Historiallinen päätös Eurooppa-neuvostossa Ukrainan ja Moldovan EU-jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta

Vuoden 2023 viimeisessä huippukokouksessa tehtiin historiallinen päätös, kun EU-johtajat päättivät aloittaa jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa, ja myönsivät Georgialle ehdokasmaan aseman. Bosnia ja Hertsegovinan kanssa aloitetaan neuvottelut, kun tarvittavat jäsenyyskriteerit on saavutettu.

Uutinen 18.12.2023

Eurooppatiedotus siirtyy valtioneuvoston kansliaan – mikä muuttuu?

Eurooppatiedotus siirtyy ulkoministeriöstä valtioneuvoston kanslian alaisuuteen 1.1.2024 alkaen. Valtioneuvoston kanslia vastaa valtioneuvoston EU-viestinnästä sekä EU-asioiden yhteensovittamisesta, joten Eurooppatiedotuksen uusi sijainti vastaa valtionhallinnon sisäistä työnjakoa. Eurooppatiedotus palvelee jatkossakin luotettavana suomalaisena EU-tiedon lähteenä.

Ajankohtaista 14.12.2023

Eurooppa-tiedottamisen valtionavustusten haku vuodelle 2024 avattu

Valtioneuvoston viestintäosasto, tiedote 10.11.2023

Uutinen 10.11.2023

EU-jäsenyys maksoi viime vuonna Suomelle 144 euroa asukasta kohden

Valtiovarainministeriö, tiedote 15.9.2023

Uutinen 15.9.2023

Töissä EU:ssa: kansainvälisissä operaatiossa

Entinen Rajavartiolaitoksen upseeri ja Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen on ollut uransa aikana mukana myös useissa EU-tehtävissä. Hän on toiminut muun muassa päällikkönä EU:n Ukrainan neuvonanto-operaatiossa, EU:n Libyan rajaturvallisuusoperaatiossa ja EU:n Armenian neuvonantajaryhmässä.

Ajankohtaista 5.7.2023

EU-maiden johtajat: Tuki Ukrainalle jatkuu vahvana

Valtioneuvoston viestintäosasto 30.6.2023

Ajankohtaista 30.6.2023

EU-puheenjohtajamaa Espanja painottaa teollisuutta, teknologiaa ja vihreää siirtymää

Espanja aloittaa viidennen EU-puheenjohtajuuskautensa 1. heinäkuuta 2023, kun puheenjohtajuus siirtyy Ruotsilta Espanjalle. Espanja painottaa kaudellaan EU:n riippuvuuksien vähentämistä, vihreää siirtymää, sosiaalista ja taloudellista oikeudenmukaisuutta sekä Euroopan yhtenäisyyttä. Espanjan puheenjohtajuuskausi kestää joulukuun loppuun saakka.

Ajankohtaista 26.6.2023

Takkuiliko matkanteko? – EU:sta voi olla apua

Kesälomakauden lähestyessä moni suuntaa matkalle junalla, lentokoneella tai laivalla. Mikäli matka peruuntuu tai viivästyy, matkustajalla on EU:n turvaamia oikeuksia. Juuri voimaan astuneet uudet junamatkustajien oikeudet parantavat myös muun muassa matkustamisen esteettömyyttä ja polkupyörien kanssa matkaamista.

Ajankohtaista 12.6.2023

Kuukauden kysymys: Yritysvastuu muuttuu pakolliseksi – mitä se tarkoittaa?

EU valmistelee parhaillaan uutta yritysvastuudirektiiviä, jonka tavoitteena on, että yritykset kunnioittaisivat kansainvälisesti tunnistettuja ihmisoikeuksia ja solmittuja ympäristösopimuksia myös sellaisissa maissa, joiden oma lainsäädäntö ei tällaiseen velvoita. Kysyimme ulkoministeriön kestävän kaupan yksikön Linda Piirrolta, mitä yritysvastuu ja EU:n uusi yritysvastuudirektiivi merkitsevät.

Kuukauden kysymys 24.5.2023

Valmisteilla oleva yritysvastuulaki herättää kysymyksiä

EU:ssa valmisteilla oleva uusi yritysvastuulaki mullistaa toteutuessaan tavan, jolla Euroopassa toimivat yritykset ostavat tuotteita ja palveluita kehittyvistä maista. Yritysvastuulain toivotaan parantavan paikallisten työntekijöiden oikeuksia ja vähentävän ympäristörikoksia.

Uutinen 11.5.2023

Eurooppa-päivää vietetään 9.5. – Euroopan rauha ja yhtenäisyys aiempaakin tärkeämpiä

Eurooppa-päivää vietetään perinteisesti 9. toukokuuta, Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Se on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Tänä vuonna Eurooppa-päivän tapahtuma järjestetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa ja verkossa. Luvassa on laaja kattaus ajankohtaisia keskusteluita Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta, musiikkia sekä Lux-yleisöpalkinnon finalistielokuvien näytöksiä Kino Reginassa.

