Töissä EU:ssa – vinkit täydelliseen harjoitteluhakemukseen

Kevät ja kesä ovat EU:n harjoitteluhakujen kulta-aikaa. Avoinna ovat muun muassa Euroopan parlamentin, komission ja neuvoston harjoitteluhaut. Hakumenettely kannattaa ensin tutkia tarkkaan. Verkosta löytyy paljon tietoa, miten välttää yleisimmät sudenkuopat ja päästä mukaan loppukahinoihin yhdessä muiden virheettömän hakemuksen jättäneiden kanssa. Onnea ei kisassa tarvita, kyky noudattaa hakuohjeita on ainoa todellinen salainen ase.

Töissä EU:ssa 11.7.2024

Hallitus nimesi Henna Virkkusen Suomen komissaariehdokkaaksi

Valtioneuvosto nimesi torstaina 4. heinäkuuta filosofian lisensiaatti Henna Virkkusen Suomen jäsenehdokkaaksi Euroopan komissioon toimikaudeksi 1.11.2024–31.10.2029.

Ajankohtaista 4.7.2024

Eurooppa-neuvosto sopi nimityspaketista ja EU:n lähivuosien tavoitteista

Eurooppa-neuvosto on päättänyt EU:n korkean tason nimityksistä kokouksessaan 27. kesäkuuta Brysselissä. Saksalaisen Ursula von der Leyenin esitetään jatkavan komission puheenjohtajana. Ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi nousee Viron pääministeri Kaja Kallas. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi valittiin Portugalin entinen pääministeri Antonio Costa.

Ajankohtaista 28.6.2024

Unkarin EU-puheenjohtajakaudella korostuvat EU:n kilpailukyky, puolustuspolitiikka ja laajentuminen

Unkari aloittaa toisen EU-puheenjohtajuuskautensa 1. heinäkuuta 2024, kun puheenjohtajuus siirtyy Belgialta Unkarille. Unkari painottaa kaudellaan erityisesti unionin kilpailukykyä, puolustuspolitiikan vahvistamista sekä Länsi-Balkanin asemaa EU:n laajentumisessa. Unkarin puheenjohtajuuskausi kestää joulukuun loppuun saakka.

Ajankohtaista 27.6.2024

Komission edustajat tutustuivat suomalaiseen biotalouteen

Kesäkuun puolivälissä Suomessa vieraili seitsemän Euroopan komissiossa työskentelevää virkamiestä. Heille näytettiin erityisesti metsään perustuvaa biotaloutta, mutta myös maatilalla käytiin. Oli hienoa nähdä, että kohteet kiinnostivat siinä määrin, että paikasta toiseen piti lähteä, vaikka kysymyksiä ja keskustelua olisi voinut jatkaa. Biotalous on yksi Suomen pääprioriteeteista seuraavan komission ohjelmaan vaikuttamisessa.

EUE-kolumni 26.6.2024

Vastavalittu Euroopan parlamentti valmistautuu uuteen kauteen

EU-kansalaiset ovat valinneet 720 edustajaa Euroopan parlamenttiin viisivuotiskaudelle 2024–29. Millaisen perinnön väistyvä parlamentti jättää, ja mikä muuttuu alkavalla kaudella – vai muuttuuko sittenkään mikään kovin olennaisesti? Entä miten parlamentti valmistautuu EU:n käynnistyvään viisivuotiskauteen?

EUE-kolumni 14.6.2024

Mitä tapahtuu EU-vaalien jälkeen?

EU-vaalit on käyty, ja nyt alkavat uuden parlamentin järjestäytyminen sekä EU-komission puheenjohtajan ja muiden huippuvirkojen nimitykset. Heinäkuussa 2024 alkaa uusi istuntokausi, ja mepit jatkavat työtä niiden lakiesitysten parissa, joita ei saatu valmiiksi edellisellä kaudella. Kun uusi komissio on muodostettu, se alkaa esittää uutta lainsäädäntöä.

Uutinen 14.6.2024

Töissä EU:ssa – yhteistyötä EU- ja brittiparlamenttien välillä

Sanna Kangasharju työskentelee Euroopan parlamentin toimistolla Lontoossa yhdyshenkilönä, jonka tehtävänä on rakentaa ja pitää yllä yhteyksiä EU-parlamentin ja brittiparlamentin välillä. Töissä EU:ssa -sarjassamme hän kertoo työurastaan ja antaa vinkkinsä EU-urasta kiinnostuneille.

