Bild:
Anställd vid EU 12.7.2024

Anställd vid EU – tips på en komplett praktikansökan

Våren och sommaren är högsäsong för ansökan om praktik inom EU. Bland annat praktikplatserna till Europaparlamentet, Europeiska kommissionen och Europarådet är öppna. Ta först noggrant del av ansökningsförfarandet. På internet finns mycket information om hur du undviker de vanligaste fallgroparna och går vidare till den sista gallringen tillsammans med de andra som lämnat in felfria ansökningar. Tur behövs inte i konkurrensen, det enda egentliga hemliga vapnet är förmåga att följa ansökningsanvisningarna.

Så här utarbetar du en komplett ansökan: Ta del av och följ anvisningarna

En praktikperiod vid en av EU:s institutioner eller byråer är en värdefull erfarenhet. Man ansöker inte om praktikplatser inom EU under pågående studier, vilket är normal praxis i Finland, utan först efter avlagd examen. Oftast betalas en liten lön för praktiken och det finns ett stort utbud av praktikplatser. En praktikperiod väger överraskande tungt och länge i ditt CV och är därför en mycket klok investering.

Praktikplatser söks av unga från EU:s samtliga 27 medlemsländer. Med tanke på den här siffran verkar konkurrensen om platserna kanske hård. Finländare har dock utmärkta möjligheter att klara sig. Hemligheten bakom att klara sig i ansökan är nämligen helt enkelt att du läser igenom ansökningsanvisningarna noggrant och följer dem till punkt och pricka. De vanligaste fallgroparna är enkla att undvika, och då är du redan ett stort steg före: upp till omkring 70 procent av ansökningarna förkastas som bristfälliga eller felaktiga! Den sista gallringen görs bland en mycket mindre grupp.

Skaffa först information om ansökningsförfarandet

Detaljerade och så gott som kompletta ansökningsanvisningar finns på internet. Uppgifterna på kommissionens webbplats Blue Book gäller till stora delar även andra ansökningar. Sidan ger information om ansökningskriterierna, råd om hur du ansöker och svar på de flesta frågor. Ta dig tid att studera anvisningarna och gör en minneslista över allt som behövs. Följ anvisningarna till punkt och pricka så kommer du att lyckas.

Mycket detaljerade råd (på finska) ges i ett cirka timslångt webbinarium vars inspelning finns i en Facebook-grupp med namnet Suomen EU-uraverkosto. Webbinariet (ca 15 min. in i inspelningen) fokuserar på fallgropar vid ansökan och hur du undviker dem. Läs också den välstrukturerade, utmärkta publikationen Green Book om praktikplatser utarbetad av den irländska organisationen European Movement.

När du har tagit del av dessa kan det börja kännas som att du snart är i mål eller åtminstone är inne på rätt spår. Att vara väl förberedd är halva jobbet. Det enda du behöver göra är skicka in en ansökan, eller gärna flera, och vänta på resultaten.

Många öppna ansökningar särskilt under sommarmånaderna

Våren och sommaren är högsäsong för ansökningar. Från början till slutet av maj är Europaparlamentets Schuman-ansökan öppen och från mitten av juli till slutet av augusti kommissionens Blue Book – dessa är de mest omfattande och populära ansökningarna. I slutet av augusti öppnas även rådets praktikansökan. Även under andra tider på året finns det öppna praktikansökningar. Det enklaste sättet att få information om dem är att följa Europeiska rekryteringsbyrån EPSO på LinkedIn. Vissa ansökningar sker mer sällan än en eller två gånger om året (exempelvis Europeiska utrikestjänsten EEAS JPD-ansökan) eller också är de längre eller kortare än de normalt 3–6 månader långa perioderna (exempelvis den ett år långa praktiken vid Ombudsmannens sekretariat).

Du får en övergripande bild av de olika möjligheterna på EPSO:s webbplats (Jobb och praktik/Praktik). I rullgardinsmenyn kan du se separat vad varje institution eller byrå har att erbjuda. Inte särskilt användarvänligt, det ska erkännas. Den redan tidigare nämnda irländska publikationen är däremot bättre på kundservice. I den är olika ansökningar listade i ordningsföljd från januari till december 2023.

Innan du söker till praktik är det viktigt att reservera tillräckligt med tid för att bekanta dig med anvisningarna och följa anvisningarna noggrant. Bild: Utrikesministeriet

Varför finns det så många olika praktikplatser och varför ska jag gärna ansöka till flera?

Precis som inom statsförvaltningen i Finland finns det många möjligheter att specialisera sig inom EU och det finns många infallsvinklar till EU-politiken. Praktikanter anställs inte bara vid institutionerna utan också vid EU:s tiotals decentraliserade byråer. Via Blue Book, den största praktikansökan för generalister, anställs också praktikanter till vissa byråer. Mindre ansökningsprogram kan erbjuda goda möjligheter för den som har specialiserat sig i sina studier och den som vill specialisera sig under sin karriär.

Du ska helst ansöka till fler, om inte till alla, av de praktikplatser där du uppfyller ansökningskriterierna. Ha som mål att bli erbjuden flera platser, så att du kan välja. Det går att göra praktik inom EU bara en gång, så maximera dina valmöjligheter och välj den du gillar mest och har störst nytta av bland de platser du erbjuds.

EU finns inte bara i Bryssel

Du kan ansöka om en ämnesspecifik eller lokalt präglad början på din EU-karriär så att du gör din praktik någon annanstans än i Bryssel. Byråerna är en del av EU:s förvaltningsapparat, men de har ofta sin egen prägel och arbetsgemenskap. Exempelvis Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar ECDC i Stockholm satsar väldigt mycket på personalens trivsel. Eller vad sägs om en praktikplats i ParmaWienKöpenhamnAmsterdamWarszawa eller Vigo? Eller varför inte Helsingfors? Bland EU-länderna är det bara Kroatien, Bulgarien och Cypern som inte har någon lokal byrå.

Praktik vid en byrå kan också ha överraskande konkreta fördelar. Om du fortfarande är intresserad av att arbeta på byrån efter din praktik kan det vara lite lättare att få anställning med ett tidsbundet avtal än vid institutionerna. Byråerna är också kända för att omvandla tidsbundna avtal till ”fasta visstidsanställningar” på längre sikt. Möjligheter till en fortsättning efter praktiken kan även finnas på institutionerna i Bryssel, men konkurrensen om platserna är mycket hård.

De många fördelarna med praktik

EU-praktik i ditt CV väger mycket tungt trots att den vanligen är relativt kort, och dess betydelse minskar egentligen inte heller med åren. Särskilt för dem som aspirerar på en karriär inom EU är en praktikplats vid en EU-institution eller -byrå en obestridlig merit. Under praktiken får du nätverka i stor omfattning med jämnåriga från hela Europa och få värdefulla personliga kontakter av dina chefer på praktikplatsen. Samtidigt får du internationell erfarenhet som du har nytta av oavsett vad du satsar på i arbetslivet. Det ryktas också om att många hittar vänner och till och med en partner under sin praktikperiod.

Sammantaget är en praktikplats inom EU en lönsam investering, och att söka är arbetskrävande, men inte svårt. Jag rekommenderar med andra ord varmt det här alternativet och önskar dig lycka till med ansökningarna!

Jenni Hakala
Specialsakkunnig,
interinstitutionella förbindelser och EU-rekryteringar,
Finlands ständiga representation vid EU

Artikeln publicerades ursprungligen 24.5.2023 webbplatsen för Finlands EUrepresentation.