Suomi ja EU:n tulevaisuus -kiertue starttaa Turusta

Keskustelu EU:n tulevaisuudesta ja Suomen linjasta on jälleen ajankohtainen. EU:n yhtenäisyys, brexit, muuttoliike, turvallisuushaasteet ja euron tulevaisuus askarruttavat monia niin meillä kuin muualla Euroopassa.

Uutinen 15.8.2017

EU-puheenjohtajamaa Bulgaria haluaa lähentää Länsi-Balkania Euroopan unioniin

Kun Viron puolivuotiskausi Euroopan unionin puheenjohtajamaana päättyy vuodenvaihteessa, tarttuu viestikapulaan Bulgaria. Maa toimii EU-puheenjohtajamaana nyt ensimmäistä kertaa. Bulgaria liittyi Euroopan unioniin vuonna 2007.

Uutinen 20.12.2017

Mikkel Näkkäläjärvestä tulossa ensimmäinen saamelaistaustainen edustaja alueiden komiteaan

Rovaniemeläisestä Mikkel  Näkkäläjärvestä (sd) on mitä todennäköisimmin tulossa ensi vuoden alusta ensimmäinen saamelaistaustainen edustaja Euroopan alueiden komiteassa. Näkkäläjärveä esitetään useita kausia pohjoista Suomea edustaneen Antti Liikkasen (sd) paikalle.

Ajankohtaista 11.12.2017

Outi Slotboom: ”Vahva asiaosaaminen ja hyvä argumentointikyky tarpeen”

Taloustieteen erityisasiantuntijoille on EU-instituutioissa kova kysyntä. Euroopan komission talous- ja rahoitusasioiden pääosastolla yksikönpäällikkönä työskentelevän Outi Slotboomin mukaan jo nuorikin virkamies pääsee mukaan keskeisiin ja mielenkiintoisiin tehtäviin. Oman vahvan erityisosaamisen lisäksi komissiossa pärjätäkseen on oltava hyvä kielitaito ja halu viedä asioita eteenpäin.

Ajankohtaista 8.12.2017

Kuukauden kysymys: Miten vapaakauppa etenee EU:ssa?

Ulkomaankauppa-ja kehitysministeri Kai Mykkänen vastasi.

Kuukauden kysymys 1.12.2017

EU:n geoblokkausasetus helpottaa rajatylittävää verkkokauppaa

EU:n kansalaiset voivat pian mm. tilata konserttiliput, ostaa huonekaluja tai käyttää luottokorttiaan verkkokaupassa yli rajojen samalla tavoin kuin kotimaassaan. Asian mahdollistaa EU:n uusi geoblokkausasetus, joka kieltää perusteettomat maarajoitukset.

Ajankohtaista 30.11.2017

Tuomas Tikkanen Afrikan unionin ja EU:n huippukokoukseen: ”Nuoret nostettava Suomen kehityspolitiikan uudeksi kärjeksi”

Viides Afrikan unionin ja Euroopan unionin (AU-EU) huippukokous järjestetään 29.-30. marraskuuta 2017 Abidjanissa Norsunluurannikolla. Kokouksen tavoitteena on vahvistaa EU:n ja Afrikan välisiä poliittisia ja taloudellisia siteitä. Merkittäväksi teemaksi kokouksessa nousee nuoriin investoiminen, sillä 60 prosenttia Afrikan väestöstä on alle 25 vuotiaita.

Ajankohtaista 27.11.2017

EU:n itäinen kumppanuus – yhteistyötä kahdella raiteella

EU:n itäisen kumppanuuden tavoitteena on tukea itäisen Euroopan ja Etelä-Kaukasian kumppanimaiden vakautta, demokratiaa, oikeusvaltiokehitystä ja kaupan vapauttamista. Itäinen kumppanuus on osa EU:n naapuruuspolitiikkaa. Viides itäisen kumppanuuden huippukokous pidetään Brysselissä  24. marraskuuta.

Uutinen 22.11.2017

Suurlähettiläs Coninsx – EU:n arktinen ääni

”Tärkein tehtäväni  on huolehtia siitä, että EU:n arktisen politiikka näkyy ja kuuluu”, sanoo Euroopan unionin ensimmäinen arktinen suurlähettiläs Marie-Anne Coninsx.  Suurlähettiläs Coninsx siirtyi EU:n ulkosuhdehallinon uuteen tehtävään syyskuun alussa. Hän on aikaisemmin toiminut EU- suurlähettiläänä Meksikossa ja viimeksi Kanadassa.

Uutinen 21.11.2017

Pysyvä rakenteellinen yhteistyö antaa raamit EU:n puolustusyhteistyön kehittämiselle

EU:n puolustusyhteistyöstä käytävään keskusteluun on viimeisen reilun vuoden aikana ilmestynyt lukuisia hämmentäviä, mutta tärkeitä kirjainlyhenteitä. Yksi niistä sai kuluvalla viikolla laajasti julkisuutta presidentinvaalitenttiä myöten, kun EU:n ulko- ja puolustusministerit antoivat lähtölaukauksen Lissabonin sopimukseen sisältyvälle pysyvälle rakenteelliselle yhteistyölle (PRY).