Töissä EU:ssa 30.5.2024

Italian ex-pääministerit Letta ja Draghi EU:n kilpailukykypolitiikan peräsimessä

Sisämarkkinoiden kehittäminen ja EU:n kilpailukyky ovat keskeisiä teemoja kesäkuussa järjestettävien eurovaalien alla. Keskustelua vauhdittavat kahden Italian entisen pääministerin Enrico Lettan ja Mario Draghin korkean tason selvitykset. Huhtikuussa julkaistiin Eurooppa-neuvoston tilaama Lettan selvitys Euroopan sisämarkkinoiden tulevaisuudesta ja kesällä odotetaan Euroopan komission tilaamaa Draghin selvitystä, joka pureutuu laajemmin EU:n kilpailukykyyn. Keskustelu on ollut odotettua ja tärkeää. Strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen on myös yksi Suomen EU-vaikuttamisprioriteeteista.

EUE-kolumni 8.5.2024

Kuukauden kysymys: Millaisia vaikutuksia brexitillä on ollut nuorille?

Kun britit äänestivät vuonna 2016 maansa EU-erosta, nuorten äänestysaktiivisuus jäi vanhempia ikäluokkia matalammaksi. Myös vuoden 2019 EU-vaaleissa Suomessa 20–24-vuotiaista äänesti vain 23,3 prosenttia. Seuraavien EU-vaalien lähestyessä kysyimme, miten nuorten äänestäminen vaikutti kansanäänestyksen tulokseen Britanniassa, ja millaisia vaikutuksia brexitillä on ollut brittinuorten elämään. Kysymykseemme vastasi Art O’Mahony Britannian Eurooppaliikkeestä.

Kuukauden kysymys 6.5.2024

Uusi EU-lain synnystä kertova video sekä päivitettyjä EU-materiaaleja saatavilla

Eurooppatiedotuksen suosituimpia julkaisuja on päivitetty. Uudistetut versiot ovat saatavilla EU-perusteoksesta, EU lyhyesti -esitteestä, Euroopan kartasta sekä suosituista kirjanmerkeistä. Lisäksi Eurooppatiedotuksen Youtubesta löytyy EU-lain synnystä kertova uusi video, joka sopii hyvin esimerkiksi opetuskäyttöön.

Uutinen 2.5.2024

EU vahvistaa kilpailukykyään ja tehostaa sisämarkkinoita

Euroopan unioni kehittää pitkän aikavälin kilpailukykyä ja sitoutuu uudistamaan sisämarkkinoitaan. EU:n valtionjohtajat sopivat myös, että EU:n päämarkkinoita sujuvoitetaan. Tavoitteista päätettiin perjantaina 18.4. ylimääräisessä Eurooppa-neuvostossa Brysselissä. Suomea kokouksessa edusti pääministeri Petteri Orpo.

Uutinen 19.4.2024

Eurooppa-päivän tapahtumissa asiaa EU-vaaleista, kulttuuriohjelmaa sekä aktiviteetteja koko perheelle

Eurooppa-päivää vietetään perinteisesti 9. toukokuuta, Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Tänä vuonna Eurooppa-päivää juhlitaan EU-vaalivuoden kunniaksi kahdessa tapahtumassa: lauantaina 4.5. Helsingin Narinkkatorilla ja tiistaina 7.5. keskustakirjasto Oodissa.

Uutinen 19.4.2024

Ministeri Adlercreutz vierailee yliopistoissa keskustelemassa EU:ssa työskentelyn monista mahdollisuuksista

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz vierailee kevään aikana useassa suomalaisessa yliopistossa kertomassa ja keskustelemassa mahdollisuuksista työskennellä EU:n palveluksessa. Yliopistokiertueen tarkoitus on lisätä opiskelijoiden kiinnostusta hakeutua EU-tehtäviin ja tarjota EU-uriin liittyvää perustietoa.

Uutinen 5.4.2024

Töissä EU:ssa – lainsäädäntöä ja budjettivalmisteluja

Minna Ollikainen työskentelee tällä hetkellä Euroopan parlamentissa budjettisektorin valiokunnista vastaavan johtajan neuvonantajana. Töissä EU:ssa -sarjassamme hän kertoo työurastaan ja antaa vinkkinsä EU-urasta kiinnostuneille.

Töissä EU:ssa 3.4.2024

Suomen aloitteet etenivät Eurooppa-neuvostossa

Brysselissä torstaina 21. maaliskuuta kokoontuneet EU-maiden johtajat osoittivat vahvaa tukea Ukrainalle ja edistivät Euroopan puolustusvalmiutta ja -kykyä.

Uutinen 22.3.2024

Valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen vuodelle 2024 myönnetty

Valtioneuvoston kanslia on myöntänyt yhteensä 445 000 euroa valtionavustusta kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen. Tukea saa 19 järjestöä, ja tuettuja hankkeita on 22.

