Kuva: Wilhelmiina Koivuniemi
Töissä EU:ssa 11.5.2021

Töissä EU:ssa: lobbari Wilhelmiina Koivuniemi

Euroopan unioni työllistää yli 40 000 henkilöä, joista reilu tuhat suomalaista. Wilhelmiina Koivuniemi avustavana asiantuntijana Elinkeinoelämän keskusliiton Brysselin toimistolla. Kysyimme Koivuniemeltä miten hän päätyi työskentelemään EU:n parissa ja millaisia vinkkejä hän antaisi EU-urasta haaveileville.

Missä tehtävissä työskentelet?

– Työskentelen avustavana asiantuntijana Elinkeinoelämän keskusliiton Brysselin toimistolla. EK:n päätehtävänä on tuoda politiikantekijöiden ja lainsäädännön valmistelijoiden tietoon yritysten näkemyksiä: kuinka Suomen tai EU:n valmistelevat uudistukset vaikuttavat firmojen tulevaan kasvuun, vientiin, investointeihin tai työllistämisnäkymiin. Haluamme vaikuttaa yritysmyönteisen yhteiskunnan ja uudistuvan markkinatalouden puolesta. Kun eurooppalaisille yrityksille luodaan menestymisen edellytykset, heijastuu siitä monenlaista hyvää myös kansalaisille: työpaikkoja ja toimeentuloa, verotuloja ja julkisia palveluita. Brysselissä olemme todellinen konkari: EK:lla on ollut täällä oma toimisto jo vuodesta 1974.

Kun eurooppalaisille yrityksille luodaan menestymisen edellytykset, heijastuu siitä monenlaista hyvää myös kansalaisille: työpaikkoja ja toimeentuloa, verotuloja ja julkisia palveluita.

– Työssäni vastaan Brysselin toimiston viikottaisesta viestinnästä, sosiaalisesta mediasta, joista uusimpana aluevaltauksena englanninkielinen Instagram-tilimme @finnishindustries (englanniksi), yhteydenpidosta sidosryhmiin erityisesti Euroopan parlamenttiin, tapahtumajärjestelyistä, sekä seuraan EU:n koulutus- terveys- ja kauppapolitiikan teemoja.

Miten päädyit töihin Euroopan unioniin?

– Olen opiskellut poliittista historiaa Helsingin yliopistossa ja koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri.

– Brysseliin saavuin Dublinin ja Ateenan kautta syksyllä 2018 tekemään korkeakouluharjoittelua MEP Henna Virkkusen toimistoon Euroopan parlamenttiin. Harjoitteluni jälkeen jatkoin Virkkusen toimistossa meppiavustajana.

– EK:lle siirryin alkuvuodesta 2020. Parlamentissa ollessani olin jo päässyt tekemään yhteistyötä EK:n Brysselin toimiston asiantuntijoiden kanssa, joten aloitus EK:lla sujui luontevasti ja elinkeinoelämän palvelukseen siirtyminen tuntui hyvältä askeleelta tässä vaiheessa uraani. Olen viihtynyt tosi hyvin sekä lobbarina että EK:lla!

Mitä vinkkejä antaisit EU-urasta haaveileville?

– EU-uralle on yhtä monta tietä kuin kiinnostunutta. Tärkeintä on muistaa että jokaisen urapolku on omanlainen eikä toisten urapoluista kannata ottaa liikaa mallia tai varsinkaan paineita.

– Tärkeintä on mennä omia unelmia kohden määrätietoisesti, mutta samalla pitää muistaa olla itselleen armollinen varsinkin jos unelmat eivät heti toteudu tai ne toteutuvat ns. mutkan kautta. Tärkeintä on olla oma itsensä.

EU-uralle on yhtä monta tietä kuin kiinnostunutta. Tärkeintä on muistaa että jokaisen urapolku on omanlainen eikä toisten urapoluista kannata ottaa liikaa mallia tai varsinkaan paineita.

– Konkreettisina vinkkeinä korostaisin kansainvälisyyden merkitystä, kannattaa hakea rohkeasti harjoitteluja EU-asioiden parista, verkostoitumista ja omaa aktiivisuutta.

Mitä työpöydälläsi on tänä keväänä?

– Erityisenä tehtävänämme on tänä keväänä uuden Brysselin toimiston päällikkömme Kaisa Soro-Pesosen aloittama viestinnän ja sidosryhmäyhteistyön tehostaminen. Koronan takia toimimme pitkälti digitaalisesti, joten viestinnän kehittämisessä ja uusien vaikuttajaviestinnän keinojen haltuunotto on ajankohtaista ja innostavaa.

– Lisäksi EU-edunvalvonnan puolella nähdään jännittäviä käänteitä mm. Green Dealin, Fit For 55:n, kauppapolitiikan ja Euroopan elpymissuunnitelman saralla, joilla kaikilla on valtava merkitys Suomelle ja elinkeinoelämälle.

 

Haastattelu on osa Töissä EU:ssa -juttusarjaa, joka kevään aikana esittelee erilaisia EU-uratarinoita. Eurooppatiedotus järjesti Eurooppa-päivän yhteydessä 7.5.2021 keskustelutilaisuuden Ura EU:ssa – miten ja miksi?”, jonka tallenne on katsottavissa Eurooppatiedotuksen verkkosivuilla.

Artikkelia päivitetty 7.6.2021. Lisätty linkki keskustelutilaisuuden tallenteeseen.