EUE-kolumni 20.11.2017

Suomen nettomaksu EU:lle laski jyrkästi viime vuonna

TIEDOTE Valtiovarainministeriö  3.11.2017

Uutinen 13.11.2017

Minne menet, eurooppalainen liikennepolitiikka?

Kerro, kerro kuvastin, miltä näyttää eurooppalainen liikenne vuonna 2050? Onko kapteeni komentosillallaan historian pölyttämä, täyttyykö taivas droneista ja tarttuvatko ihmisen kämmenet enää auton rattiin?

EUE-kolumni 3.11.2017

Kuukauden kysymys: Miten tulevan EU-puheenjohtajakauden valmistelut etenevät?

Suomi toimii Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaana vuoden 2019 jälkipuoliskolla, heinäkuun alusta vuoden loppuun. Tuleva puheenjohtajakausi on Suomelle kolmas. Valtioneuvoston kansliaan on jo perustettu EU-puheenjohtajuussihteeristö, joka valmistelee tulevaa Suomen kautta.

Ajankohtaista 1.11.2017

Valtionavustukset Eurooppa-tiedottamiseen – Vuoden 2018 hakukierros on nyt auki

Ulkoasiainministeriö avaa haettavaksi valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen. Avustukset myönnetään, mikäli eduskunta osoittaa vuoden 2018 valtion talousarviossa tähän varoja.

Ajankohtaista 28.10.2017

Eurooppatiedotus Helsingin kirjamessuilla 26.-29. lokakuuta: testaa itsesi ja voita palkinto!

Eurooppatiedotus saapuu Helsingin kirjamessuille 26.-29. lokakuuta tuoreimman Reunalla vai ytimessä? –julkaisunsa kanssa. Kirja pureutuu Suomen rooliin Euroopan unionissa ja pohtii muun muassa Suomen mainetta ulkomaisissa tiedotusvälineissä.

Ajankohtaista 23.10.2017

Uutta potkua Eurooppa-neuvoston työhön

EU-maiden päämiesten kaksipäiväinen huippukokous Brysselissä huipentui keskusteluun Eurooppa-neuvoston uusista työmuodoista. Suomen pääministeri Juha Sipilä on suunnitelmaan tyytyväinen ja niin näyttävät olevan muutkin. "Puheenjohtaja Tuskin työohjelma sai vahvan tuen EU-mailta, odotin kriittisempääkin puhetta", arvioi pääministeri Sipilä kokouksen jälkeen.

Uutinen 23.10.2017

Eurooppa-neuvostossa unionin kehittäminen ja Britannian eroneuvottelut

EU-maiden johtajat käsittelivät perjantaina 20. lokakuuta aamiaiskeskustelussaan unionin kehittämistä. Sen jälkeen ilman Britanniaa järjestetyssä 50 artiklan mukaisessa Eurooppa-neuvostossa EU-maiden johtajat tarkastelivat Britannian eroneuvotteluiden etenemistä.

Uutinen 20.10.2017

Talouden Eurooppa ja sosiaalinen Eurooppa eri teillä?

Eurooppatiedotuksen yleisötilaisuudessa Lahdessa lokakuun alussa keskusteltiin EU:n tulevaisuudesta ja Suomen roolista eurooppalaisessa yhteistyössä. Päijäthämäläisiä pohdituttivat erityisesti talouden Euroopan ja sosiaalisen Euroopan erkaantuminen toisistaan, nuorten tulevaisuus ja se kuka EU:ta johtaa.

Ajankohtaista 16.10.2017

Kuukauden kysymys: Mitä EU aikoo tehdä sosiaalisen Euroopan edistämiseksi?

Sosiaalisen Euroopan edistäminen on poikkeuksellisen vahvasti EU:n asialistalla tänä syksynä, aina päämiestasoa myöten, sanoo EU-erityisasiantuntija Ville Korhonen.

Kuukauden kysymys 12.10.2017

Kuka EU-vaikuttajistamme olisit? Tule Helsingin kirjamessuille ja tee leikkimielinen testi

Kuka tutuista suomalaisista EU-vaikuttajista olisit? Nyt sinulla on mahdollisuus testata asia* Eurooppatiedotuksen osastolla Helsingin kirjamessuilla.

Uutinen 10.10.2017

Töissä Brysselissä: Iina Lietzén – miten EU:n rekrytointikokeet läpäistään

Iina Lietzénin tie Euroopan parlamenttiin Brysseliin on johdonmukaisuuden ja onnekkaiden sattumien summa. Kiskosta kotoisin oleva sosiologi vietti kommuunielämää College of Europessa, työskenteli Israel-Palestiina-konfliktin keskiössä, harjoitteli tiukan-rennosti EU-yleisvirkamieskilpailuihin ja pääsi läpi kymmenien tuhansien hakijoiden joukosta.

Töissä Brysselissä 2.10.2017

Helsinki mukana kilpailussa Euroopan lääkevirastosta – kampanja lupaa siirtymän sujuvan nikottelutta

Helsingin kaupunki lanseerasi tänään Brysselissä No Hiccups -kampanjansa. Videoihin nojaava kampanja nostaa esille Helsinkiä yhtenä maailman toimivimmista kaupungeista, joka panostaa huippulaadukkaaseen life science- ja terveysteknologia-alan tutkimukseen ja sen kaupallistamiseen.

Ajankohtaista 29.9.2017

Suomi ja EU:n tulevaisuus –kiertue

Keskustelu EU:n tulevaisuudesta ja Suomen linjasta on jälleen ajankohtainen. EU:n yhtenäisyys, brexit, muuttoliike, Euroopan turvallisuus ja euron tulevaisuus askarruttavat monia niin meillä kuin muualla Euroopassa.

Uutinen 22.9.2017

Arktista asiaa, Itämeri-tietoa ja teetippiä – valtionavustukset Eurooppa-tiedottamisen tukena

Eurooppatiedotus jakaa vuosittain kansalaisjärjestöille valtionapuja Eurooppa-tiedottamiseen. Vuonna 2016 valtionapua jaettiin 40 hankkeeseen.

Uutinen 18.9.2017

Miten EU voi torjua hybridiuhkia?

Hybridiuhat herättävät yhä laajemmin keskustelua, kun Euroopan turvallisuustilanne on muutoksessa ja Eurooppalainen hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus käynnistää toimintansa Suomessa.

Ajankohtaista 15.9.2017

Puheenjohtaja Junckerin linjapuhe: Yhden nopeuden EU

Euro käyttöön joka maahan, jäsenmaita edustavan neuvoston ja komission puheenjohtajan tehtävien yhdistäminen, Romania ja Bulgaria ja Kroatiakin Schengeniin, ylikansallisia meppiehdokkaita. Nämä ovat poimintoja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin 13. syyskuuta 2017 pitämästä linjapuheesta. Ei siis ihme, että teksti on ollut viikon puheenaihe EU-piireissä.

Ajankohtaista 14.9.2017

EU-tulevaisuuskeskustelu houkutteli Turussa täyden salin

Turussa elokuun lopulla yhteistyössä Europe Direct Varsinais-Suomen kanssa järjestetty Suomi ja EU:n tulevaisuus -tilaisuus avasi koko syksyn ja tulevan kevään jatkuvan kiertueen. Kiertueen tarkoituksena on tarjota mahdollisuus kansalaiskeskusteluun poliitikkojen ja asiantuntijoiden kanssa EU:n tulevasta suunnasta ja Suomen roolista eurooppalaisessa yhteistyössä.

Ajankohtaista 6.9.2017

Kuukauden kysymys: Miksi Helsinki olisi paras paikka Euroopan lääkevirastolle?

Suomi jätti 31.7. hakemuksen EU:lle Isosta-Britanniasta uudelleensijoitettavasta Euroopan lääkevirastosta (EMA). Hakemusta Euroopan lääkeviraston saamisesta Helsinkiin ovat valmistelleet yhteistyössä valtioneuvosto, sosiaali- ja terveysministeriö ja Helsingin kaupunki.

Kuukauden kysymys 6.9.2017

Eurooppalaisen hybridiosaamiskeskuksen toiminta käynnistyy Helsingissä

Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus on saavuttanut alustavan operatiivisen toimintavalmiuden syyskuun alussa.

Ajankohtaista 1.9.2017

Jätesäädökset: kiertotalouden kivijalka

Komissio vie tarmolla eteenpäin laajaa kiertotalouspakettiaan, jolla tavoitellaan raaka-aineiden pidempiaikaista hyödyntämistä tuotannossa, kulutuksessa ja palveluissa.

EUE-kolumni 25.8.2017

EUE-kolumni: Rajatarkastus uusiksi – EU-rajoille tulossa tiukempi kontrolli

Pääsevätkö Ivan ja Mary Ruisrockiin vuonna 2025 vai pysähtyykö matka EU:n tehostuviin tarkastusprosesseihin? EU kehittää rajavalvontaa liikkumisen ja turvallisuuden parantamiseksi sekä laittoman oleskelun ehkäisemiseksi. Tulevaisuudessa viisumivelvollisen Ivanin ja viisumivapaan Maryn matkaan liittyy uusia vaiheita ennen kuin he voivat tanssia Ruisrockissa.

EUE-kolumni 10.8.2017

EUE-kolumni: EU pelastamassa miljoonia kansalaisia työperäiseen syöpään sairastumiselta ja kuolemiselta

Jopa kymmenet miljoonat ihmiset altistuvat työssään Euroopan unionissa säännöllisesti syöpävaarallisille aineille. Työperäiseen syöpään kuolee vuosittain yli 100 000 ihmistä. Syöpä on keskeisin työperäisten kuolemien syy unionissa; se aiheuttaa niistä yli puolet. Tilanne on järkyttävä. EU:n jäsenvaltiot hyväksyivät 11. heinäkuuta direktiivin, jolla näiden kuolemien määrää pyritään merkittävästi vähentämään.

EUE-kolumni 24.7.2017

Kuukauden kysymys: Miten Isossa-Britanniassa asuvat suomalaiset suhtautuvat brexitiin ja sen tuomiin muutoksiin?

