kyseisen EU-maan nimetyllä rajanylityspaikalla. Omistajan pitää itse esittää lemmikki ja asiakirjat tarkastavalle viranomaiselle. Suomeen saavuttaessa eläimet tarkastaa Tulli. Nimetyt rajanylityspaikat löytyvät EU:n lemmikkieläinsivuilta.

Lisätietoa varautumisesta mahdolliseen sopimuksettomaan brexitiin: