Kuva: Riitta Supperi/Keksi/Team Finland

Tietosuojavaltuutettu

Tietosuoja on perusoikeus, jolla on myös eurooppalaisen oikeuden suoja. Se perustuu Euroopan perusoikeuskirjan artiklaan 8.

Euroopan tietosuojavaltuutetun tehtävänä on varmistaa, että kaikki EU:n elimet kunnioittavat ihmisten oikeutta yksityisyyteen, kun ne käsittelevät henkilötietoja. Toimielimet ja laitokset eivät saa esimerkiksi käsitellä henkilötietoja, jotka koskevat rotua tai etnistä alkuperää, poliittisia mielipiteitä, uskonnollista vakaumusta tai ammattiliittoon kuulumista.

Euroopan tietosuojavaltuutetulle voi valittaa, jos epäilee EU:n toimielimen tai muun elimen rikkoneen oikeutta yksityisyyteen. Tietosuojavaltuutettu voi esimerkiksi määrätä kyseisen elimen korjaamaan, poistamaan tai hävittämään laittomasti käsitellyt henkilötiedot.

Euroopan tietosuojavaltuutetun virka perustettiin vuonna 2001. Vuodesta 2004 lähtien tehtävää hoiti Peter Johan Hustinx. Vuosina 2015-2019 tietosuojavaltuutettuna toimi Giovanni Buttarelli. Joulukuussa 2019 virkaan nimitettiin Wojciech Wiewiórowski viiden vuoden toimikaudelle.

David SASSOLI, EP President meets with Wojciech WIEWIOROWSKI, European Data Protection Supervisor
Vuonna 2019 tietosuojavaltuutetun virassa aloittanut Wojciech Wiewiórowski (vas.) Euroopan parlamentin puhemiehen David Sassolin kanssa. Kuva: Daina Le Lardic, EU, Euroopan parlamentti 2020