Brexit on tuonut täysin uudenlaisen ja ennakoimattoman tilanteen sekä Britanniassa asuville EU-maiden kansalaisille että EU-maissa asuville Britannian kansalaisille. Skotlannissa asuva tutkijatohtori Tiina Sotkasiira on haastatellut tutkimustaan varten Britanniassa asuvia suomalaisia ja kuullut heidän näkemyksiään brexitistä ja sen tuomista muutoksista. Tutkimustyö on vasta käynnistynyt, mutta Sotkasiira on jo haastatellut pariakymmentä pääasiassa Skotlannissa asuvaa suomalaista.

Kuukauden kysymys 21.7.2017

EUE-kolumni: Etelänaapuri Viro EU-neuvoston kipparina seuraavan puolivuotiskauden

Naapurimaamme Viro on nyt ottanut viestikapulan Maltalta ja aloittaa kuuden kuukauden jaksonsa neuvoston puheenjohtajamaana. Viron pj-kausi aikaistui puolella vuodella Iso-Britannian ilmoitettua tulevasta erostaan ja vetäydyttyä sitä myöten suunnitellusta vetovuorostaan. Ketterä etelänaapuri on kuitenkin valmistautunut koitokseen tehokkaasti ja pikavauhtia!

EUE-kolumni 17.7.2017

EUE-kolumni: ECHAlle täysi kymppi

EU:n kemikaalivirasto ECHA täytti kesäkuussa 10 vuotta. Sankari juhli kotonaan, Helsingin Annankadun varrella olevassa, vehreää Vanhan kirkon puistoa vastapäätä olevassa viehättävässä talossaan. Onnittelijoita oli paikalla suuri määrä: vanhoja tuttuja, isät ja äidit, kummit ja kaverit, me viraston pihtisynnytyksessä mukana olleet, myöhemmissä vaiheissa sen hallintoelimissä toimineet, valtioneuvosto pääministeri Sipilän johdolla, Helsingin kaupungin johtoa, komissaareja ja ministereitä.

EUE-kolumni 12.7.2017

Suomi, EU ja arktinen alue

Euroopan unioni on myös arktinen toimija. Euroopan unionin kiinnostus arktisia alueita kohtaan on kasvanut. EU on globaalisti merkittävä toimija ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa ja arktiset alueet ovat erityisen haavoittuvia ilmastonmuutoksen seurauksille.

Ajankohtaista 11.7.2017

Arktisia tuulahduksia kesäisessä Porissa

–Jos Suomi onnistuu pitämään Arktisen neuvoston jäsenmaat samassa pöydässä ja yhteisten tavoitteiden takana, niin meidän puheenjohtajuuskausi on onnistunut, linjaa ulkoministeri Timo Soini.

Uutinen 11.7.2017

EUE-kolumni: Malta: Pieni ja vahva

Maltan ensimmäinen EU-puheenjohtajuuskausi tuli kesäkuun vaihtuessa päätökseen ja neuvoston ohjat otti etelänaapurimme Viro. Viime viikolla käytävillä olikin huomattavissa ennusmerkkejä muutoksesta. Virolaisten askel alkoi kiihtyä, kun taas Maltalla tietoisuus kalkkiviivoista toi rentoutta askellukseen. Historiaan Maltan kaudelta jäänee ainakin roaming-lisämaksujen päättyminen sekä komission kasvava aloitteellisuus sosiaalisen Euroopan rakentamisessa. Myös Brexit-neuvottelut käynnistyivät.

EUE-kolumni 10.7.2017

SuomiAreenassa myös ulkoministeriö mukana: teemoina arktinen ja ajankohtaiset ulkopoliittiset aiheet

Porissa 10.–14. heinäkuuta jo 12. kerran järjestettävässä vuosittaisessa SuomiAreena-tapahtumassa eri toimijat keskustelevat yhteiskunnallisista ja ajankohtaisista aiheista.

Uutinen 4.7.2017

EUE-kolumni: LGBTI-oikeudet ovat EU:ssa edenneet, mutta ihmisoikeudet vaativat jatkuvaa työtä

"Täällä kannattaa tarttua tilaisuuteen, ottaa lennosta koppi", sanoo EU:n instituutioissa jo lähes 13 vuotta viihtynyt Maria Lensu. Hänelle kopit ovat merkinneet mielenkiintoista työtä ihmisoikeuksien ja humanitäärisen avun parissa ja tuorein vaihdos vei Lensun Egypti-asioiden pariin. Oloa Brysselin kiireissä helpottaa sporttinen elämäntapa ja perheen apuun aika ajoin kiirehtivä aupair-taata.

EUE-kolumni 30.6.2017

Viro aloittaa ensimmäisen EU-puheenjohtajuutensa

Viro aloitti EU-puheenjohtajakautensa 1. heinäkuuta 2017. Puheenjohtajuus on Virolle maan historian ensimmäinen. Viro liittyi EU:hun vuonna 2004 yhdessä yhdeksän muun jäsenvaltion kanssa. Historiallinen laajentuminen päätti Euroopan kahtiajaon. Schengen-alueeseen Viro on kuulunut vuoden 2007 lopusta lähtien ja euroalueeseen maa liittyi vuoden 2011 alusta.

Uutinen 28.6.2017

Eurooppa-neuvosto pohti lisäeväitä työllisyyteen ja talouskasvuun

Brysselissä 22. ja 23. kesäkuuta kokoontunut Eurooppa-neuvosto korosti toisena kokouspäivänään toimivien sisämarkkinoiden sekä vakaan kansainvälinen kaupan merkitystä työllisyyden ja talouskavun vauhdittajina.

