Bild:
Nyheter 4.5.2020

I år firar vi Europadagen på webben

Europadagen firas traditionellt den 9 maj, på årsdagen för Schumandeklarationen. På grund av undantagsförhållandena firas dagen i år på webben. Europainformationen har tillsammans med Europaparlamentet, Europeiska kommissionen, föreningarna Finland i Europa och Unga européer har samlat olika program för att fira Europadagen.

Europainformationens produkter för den nyfikna

Europainformationen uppmärksammar Europadagen på flera sätt. Vår karta över EU-länderna och bokmärket med EU-ländernas flaggor, som du kan beställa gratis i vår webbutik, är bra att ha när du firar – eller studerar – på distans. Med hjälp av kartan och bokmärket kan du kolla upp fakta om EU:s medlemsländer. På Europadagen lanserar vi också ett spel som testar dina EU-kunskaper och ger ut en uppdaterad utgåva på finska av boken EU-basfakta. Den svenska utgåvan av EU-basfakta kommer ut i början av sommaren.

I EU-spelet ska du hjälpa två ungdomar, Emma och Jusu, att förbereda sig inför ett samråd i Europaparlamentet. På Europadagen utlyser vi också en utlottning, som alla spelare kan delta i. Första pris är Europainformationens Jopo-cykel.

Boken EU-basfakta som kom ut i höstas har uppdaterats när det gäller Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen. Du kan beställa EU-basfakta gratis i vår webbutik från och med den 9 maj 2020.

 

Läs mer:

Länk till Europadagens webbplats

Länk till Europadagens Facebook -evenemang

Twitter och Facebook #Europadagen

Fakta om Europadagen

Europadagen firas varje år den 9 maj. Det är en dag för europeisk fred och gemenskap. Det är också årsdagen för Schumandeklarationen. År 1950 höll Frankrikes utrikesminister Robert Schuman ett tal där han föreslog ett nytt politisk samarbete i Europa som skulle göra krig mellan de europeiska nationerna omöjligt.

Schumans tanke var att skapa ett europeiskt organ som gemensamt skulle förvalta produktionen av kol och stål. Fördraget om detta undertecknades ett knappt år senare. Schumans förslag anses ha lagt grunden för dagens Europeiska union.

Schumandeklarationen