Bild:
Nyheter 2.5.2024

Uppdaterade EU-material och ny video om hur EU-lagar blir till har publicerats

Det har publicerats uppdaterade versioner av Europainformationens populäraste EU-material: boken EU-basfakta, broschyren EU i korthet, Europakartan och de populära bokmärkena. På Europainformationens Youtube-kanal finns dessutom en ny video om hur EU-lagar blir till. Den lämpar sig utmärkt till exempel för undervisning.

EU-lagarna blir vanligtvis till i flera faser. Hur ser processen ut för att skapa en ny EU-lag i syfte att åtgärda problem som kräver lösning i hela Europa?

Den nya video som Europainformationen producerat i samarbete med Tussitaikurit berättar bland annat om Finlands beslutsfattande i EU-frågor. Finlands beslutssystem i EU-frågor är exceptionellt: det förutsätter att ministerierna samarbetar, regeringen fastställer sin ståndpunkt och riksdagen kommer med sina synpunkter.

Uppdaterad EU-information i olika format

Hur blev Finland medlem i Europeiska unionen? Vilken makt har EU-parlamentarikerna? Är subsidiaritetsprincipen något ätbart? Svar på dessa och många andra frågor som gäller EU:s verksamhet finns i boken EU-basfakta, som är skriven av Heli Satuli. Dess tredje reviderade upplaga utkom i december 2023, och en översättning till svenska utkommer under våren. Boken är tillgänglig i elektronisk form som pdf eller som en gratis e-bok i tjänsten Elisa Kirja.

Broschyren EU i korthet, som uppdaterades i våras, är ett ännu mer komprimerat informationspaket om EU-frågor. I boken eller broschyren passar det bra med ett bokmärke som presenterar EU-länderna och deras flaggor. Europakartan kan du använda för att kontrollera vilka länder som är med i EU, men också bland annat de europeiska ländernas Natomedlemskap och Schengenmedlemskap.

Bekanta dig med publikationerna på vår webbplats

Du kan ladda ner våra publikationer och läsa dem antingen på vår webbplats eller i publikationsarkivet Valto. Alla våra publikationer är tillgängliga på både finska och svenska och i elektronisk form (som pdf, e-bok eller båda). En del går också att beställa i fysiska exemplar, och de levereras kostnadsfritt inom Finland. Ytterligare information och beställningar på adressen eurooppatiedotus@gov.fi.