Uutinen 26.6.2017

Kysy Eurooppatiedotuksen somessa ja osallistu tabletin arvontaan!

Askarruttaako jokin EU:ssa? Me vastaamme Eurooppatiedotuksen somessa!

Uutinen 20.6.2017

EUE-kolumni: EU:n puolustusyhteistyö arkipäiväistyy

Puolustus on siitä harvinainen politiikanala, että yli valtio- ja puoluerajojen EU:lta vaaditaan nykyistä jämerämpiä toimia. Kun komissio 7. kesäkuuta 2017 esitteli ajatuspaperin Euroopan puolustuksen tulevaisuudesta, ei ollutkaan yllätys, että kaikki skenaariot veivät kohti syvempää yhteistyötä. Vauhdista ja reitistä on näkemyseroja, mutta suunta on selvä.

EUE-kolumni 15.6.2017

EU:n keinot torjua veronkiertoa ja aggressiivista verosuunnittelua

EU:lla on olemassa monia keinoja, joiden avulla se puuttuu veronkiertoon ja aggressiiviseen veronsuunnitteluun. Myös uusia direktiivejä on suunnitteilla.

Uutinen 12.6.2017

SuomiAreenassa myös ulkoministeriö mukana: teemoina arktinen ja ajankohtaiset ulkopoliittiset aiheet

Porissa 10.–14. heinäkuuta jo 12. kerran järjestettävässä vuosittaisessa SuomiAreena-tapahtumassa eri toimijat keskustelevat yhteiskunnallisista ja ajankohtaisista aiheista.

Ajankohtaista 8.6.2017

EU:n tulevaisuuskeskusteluun on aika saada sisältöjä

EU-komission Suomen-tiedotustoimiston järjestämä Citizen's dialogue -tilaisuus pidettiin torstaina 1.6.2017 Eurooppasalissa Helsingissä. EU:n tulevaisuudesta paikalla keskustelemassa olivat komissaari Corina Creţu ja  varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Uutinen 5.6.2017

Brexitin jälkeen – tavoitteena tiivis yhteistyö

Briteille EU-ero brexit myytiin lupauksilla, jotka eivät voi toteutua. Lisärahaa luvattiin EU:sta. Sieltä sitä tuskin ilmaantuu, eihän unionista eroaminen voi merkitä jäsenyyden tuomien etujen säilymistä, mutta menoista ja vastuista irrottautumista.

Ajankohtaista 2.6.2017

EUE-kolumni: Sisämarkkinoiden hyödyt on kuvattava ja selitettävä yhä uudestaan, konkreettisin esimerkein

Suomen pysyvän EU-edustuston Antici-virkamiehenä toiminut Teemu Sepponen siirtyy uusiin tehtäviinsä Helsinkiin toukokuun alussa. Sepponen kirjoittaa läksiäiskirjoituksessaan kokemuksistaan vuosien varrelta EU-tehtävissä.

EUE-kolumni 17.5.2017

Mihin suuntaan EU?

Suomelle ei sovi EU:n mallioppilaan viitta, muttei myöskään rähisevän änkyrän. Osaamme pistää kampoihin – kuten Kreikan tukipäätökset osoittivat – mutta todellisia murheita unionissa aiheuttavat aivan muut: Ison-Britannian EU-ero, Unkarin ja Puolan oikeusvaltioperiaatteiden loukkaamiset ja Italian talous.

Uutinen 15.5.2017

Seminaari: Erasmus-ohjelmaa 30 vuotta

Euroopan unionin Erasmus-ohjelma täyttää 30 vuotta. Vuonna 1987 korkeakouluopiskelijoille perustettu vaihto-opiskelijaohjelma kantaa nykyisellä ohjelmakaudellaan 2014-2020 nimeä Erasmus+.

Ajankohtaista 11.5.2017

Eurooppatiedotuksen kirja ”Reunalla vai ytimessä?” on julkaistu

Euron kriisistä 2008 alkanut Euroopan unionin yhdentymisen politisoituminen nakersi Suomen EU-politiikan konsensusta. EU-väittely siirtyi suljettujen ovien takaa enemmän eduskuntaan, mediaan ja verkkoon.

Ajankohtaista 11.5.2017

Reunalla vai ytimessä? Suomen EU-politiikan muutos ja jatkuvuus

Euron kriisistä 2008 alkanut Euroopan unionin yhdentymisen politisoituminen nakersi Suomen EU-politiikan konsensusta. EU-väittely siirtyi suljettujen ovien takaa enemmän eduskuntaan, mediaan ja verkkoon.

Ajankohtaista 10.5.2017

Eurooppa 2017 -kartta

UM:n Eurooppatiedotuksen Eurooppa 2017 - kartta on nyt julkaistu. Eurooppa 2017 -kartasta löydät EU-jäsenmaiden ja liittymisvuosien lisäksi:

Ajankohtaista 10.5.2017

Eurooppatiedotuksen uusimman kirjan Reunalla vai ytimessä? -julkistustilaisuus

Euron kriisistä 2008 alkanut Euroopan unionin yhdentymisen politisoituminen nakersi Suomen EU-politiikan konsensusta. EU-väittely siirtyi suljettujen ovien takaa enemmän eduskuntaan, mediaan ja verkkoon.