Uutinen 13.3.2024

EU-vaalit 2024 – mitä, missä, milloin?

Seuraavat Euroopan parlamentin vaalit järjestetään kesäkuussa 2024. Suomessa vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024. Vaaleissa valitaan jäsenet Euroopan parlamenttiin seuraavalle viiden vuoden kaudelle 2024–2029. Yhteensä parlamentin jäseniä eli meppejä valitaan 720, joista 15 Suomesta.

Uutinen 1.3.2024

Komission suositus päästövähennystavoitteeksi vuodelle 2040 julkaistu – tavoitteena ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä

Euroopan komissio julkaisi 6.2 päästövähennystavoitetta vuodelle 2040 sekä teollista hiilenhallintaa koskevat tiedonannot. Ne painottavat puhtaiden ratkaisujen ja hiilensidonnan tärkeyttä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Ajankohtaista 23.2.2024

Kuukauden kysymys: Entä jos Suomi olisi vuonna 1994 valinnut toisin?

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Suomessa järjestettiin neuvoa antava kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Tiedotuspäällikkö Ismo Ulvila komission Helsingin-edustustosta pohtii, miten asiat voisivat olla, jos Suomen valinta olisi ollut toisenlainen.

Kuukauden kysymys 22.2.2024

Töissä EU:ssa – tähtäimessä vihreä siirtymä ja tasa-arvokysymykset

Amaya Einola työskentelee komissiossa kestävän kehityksen ja tasa-arvoteemojen parissa. Euroopan kestävän kehityksen rahaston yksikössä työhön kuuluu läheinen yhteistyö eurooppalaisten kehityspankkien kanssa, ja tavoitteena on rakentaa toimivia yhteistyömalleja julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Kysyimme Einolalta, mikä työssä motivoi, ja mitä vinkkejä hän antaisi EU-urasta kiinnostuneelle.

Töissä EU:ssa 13.2.2024

Töissä EU:ssa – edustuston päällikkönä

Euroopan komissiolla on jokaisessa EU-jäsenmaassa edustusto, joiden tehtävänä on muun muassa käydä EU:sta vuoropuhelua jäsenmaan ministeriöiden ja muiden päättävien tahojen sekä ja intressiryhmien kanssa. Tietoa jaetaan erityisesti komission aloitteista ja roolista sekä yleisemmin EU:n toiminnasta. Maria Blässar työskentelee komission Suomen-edustuston päällikkönä Helsingissä. Kysyimme häneltä, mikä työssä on parasta, ja millaisia vinkkejä hän antaisi EU:n tarjoamista uramahdollisuuksista kiinnostuneelle.

Töissä EU:ssa 6.2.2024

EU vahvisti pitkäaikaisen tuen Ukrainalle – pääministeri Orpo tyytyväinen

Valtioneuvoston viestintäosasto, tiedote 1.2.2024

Ajankohtaista 2.2.2024

Eurooppatiedotus mukana Educa-messuilla

Opetus- ja kasvatusalan Educa 2024 -messut pidetään Helsingin Messukeskuksessa 26.–27.1.2024. Eurooppatiedotus vierailee ulkoministeriön osastolla 6n50 ja tarjoaa materiaaleja ajankohtaisista EU-aiheista.

Uutinen 19.1.2024

Hallitus linjasi Suomen EU-politiikan avaintavoitteita

EU-ministerivaliokunta linjasi hallitusohjelman mukaisesti Suomen EU-poliittiset avaintavoitteet tuleville vuosille. Niillä vaikutetaaan EU:n strategiseen ohjelmaan, joka määrittelee EU:n tavoitteet vuosille 2024 - 2029. EU-maiden johtajat päättävät ohjelmasta kesäkuun europarlamenttivaalien jälkeen.

Ajankohtaista 18.1.2024

Espanja viimeisteli jopa 71 lainsäädäntöesitystä EU-puheenjohtajakaudellaan

Vuodenvaihde merkitsee Espanjan EU-puheenjohtajakauden päättymistä. Espanjalla oli suuri paine edistää ja saattaa loppuun keskeisiä, vielä avoinna olevia lainsäädäntöesityksiä. Näin se tekikin – laskujen mukaan viimeistelty on 71 lainsäädäntöesitystä. Tahtia, jolla maa on edistänyt lainsäädäntötyötä kaikilla sektoreilla, voidaan pitää jopa poikkeuksellisen hengästyttävänä. Erityisesti vihreän siirtymän vauhdittamisessa puheenjohtajamaa onnistui jopa odotuksia paremmin. Ukrainan tukeminen eri keinoin jatkui Espanjan puheenjohtajakaudella.

Ajankohtaista 5.1.2024