EU:n toimielimet
Euroopan unionilla on seitsemän virallista toimielintä, joista jokaisella on oma tehtävänsä. Näitä ovat Eurooppa-neuvosto, Euroopan komissio, Euroopan unionin neuvosto eli ministerineuvosto, Euroopan parlamentti, Euroopan unionin tuomioistuin, tilintarkastustuomioistuin ja Euroopan keskuspankki.
EU:n toimielinjärjestelmä toimii seuraavasti:
- Yleiset poliittiset painopisteet määritellään Eurooppa-neuvostossa, johon kuuluvat EU-maiden johtajat, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja komission puheenjohtaja.
- Koko EU:n etuja ajaa Euroopan komissio, jossa on yksi edustaja jokaisesta jäsenmaasta. Komissio muun muassa antaa lakiehdotukset ja vastaa unionin päätöksien toimeenpanosta.
- Kunkin EU-maan hallitus ja ministerit ajavat oman maansa etuja Euroopan unionin neuvostossa eli ministerineuvostossa. Ministerineuvosto päättää esimerkiksi EU:n lainsäädännöstä ja budjetista.
- Välittömillä vaaleilla valitut europarlamentaarikot edustavat EU-kansalaisia Euroopan parlamentissa. Parlamentti päättää EU:n lainsäädännöstä yhdessä Euroopan unionin neuvoston kanssa.
Edellä mainittuja toimielimiä tukee viisi muuta tärkeää elintä: Euroopan talous- ja sosiaalikomitea sekä alueiden komitea, jotka ovat neuvoa-antavia toimielimiä sekä Euroopan oikeusasiamies, investointipankki, ja tietosuojavaltuutettu.
Tiettyjä teknisiä, tieteellisiä tai hallinnointitehtäviä hoitamaan on perustettu EU:n erillisvirastoja. Ne on hajautettu EU:n jäsenmaihin. Suomessa toimii EU:n kemikaalivirasto.