Ajankohtaista 10.5.2017

Kim Kuivalainen on EU:n arktinen virkamies

Kim Kuivalainen työskentelee virkamiehenä Euroopan ulkoasiainhallinnossa eli EUH:ssa. Hän on myös mukana järjestämässä EU:n arktista sidosryhmäfoorumia kesäkuussa Oulussa.

Ajankohtaista 4.5.2017

Suomen puheenjohtajakausi Arktisessa neuvostossa 2017-2019

Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana 2017–2019 Suomi korostaa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita arktisessa yhteistyössä. Suomi vahvistaa arktista yhteistyötä ja sen jatkuvuutta puheenjohtajakautensa aikana, myös korkeimmalla poliittisella tasolla.

Ajankohtaista 4.5.2017

EU:n tulevaisuus brexitin varjossa

Ison-Britannian EU-erossa on monta liikkuvaa palaa.

Ajankohtaista 4.5.2017

Suomi, EU ja arktinen alue

EU on myös arktinen toimija

Ajankohtaista 2.5.2017

Kuukauden kysymys: Miten brexit vaikuttaa Suomen ja Britannian taloussuhteisiin?

Britannia ei ole enää yhtä tärkeä kauppakumppani Suomelle kuin aikaisemmin, käy ilmi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n Valtioneuvoston kanslialle tekemästä selvityksestä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Markku Kotilaisen johdolla laaditun projektin tavoitteena oli laatia perusselvitys taloussuhteista tausta-aineistona Britannian alkaville EU-eroneuvotteluille.

Kuukauden kysymys 26.4.2017

Kuukauden kysymys: Miten brexit vaikuttaa Suomen ja Britannian taloussuhteisiin?

Britannian ero EU:n sisämarkkinoilta nostaa kaupankäynnin esteitä ja vaikuttaa yritysten toimintaan. Yritystoiminnan kustannukset nousevat ja vaihdanta maiden välillä heikkenee.

Uutinen 26.4.2017

Vaikuttaminen Euroopan parlamenttiin

Lobbaus on puhuttanut niin Suomessa kuin Euroopassakin. Mitä lobbaus on ja keitä ovat lobbauksen osapuolet? Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto järjesti 19.4. seminaarin aiheena vaikuttaminen Euroopan parlamenttiin. Tilaisuudessa aiheesta olivat keskustelemassa Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds ja Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala.

Uutinen 24.4.2017

Eurooppalainen hybridiuhkien osaamiskeskus perustettiin Helsinkiin

Valtioneuvoston viestintäosasto  11.4.2017 15.30

Uutinen 12.4.2017

Viikko EU-historiaa: EPPO

Unionissa on yhden viikon aikana tehty moneen otteeseen historiaa. Roomassa juhlittiin 25. maaliskuuta Euroopan integraation 60-vuotista taivalta ja valettiin uskoa yhteiseen tulevaisuuteen.

EUE-kolumni 3.4.2017

Viikko EU-historiaa: EPPO

Unionissa on yhden viikon aikana tehty moneen otteeseen historiaa. Ensin Roomassa juhlittiin 25. maaliskuuta Euroopan integraation 60-vuotista taivalta ja valettiin uskoa yhteiseen tulevaisuuteen tilanteessa, jossa yksi on poistumassa joukosta. Iso-Britannian eroilmoitus saatiin maaliskuun 29. päivänä. Nyt prosessi virallisesti käynnistyy.

Uutinen 3.4.2017

Britannian odotettu EU-eroviesti saapui Brysseliin

"Historiallinen hetki, merkkipaalu, Britannian EU-elämän lopun alku". Britannian EU-eroilmoituksen julkistaminen Lontoossa ja ilmoituksen toimittaminen Brysseliin keräsi lukuisia kommentteja.  Eroilmoituksen vastaanottanut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk päätti oman lyhyen tiedotustilaisuutensa tunteikkaasti: "Meillä on jo teitä ikävä. Kiitos ja näkemiin."

Uutinen 30.3.2017

Iso-Britannia ja Euroopan unioni

Britannia jätti virallisen eroilmoituksensa 29. maaliskuuta. Ilmoituksen myötä maalla on kaksi vuotta aikaa käydä eroneuvottelut EU:n kanssa. Eroilmoituksen jälkeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk antaa esityksen neuvoston suuntaviivoiksi kahden päivän kuluessa. Suuntaviivat hyväksytään yksimielisesti juuri ennen vappua järjestettävässä Eurooppa-neuvostossa 27 jäsenmaan voimin.

Uutinen 30.3.2017

Rooman sopimus täyttää 60 vuotta

Yksi Euroopan unionin perustamissopimuksista, Rooman sopimus täyttää 60 vuotta. Rooman sopimus Euroopan talousyhteisön (ETY) perustamisesta allekirjoitettiin Roomassa 25. maaliskuuta 1957, ja se tuli voimaan 1. tammikuuta 1958. Jäsenmaat antavat EU:n yhteisistä tavoitteista julistuksen Rooman sopimuksen 60-vuotispäivän yhteydessä 25. maaliskuuta.

