Utbildning, ungdom, kultur och idrott
Medlemsländerna ansvarar själva för utbildnings-, ungdoms-, kultur- och idrottspolitiken. EU:s uppgift på dessa områden är att stödja samarbetet mellan medlemsländerna samt utbytet av information och erfarenheter mellan dessa.
EU-länderna ansvarar själva för att fastställa undervisningens och yrkesutbildningens innehåll och för att skapa sina utbildningssystem, med respekt för nationella och regionala särdrag. Unionen bidrar med stöd för att utveckla en högklassig utbildning. Unionen kompletterar medlemsländernas eget arbete framför allt genom stödprogram, varav Erasmus+ är ett av de mest kända.
Unionens mål är att främja samarbetet mellan medlemsländerna. Som metoder används vanligtvis olika rekommendationer, men därtill kan man påverka EU-medborgarna direkt genom olika EU-initiativ och EU-program, såsom Erasmus + eller Kreativa Europa.
Syftet med programmen är att främja språkundervisning och utveckling av språkkunskaperna, kunskapen om de europeiska folkens kultur och historia samt skyddet av kulturarvet. Dessutom stöder programmen studenters och lärares rörlighet, samarbetet mellan utbildningsanstalter samt konstnärligt och litterärt skapande.
Samarbetet kan också förverkligas lagstiftningsvägen om EU-fördraget ger möjlighet till det. Ett exempel på detta är det ömsesidiga erkännandet av examina.
Rådet för utbildning, ungdom, kultur och idrott består av ministrarna med ansvar för utbildnings-, kultur-, ungdoms- och kommunikationsfrågor. Rådets exakta sammansättning beror på vilka frågor som diskuteras vid ett visst möte. Rådet sammanträder vanligtvis tre eller fyra gånger om året. Besluten fattas huvudsakligen enligt ordinarie lagstiftningsförfarande. Beslut på det kulturella området ska fattas enhälligt.