Kilpailukyky
Euroopan unionin kilpailukykyyn vaikuttavia politiikka-aloja ovat esimerkiksi sisämarkkinapolitiikka, teollisuuspolitiikka sekä tutkimus- ja innovaatiopolitiikka.
Kilpailukykyneuvoston toimialat
Sisämarkkinat
Yksi EU:n ydintehtävistä on sisämarkkinoiden toteuttaminen. EU:n sisämarkkinat perustuvat tavaroiden, palveluiden, pääoman ja ihmisten vapaaseen liikkuvuuteen. Sisämarkkinoiden toiminta varmistetaan esteitä purkamalla sekä yhdenmukaistamalla sääntöjä. Kilpailupolitiikalla edistetään yritysten tasapuolisia toimintaedellytyksiä sekä turvataan terve kilpailu sisämarkkinoilla.
Virallisesti sisämarkkinat luotiin jo Maastrichtin sopimuksella 1993, mutta niitä kehitetään yhä. Kilpailukykyneuvoston tavoitteena on sisämarkkinalainsäädännön avulla poistaa vapaan liikkuvuuden esteitä. Kilpailulainsäädännöllä puututaan sellaisiin yritysten välisiin yhteenliittymiin ja sopimuksiin, joilla on katsottu olevan kilpailua vääristävä vaikutus sisämarkkinoihin.
Teollisuus
Teollisuuspolitiikkaan liittyvät kysymykset kuuluvat edelleen pääasiallisesti jäsenvaltioiden toimivaltaan. EU pyrkii edistämään jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä myös teollisuuden alalla unionin kilpailukyvyn parantamiseksi. EU haluaa edistää vihreää ja digitaalista siirtymää, parantaa teollisuutensa kilpailukykyä maailmanlaajuisesti ja lisätä sen riippumattomuutta ja häiriönsietokykyä.
Tutkimus ja innovointi
Euroopan yhteisön perustamissopimuksessa määritellään tavoitteet, säännöt ja menettelyt tieteellisen tutkimuksen ja teknologian kehittämiselle. Tutkimus- ja innovaatiopolitiikalla edistetään muun muassa teollisuuden ja unionin kilpailukykyä sekä korkeatasoista tutkimus- ja innovaatiotoimintaa.
Tutkimuksen ja kehityksen sektorilla EU:n tärkein työkalu on Horisontti Eurooppa -puiteohjelma, joka mahdollistaa tutkimuksen ja innovoinnin tukemisen ideavaiheesta markkinoille tuomiseen asti.
Avaruus
Neuvosto ja Euroopan parlamentti hyväksyivät vuonna 2021 asetuksen EU:n uuden avaruusohjelman perustamisesta vuosiksi 2021–2027. Tavoitteena on varmistaa
laadukas ja suojattu avaruuspohjainen data ja palvelut sekä luoda näiden pohjalta kasvua ja uusia työpaikkoja. Lisäksi EU:n avaruuspolitiikalla pyritään lisäämään EU:n turvallisuutta ja riippumattomuutta sekä varmistamaan EU:n vahvempi asema johtavana avaruusalan toimijana.
Kilpailukykyyn liittyviä asioita käsitellään neuvostossa
Kilpailukykyneuvoston tehtävänä on varmistaa, että EU:n lähestymistapa kilpailukyvyn ja kasvun lisäämiseksi on yhtenäinen. Kilpailukykyneuvosto perustettiin vuonna 2002 yhdistämällä kolme aikaisempaa neuvoston kokoonpanoa (sisämarkkinat, teollisuus ja tutkimus). Tarve yhdistämiseen syntyi siitä, että EU:n kilpailukykyyn liittyviä asioita haluttiin käsitellä johdonmukaisesti ja koordinoidusti.
Kilpailukykyneuvoston kokouksiin osallistuvat esityslistalla olevista asioista riippuen talousministerit, teollisuusministerit tai tutkimusministerit. Neuvosto kokoontuu viisi tai kuusi kertaa vuodessa.