Uutinen 16.3.2017

Yksinkertaisempaa ja tehokkaampaa maatalouspolitiikkaa etsimässä

Maaliskuussa suomalaisetkin viljelijät alkavat suunnitella kevättöitä ja pelloille lähtöä. Viljelysuunnitelmat valmistuvat ja lohkotietoja ilmoitetaan tukihaun perustiedoiksi. Joka kevät monimutkainen tukikokonaisuus vaikeuttaa viljelyn suunnittelua, turhauttaa ja aiheuttaa turhaa pelkoa virheistä.

Uutinen 14.3.2017

Arktinen neuvosto valmistautuu Suomen puheenjohtajuuskauteen

Arktisen neuvoston virkamieskomitea kokoontui Yhdysvaltain puheenjohtajuuskauden viimeiseen kokouksensa Alaskan Juneaussa 7.-9. maaliskuuta. Kokouksessa Suomi esitteli puheenjohtajuuskautensa ohjelman, joka keskittyy arktisiin ilmastokysymyksiin ja kestävään kehitykseen arktisella alueella. Suomen kaksivuotinen puheenjohtajuus alkaa toukokuussa.

Uutinen 10.3.2017

EU:n energiapakettia aletaan sorvata – Suomen kannat täsmennetty

"Energiatehokkuus on hyvä renki, mutta huono isäntä", kirjoittaa TEM:n energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen.

Uutinen 9.3.2017

Kuukauden kysymys: Miksi Euroopan parlamentin puhemies vaihtui kesken vaalikauden ja mitä siitä seuraa?

Euroopan parlamentin puhemies vaihtui 17. tammikuuta, kun parlamentin jäsenet äänestivät itselleen uuden puhemiehen. Taustalla vaihdoksessa oli aiemman puhemiehen, saksalaisen Martin Schulzin viime marraskuinen ilmoitus jättäytyä pois tehtävästä. Schulz, joka kuului sosialistien ja demokraattien ryhmään (S&D) oli toiminut parlamentin puhemiehenä tammikuusta 2012 lähtien. Schulz palasi kotimaansa Saksan politiikkaan ja liittopäivävaaleihin Angela Merkelin vastaehdokkaaksi.

Kuukauden kysymys 7.3.2017

Haku määräaikaisiin EU-tehtäviin jatkuvasti käynnissä

Euroopan unionin toimielimissä ja virastoissa on tarjolla vakituisten virkojen lisäksi myös määräaikaisia, sopimussuhteisia tehtäviä. Työtehtävät voivat olla esimerkiksi rahoituksen, oikeustieteen, EU:n eri politiikka-alojen, viestinnän tai henkilöstöhallinnon parissa. Haku määräaikaisiin tehtäviin on käynnissä koko ajan.

Uutinen 22.2.2017

Valtionavut kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen – vuoden 2017 haku on nyt auki

Ulkoasiainministeriö avaa haettavaksi valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen. Avustukset myönnetään, mikäli eduskunta osoittaa vuoden 2017 valtion talousarviossa tähän varoja.

Uutinen 21.2.2017

Britannia ja EU: Osa 6

Saapuessaan Downing Streetille viime heinäkuun puolivälissä ottamaan vastaan pääministerin tehtävän Theresa May tyytyi vain toteamaan, että ’brexit tarkoittaa brexitiä’, mutta yksityiskohdat suunnitelmasta puuttuivat. Nyt kuitenkin tiedämme jo vähän enemmän.

Uutinen 15.2.2017

Katso suosikkisarjasi ulkomaanreissulla – EU sopuun digitaalisten sisältöjen siirrettävyydestä

EU-maiden kansalaiset pääsevät pian nauttimaan tilaamistaan digitaalisista sisältöpalveluista kuten e-kirjoista, elokuvista ja musiikista EU-alueelle suuntautuvilla lomareissuillaan. Unionin jäsenmaat ja Euroopan parlamentti pääsivät viime viikolla sopuun digitaalisten sisältöjen siirrettävyydestä väliaikaisesti kotimaan ulkopuolella liikuttaessa. Asetuksen odotetaan astuvan voimaan vuoteen 2018 mennessä.

Uutinen 13.2.2017

Mitä kuuluu EU:n ulkopolitiikalle ja Turkille?

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus järjestää yhteistyössä Euroopan parlamentin tiedotustoimiston Turkin ja globaalistrategian seminaarin perjantaina 10. helmikuuta klo 10.00 alkaen Eurooppasalissa.

Uutinen 6.2.2017

Eurooppatiedotus messuilla

Ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen kiistattomaksi hittituotteeksi tänä vuonna nousi  juuri painosta tullut Euroopan kartta 2017. Uunituore kartta vietiin käsistä eikä kaikille halukkaille riittänytkään omaa. Karttoja ja uusia kirjanmerkkejä  voi onneksi tilata Eurooppatiedotuksen verkkosivuilta löytyvän julkaisupalvelun kautta lisää.

Uutinen 3.2.2017

Onko Euroopan unionilla valoisa vai synkkä tulevaisuus?

Euroopan unionin tulevaisuutta pohditaan Valkoisessa kirjassa ja EU:n roolia maailmassa globaalistrategiassa.

