Euroopan komissio
Euroopan komissio on jäsenvaltioista riippumaton toimielin. Komissio koostuu 27 jäsenestä eli komissaarista, joita on yksi jokaisesta jäsenvaltiosta.
Yksinoikeus lakialoitteisiin
Komissiolla on yksinoikeus tehdä lakialoitteita. Se esittää ehdotuksensa uudesta lainsäädännöstä Euroopan parlamentille ja Euroopan unionin neuvostolle, jotka päättävät asioista komission ehdotuksen pohjalta. Unionin lainsäädännön rikkomistapauksissa komissiolla on oikeus nostaa kanne jäsenvaltiota tai yritystä vastaan. Komissio voi esimerkiksi sakottaa yrityksiä kilpailulakien rikkomisesta.
Komissio vastaa myös unionin yhteisten politiikkojen täytäntöönpanosta ja valvoo perussopimusten noudattamista. Lisäksi se hallinnoi unionin talousarviota ja toimintaohjelmia. Euroopan komissio edustaa unionia ulkoisesti, esimerkiksi kauppapolitiikassa.
Komissaarit EU:n asialla
Komission toimikausi kestää viisi vuotta. Saksalainen Ursula von der Leyen valittiin vuonna 2019 komission puheenjohtajaksi, ja vuoden 2024 heinäkuussa hänet valittiin jatkokaudelle.
Jokainen komission jäsen vastaa tietystä EU:n politiikan osa-alueesta. Komissaarit eivät edusta omaa maataan vaan EU:n yhteistä etua. Suomalainen Jutta Urpilainen vastaa kansainvälisten kumppanuuksien salkusta, johon kuuluu kehityspolitiikkaa ja Afrikka-suhteita.
Uuden komission kokoonpanosta päätetään syksyllä järjestettävässä täysistunnossa, jossa mepit äänestävät komissiosta kokonaisuudessaan. Nykyisen komission toimikausi päättyy 31. lokakuuta 2024. Jos komission nimittämisprosessi viivästyy, nykyinen komissio jatkaa toimikautensa päätyttyä toimituskomissiona, kunnes uusi komissio aloittaa toimintansa.
Suurin toimielin
Kaikkiaan komissiossa työskentelee noin 32 000 henkilöä, mikä tekee komissiosta unionin suurimman toimielimen. Komission henkilöstö jakaantuu pääosastoihin tai yksiköihin, joita johtavat komissaareille vastuussa olevat pääjohtajat.
Komission toimipaikka on Bryssel. Lisäksi osa sen yksiköistä toimii Luxemburgissa.