Kuva: Pasi Markkanen/Finland Image Bank

Koulutus, nuoriso, kulttuuri ja urheilu

Koulutus-, nuoriso-, kulttuuri- ja urheilupolitiikka kuuluvat jäsenmaiden vastuulle. EU:n tehtävänä näillä aloilla onkin tukea jäsenmaiden välistä yhteistyötä sekä tietojen ja kokemusten vaihtoa.

Euroopan unionin jäsenvaltiot vastaavat itse opetuksen ja ammatillisen koulutuksen sisällön määrittelystä ja koulutusjärjestelmien luomisesta – kansallisia ja alueellisia erityispiirteitä kunnioittaen. Euroopan unioni on mukana tukemassa ja kehittämässä korkealaatuista koulutusta. Se täydentää jäsenvaltioiden toimintaa erityisesti rahoitusohjelmilla, joista Erasmus+ on tunnetuimpia.

Unionin tavoitteena on edistää jäsenvaltioiden yhteistyötä. Usein tähän pyritään erilaisilla suosituksilla, mutta EU-aloitteet ja -ohjelmat, kuten Erasmus+ tai Luova Eurooppa, voivat kuitenkin vaikuttaa hyvin suoraan EU:n kansalaisiin.

Young man on bench with EU Erasmus suitcase
Erasmus perustettiin vuonna 1987, ja sen jälkeen miljoonat eurooppalaiset ovat olleet ohjelman kautta esimerkiksi opiskelijavaihdossa. Kuva: Dati Bendo. © EU

Ohjelmilla edistetään kieltenopetusta ja kielitaidon kehittämistä, Euroopan kansojen kulttuurin ja historian tuntemusta sekä kulttuuriperinnön suojelua. Lisäksi ohjelmilla tuetaan opiskelijoiden ja opettajien liikkuvuutta, koulutuslaitosten keskinäistä yhteistyötä sekä taiteellista ja kirjallista luovaa toimintaa.

Yhteistyö voi toteutua myös lainsäädännön keinoin silloin, kun Euroopan unionin perussopimus antaa siihen mahdollisuuden. Tästä on esimerkkinä tutkintojen vastavuoroinen tunnustaminen.

EU:n koulutus-, nuoriso-, kulttuuri- ja urheiluneuvostossa kokoontuvat opetus-, kulttuuri-, nuoriso-, urheilu- ja viestintäministerit. Tarkka kokoonpano riippuu kussakin istunnossa käsiteltävistä aiheista. Kokouksia on tavallisesti kolme tai neljä kertaa vuodessa. Päätökset tehdään pääsääntöisesti tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Kulttuurialaa koskevat päätökset tehdään yksimielisesti.