Ajankohtaista 2.5.2023

Ministeriöstä maanjäristysalueelle – siviiliapua Turkkiin ja Syyriaan

Suomi toimitti helmikuussa Turkin ja Syyrian maanjäristysalueelle sekä asiantuntija- että materiaaliapua. Sisäministeriön erityisasiantuntija Pekka Tiainen lähti Turkkiin nopealla aikataululla johtamaan eurooppalaista pelastustoimen koordinaatiotiimiä. EU:n kansainvälistä siviiliapua koordinoi EU:n pelastuspalvelumekanismi, jonka kautta mikä tahansa maa tai esimerkiksi YK:n järjestö voi pyytää apua erilaisissa katastrofitilanteissa, joista se ei selviä yksin. Kysyimme Tiaiselta, millaista työ kriisialueella käytännössä oli, ja miten EU:n pelastuspalvelumekanismi toimii.

Ajankohtaista 24.4.2023

Ennakkovaikuttamista ja neuvotteluja kompromissitehtaalla – haastattelussa suurlähettiläs Tuuli-Maaria Aalto

Tuuli-Maaria Aalto työskentelee Suomen pysyvässä edustustossa Brysselissä Coreper I -suurlähettiläänä. ”Päätehtäväni on Suomen etujen ajaminen EU:ssa”, Aalto sanoo. Tyypilliseen työviikkoon kuuluu Suomen edustaminen EU-kokouksissa, kuten Coreperissa ja ministerineuvostoissa, sekä erilaisia tapaamisia, joissa Suomen näkemyksiä pyritään edistämään. Kysyimme suurlähettiläältä mitä tapahtuu Coreperissa, ja miksi ennakkovaikuttaminen EU-lainsäädäntöön on tärkeää.

Ajankohtaista 19.4.2023

Kuukauden kysymys: Miksi eduskuntavaalit ovat myös EU-vaalit?

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 22. maaliskuuta, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta. Moni ei tule ajatelleeksi, että äänestämällä eduskuntavaaleissa voi myös vaikuttaa EU-politiikkaan ja -päätöksentekoon. Miksi eduskuntavaalit ovat myös EU-vaalit? Kuukauden kysymykseemme vastaa Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Laura Nordström.

Kuukauden kysymys 23.3.2023

Töissä EU:ssa: ministeriöstä EU-uralle

Euroopan unionissa työskentelee yli 40 000 henkilöä, joista reilu tuhat suomalaista. Mikko Hakkarainen työskentelee komission muuttoliike- ja sisäasioiden pääosastolla muun muassa Schengen-asioiden parissa. Eurooppatiedotus kysyi Hakkaraiselta, miten hän päätyi töihin Euroopan unioniin ja millaisia vinkkejä hän antaisi EU-urasta haaveileville.

Töissä EU:ssa 21.3.2023

EU-uralle nopeammalla ja yksinkertaisemmalla hakumenettelyllä

Valtioneuvoston viestintäosasto 10.3.2023

Uutinen 10.3.2023

Kuukauden kysymys: Miltä näyttää EU:n ja Ukrainan suhteiden tulevaisuus?

Helmikuun 24. päivä tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. EU on alusta asti tuominnut Venäjän toimet. Säilyykö EU yhtenäisenä jatkossakin? Entä miten Ukrainan EU-taival etenee? – Näihin kysymyksiin vastaa akatemiatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta.

Kuukauden kysymys 23.2.2023

Valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen vuodelle 2023 myönnetty

Ulkoministeriö on myöntänyt yhteensä 445 000 euroa valtionavustusta kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen. Tukea saaneita järjestöjä oli tällä hakukierroksella 22 ja tuettuja hankkeita 24.

Uutinen 8.2.2023

Mitä tarkoitetaan EU-pakotteilla?

Kansainvälisillä pakotteilla tarkoitetaan taloudellisen yhteistyön sekä esimerkiksi liikenne-ja viestintäyhteyksien tai diplomaattisten suhteiden rajoittamista tietyn valtion tai tiettyjen ryhmien kanssa.

Uutinen 3.2.2023

Töissä EU:ssa – EU:n delegaatiossa

Euroopan unionilla on noin 140 delegaatiota, joiden tehtävänä on edustaa Euroopan unionia ja unionin kansalaisia ympäri maailmaa. Suomalainen diplomaatti Kaisa Standish työskentelee tällä hetkellä EU:n Venäjän delegaatiossa Moskovassa. Kysyimme häneltä, millaista on työ EU:n diplomaattina.

Uutinen 26.1.2023

Ulkoministeriön Educa-messuosaston teemana koulutuksen tukeminen kriisialueilla

Opetus- ja kasvatusalan Educa 2023 -messut pidetään Helsingin Messukeskuksessa 27.–28.1.2023. Eurooppatiedotus tarjoaa ulkoministeriön osastolla 6n50 päivitettyjä materiaaleja ajankohtaisista EU-aiheista. Osastolla kuullaan myös mielenkiintoisia puheenvuoroja siitä, miten Suomi ja EU tukevat koulutusta maailman kriisialueilla.

Uutinen 19.1.2023

Kuukauden kysymys: Lisääkö laajentuva Schengen-alue turvallisuutta?

Kuukauden kysymykseemme vastaa ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri sisäministeriöstä.

Kuukauden kysymys 17.1.2023

Harjoittelijaksi EU:n delegaatioon kaudelle 2023–2025

Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) ja komissio etsivät harjoittelijoita 140 delegaatioon ympäri maailmaa. Haku on avoinna ajalla 4.1.–31.1.2023.

Uutinen 4.1.2023

Kroatia otti euron käyttöön

Euro otettiin käyttöön Kroatiassa 1.1.2023. Kroatian liittymisen jälkeen euroalueeseen kuuluu 20 valtiota.

Uutinen 3.1.2023