Uutinen 3.2.2017

Eurooppatiedotus Educa 2017 -messuilla

Eurooppatiedotus on mukana Educa-messuilla Helsingin Messukeskuksessa arktisella teemalla.

Uutinen 1.2.2017

UM:n Eurooppatiedotus Educa-messuilla

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus osallistuu Helsingin Messukeskuksessa järjestettäville opetusalan Educa-messuille perjantaina ja lauantaina 27.-28. tammikuuta. Osastollamme 6n48 on tarjolla ajankohtaista tietoa muun muassa EU:sta ja tulevasta Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuudesta.

Uutinen 31.1.2017

Eurooppatiedotus mukana Pohjois-Suomen opettajainpäivillä

Ulkoministeriö on mukana Pohjois-Suomen opettajainpäivillä Oulussa 3. – 4.2.

Uutinen 31.1.2017

Euroopan kartta nousi Educa-messujen hittituotteeksi

Educa-messut pidettiin Helsingin messukeskuksessa 27.-28.tammikuuta. Educa-messut on suunnattu erityisesti opettajille, joka on tärkeä kohderyhmä Eurooppatiedotukselle.

Uutinen 31.1.2017

EU-Venäjä

EU-maiden ulkoministerit sopivat viime vuoden maaliskuussa viidestä unionin ja Venäjän suhdetta määräävästä periaatteesta. Näistä ehkä vähimmälle huomiolle on jäänyt viides periaate: ihmisten väliset kontaktit. On tärkeää, etteivät ihmiset etäänny toisistaan poliittisesti haastavinakaan aikoina. Kuten komission puheenjohtaja Juncker totesi viime kesänä Pietarissa: Our people must be at the heart of it; ihmisten pitää olla EU-Venäjä-suhteen keskiössä.

Uutinen 20.1.2017

Sanoista tekoihin: Agenda 2030 -tavoitteet vahvasti esillä eurooppalaisilla kehityspäivillä

Graeci labitur has ea, eam te brute aeque, ad pro vero dolorem corrumpit. Est summo suavitate deseruisse ea, cu vix utamur noluisse, nec eius graece consetetur ei. Vel cu soleat graeci quaerendum, soluta splendide voluptatibus quo no. Eruditi nominati in per, reque aeque invidunt ut sed, no mei tantas exerci accusamus.

Uutinen 18.1.2017

EU-parlamentin puhemies vaihtuu

Euroopan parlamentin puhemies vaihtuu, kun parlamentin jäsenet äänestävät itselleen uuden puhemiehen huomenna tiistaina. Taustalla on nykyisen puhemiehen, saksalaisen Martin Schulzin ilmoitus viime marraskuinen ilmoitus jättäytyä pois tehtävästä. Schulz joka kuuluu sosialistien ja demokraattien ryhmään (S&D) on toiminut parlamentin puhemiehenä tammikuusta 2012 lähtien.

Uutinen 16.1.2017

Agenda -tavoitteet vahvasti esillä eurooppalaisilla kehityspäivillä

In stet dicta his. Idque imperdiet vis in, id nam similique gloriatur. Diam quaerendum contentiones eum ea, has ei consequat ullamcorper. Dicat nullam qualisque pri et, at movet luptatum mel, vix tractatos interpretaris cu. Sale tacimates ut usu, eos ei dicta rationibus liberavisse.

Uutinen 4.1.2017

EU hyvä vai huono – kansalaiset vastaavat

Kansa on puhunut – tällä kertaa Euroopan parlamentin mielipidemittauksessa. Näinä myrskyisinä aikoina on päättäjille huojentavaa lukea, ettei unionin kannatus ole kärsinyt Brexit-puheista tai pakolaistilanteesta. Mittarit eivät kuitenkaan ole tae siitä, että poliittiset tyrskyt EU-maissa on vältetty.

EUE-kolumni 3.1.2017

Malta EU-puheenjohtajuus

Malta aloitti EU-puheenjohtajakautensa 1. tammikuuta. Malta seuraa puheenjohtajamaana Slovakiaa, jonka puolivuotiskausi päättyi 31. joulukuuta. Malta on ollut Euroopan unionin jäsen vuodesta 2004 lähtien, jolloin se liittyi unioniin yhdessä Kyproksen, Tsekin, Viron, Unkarin, Latvian, Liettuan, Puolan, Slovakian ja Slovenian kanssa.

Uutinen 2.1.2017

Kuukauden kysymys: Mitä EU:n pitäisi tehdä Turkin suhteen?

Euroopan parlamentin jäsenet haluavat keskeyttää väliaikaisesti Turkin kanssa käynnissä olevat liittymisneuvottelut. Marraskuussa 2016 pidetyssä täysistunnossa parlamentti ilmoitti olevansa edelleen sitoutunut pitämään Turkin ankkuroituneena EU:hun, mutta Turkin poikkeustilan nojalla toteutettavat ”suhteettomat sortotoimet” tulisi lopettaa ennen neuvottelujen jatkamista. Euroopan parlamentin julkilausuma ei kuitenkaan ole oikeudellisesti sitova, sillä parlamentilla ei ole virallista roolia asiassa

Kuukauden kysymys 2.1.2017