Bild: Tim Bird / Finland Image Bank

Konkurrenskraft

Politikområden som påverkar Europeiska unionens konkurrenskraft är till exempel inremarknadspolitiken, industripolitiken och forsknings- och innovationspolitiken.

Konkurrenskraftsrådets ansvarsområden

Inre marknaden

En av EU:s kärnuppgifter är att förverkliga den inre marknaden. EU:s inre marknad baserar sig på fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och personer. Verksamheten på den inre marknaden säkerställs genom att man undanröjer hinder och förenhetligar regler. Konkurrenspolitiken främjar lika verksamhetsförutsättningar hos företagen och tryggar en sund konkurrens på den inre marknaden.

Formellt skapades den inre marknaden redan genom Maastrichtfördraget 1993, men den utvecklas fortfarande. Konkurrenskraftsrådets mål är att undanröja hinder för den fria rörligheten genom lagstiftningen om den inre marknaden. Genom konkurrenslagstiftningen ingriper man i sådana företagssammanslutningar och avtal som har ansetts snedvrida konkurrensen på den inre marknaden.

Industri

Frågor som har att göra med industripolitik hör fortfarande huvudsakligen till medlemsstaternas behörighet. EU strävar efter att främja samarbetet mellan medlemsstaterna också inom industri för att förbättra unionens konkurrenskraft. EU vill främja den gröna och digitala omställningen, förbättra konkurrenskraften för sin egen industri globalt och öka dess oberoende och resiliens.

Forskning och innovation

I fördraget om upprättandet av den Europeiska gemenskapen fastställer man mål, regler och förfaranden för utvecklingen av vetenskaplig forskning och teknik. Genom forsknings- och innovationspolitiken främjas bland annat konkurrenskraften för industrin och unionen samt forsknings- och innovationspolitik av hög kvalitet.

EU:s viktigaste verktyg på sektorn för forskning och utveckling är ramprogrammet Horisont Europa. Genom programmet är det möjligt att stödja forskning och innovation från idéstadiet till utsläppande på marknaden.

Rymden

Rådet och Europaparlamentet antog 2021 en förordning om inrättande av unionens nya rymdprogram för 2021–2027. Målet är att säkerställa högkvalitativa och säkra rymdrelaterade data och tjänster samt att baserat på dem skapa tillväxt och nya jobb. Dessutom försöker man att genom rymdpolitiken öka EU:s säkerhet och oberoende samt att säkerställa en starkare position för EU som ledande aktör inom rymdsektorn.

Frågor som gäller konkurrenskraft behandlas i rådet

Konkurrenskraftsrådets uppgift är att säkerställa att EU har en enhetlig strategi för att öka konkurrenskraften och tillväxten. Konkurrenskraftsrådet grundades 2002 genom en sammanslagning av tre tidigare rådskonstellationer (inre marknaden, industri och forskning). Behovet av sammanslagning uppstod när man ville behandla frågor som gäller EU:s konkurrenskraft på ett konsekvent och samordnat sätt.

I konkurrenskraftsrådets möten deltar beroende på vad som står på dagordningen finansministrarna, industriministrarna eller forskningsministrarna. Rådet sammanträder 5–6 gånger om året.