Liikenne, televiestintä ja energia
EU:n tavoitteena liikenne-, televiestintä- ja energia-alalla on luoda nykyaikaiset, kilpailukykyiset ja tehokkaat markkinat ja infrastruktuurit sekä Euroopan laajuiset liikenne-, viestintä- ja energiaverkot. Näillä aloilla sekä EU että jäsenmaat voivat säätää lakeja, eli lainsäädäntövalta on jaettu. Jäsenmaat voivat kuitenkin säätää lakeja vain, jos EU ei ole jo ehdottanut uutta lainsäädäntöä tai on päättänyt, ettei se ehdotakaan sitä.
Sujuva liikenne on sisämarkkinoiden edellytys
Liikenne on unionin tärkeimpiä yhteisiä toimialoja, mikä johtuu sen merkityksestä henkilöiden ja tavaroiden vapaalle liikkuvuudelle. Liikenteen merkitys on suuri sekä taloudellisesti että ilmastopolitiikan näkökulmasta. Etenkin kuljetuksissa, merenkulussa ja raskaassa liikenteessä EU:n päätöksillä on merkittävä rooli Suomenkin liikennepolitiikassa.
EU:n tavoitteena digitaaliset sisämarkkinat
Unionin tavoitteena televiestinnän alalla on parantaa tietoliikenneverkkojen yhteentoimivuutta, avata kansallisia markkinoita sekä poistaa jäsenvaltioiden lainsäädäntöjen eroavaisuuksia.
Digitaalisuuden tuomien muutosten myötä on syntynyt tarve EU:n lainsäädännölle, joka koskee esimerkiksi pilvipalveluja tai erilaisten sisältöjen rajat ylittävää saatavuutta. Haasteena digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisessä ovat esimerkiksi yksityisyyden suojan säilyttäminen sekä tietoturva.
Arkielämässä yksi konkreettinen esimerkki EU-tason lainsäädännöstä on matkapuhelimien roaming-maksujen poisto EU-aluella. EU on säätänyt lakeja myös kuluttajien yksityisyyden suojasta ja henkilötietojen käsittelystä yrityksissä ja verkkoalustoilla.
Euroopan yhdentymiskehitys lähti liikkeelle energiasta
Hiili- ja teräsyhteisösopimus 1951 kattoi tärkeän strategisen energialähteen ja energiaa käyttävän teollisuudenalan. Ydinenergian kehittämiseksi muodostettiin vuonna 1957 oma yhteisö, Euratom, joka toimii edelleen. Muilta osin energiapolitiikkaa on kehitetty muun muassa ympäristölainsäädännön ja sisämarkkinamääräysten pohjalta.
Energian toimitusvarmuus ja uusiutuva energia prioriteetteina
EU:n energiapolitiikan tavoitteena on turvata jäsenmaiden energian saanti ja edistää energiatehokkuutta sekä uusien ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut EU:n asettamaan venäläiseen energiasektoriin kohdistuvia pakotteita ja tehnyt energian toimitusvarmuudesta EU:n energia-alan tärkeimmän prioriteetin.
Euroopan vihreän kehityksen ohjelman eli niin sanotun Green Dealin tavoitteena on mukauttaa EU:n ilmasto-, energia-, liikenne- ja veropolitiikkaa niin, että kasvihuonekaasujen nettopäästöjä voidaan vähentää vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasoon verrattuna. Tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius viimeistään vuonna 2050.
Uusiutuvan energian osuuden ja energiatehokkuuden lisääminen ovat tärkeitä tekijöitä, joiden avulla EU voi vähentää kasvihuonekaasupäästöjään ja saavuttaa Green Dealin sekä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet. Uusiutuvien energialähteiden osuuden lisääminen auttaa myös irtautumaan venäläisestä fossiilienergiasta.
EU:n liikenne-, televiestintä- ja energia-asioita valmistelee neuvosto
EU:n liikenne-, televiestintä- ja energia-asiat ovat kuuluneet kesäkuusta 2002 neuvoston yhden kokoonpanon vastuualueeseen. Neuvosto kokoontuu noin joka toinen kuukausi. Asialistan aiheista riippuen kokouksiin osallistuvat liikenne-, televiestintä- tai energia-asioista vastaavat ministerit.