Bild: Vesa Häkkinen
Nyheter 11.9.2018

Brexit och Finlands EU-ordförandeskap överst på ambassadörens bord

Finlands EU-ambassadör Marja Rislakki förbereder sig på en bråd höst i Bryssel – och nästa år blir om möjligt ännu mer hektiskt. Finland tar över ordförandeskapet i EU i juli 2019. Med redan från och med januari arbetar vi i en så kallad trio med de länder som är ordförande före och efter Finland, det vill säga Rumänien och Kroatien.

Europeiska kommissionen och parlamentet håller på att avsluta sin mandatperiod och därför finns det många saker som måste slutföras i rask takt. Nästa vår infaller också Storbritanniens utträde ur EU, alltså brexit. Finland kommer att vara det första ordförandelandet i ett EU utan Storbritannien som medlem. Olika brexitrelaterade ärenden kommer ändå med säkerhet att vara aktuella under Finlands ordförandeskap och synas i EU-ambassadörens kalender.

Nu när hösten kommer och semestersäsongen tar slut i Bryssel, vilka ärenden ligger på EU-ambassadörens bord?

Det finns enorma mängder ärenden eftersom kommissionens och parlamentets mandatperioder går ut under nästa år och vi måste få saker och ting slutförda.

På mitt eget bord ligger också förberedelserna inför EU-ordförandeskapet. Finland är ju ordförande i rådet under andra hälften av 2019. Men vi måste också förhandla om brexit och ta ställning till flera andra saker, till exempel migrationen, EMU och så vidare.

Hur kommer brexit att påverka Finlands EU-ordförandeskap?

För det första kommer vi att vara det första landet som är ordförande i ett EU med 27 medlemsländer i stället för 28. Vi inleder förhandlingarna om EU:s och Storbritanniens framtida relation. Det kommer garanterat att kräva en intensiv arbetsinsats.

Hur förbereder sig Finlands EU-representation på ordförandeskapet?

En del av de nyanställda har redan anlänt nu under augusti, medan jag själv var på semester i Finland. Resten av våra förstärkningar börjar i början av 2019 när vi inleder arbetet i ordförandetrion. Vi ingår i en trio med Rumänien och Kroatien. Vårt gäng är ivrigt och ser naturligtvis fram emot ordförandeskapet. Alla säger åt oss att arbetet är mycket krävande arbete, men också mycket roligt. Vi tror att det kommer att bli roligt.