Kuukauden kysymys: mitä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa on odotettavissa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana, maahanmuuttojohtaja Tuomo Kurri?

Suomen kausi Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana alkaa heinäkuussa 2019. Takana on jo kaksi puheenjohtajakautta (1999, 2006) ja kokemusta siis on, joskin maailma on hyvin erinäköinen tänään myös maahanmuuttoasioiden valmistelun näkökulmasta. Tästä on erityisesti viime vuosien eurooppalainen muuttoliikekriisi pitänyt huolen.

Kuukauden kysymys 27.11.2018

Euroopan kuluttajakeskus neuvoo ja sovittelee

Euroopan kuluttajakeskus (ECC) neuvoo kuluttajia maiden rajat ylittävissä kysymyksissä ja sovittelee riitatilanteita ulkomaisen yritysten kanssa yhdessä toisissa EU-maissa toimivien Euroopan kuluttajakeskusten kanssa. Muun muassa verkkokauppaan liittyvät kysymykset ja matkustajien oikeudet EU:n sisämarkkinoilla ovat Euroopan kuluttajakeskuksen päivittäistä työmaata.

Uutinen 27.11.2018

Eurooppa-neuvosto avasi oven Britannian EU-erolle

Valtioneuvoston viestintäosasto 25.11.2018 13.12

Uutinen 26.11.2018

Käyriä kurkkuja ja kuluttajan suojaa: mitä EU oikeasti säätelee ja millä tavalla?

Moni meistä on kuullut tarinoita käyrät kurkut kieltävästä direktiivistä esimerkkinä EU:n järjettömästä tavasta säännellä kansalaistensa elämää.

Uutinen 15.11.2018

Töissä Brysselissä: Jaana Kokkonen – EU-vaikuttamistyö motivoi maailmanparantajaa

Haastattelu julkaistu alun perin Suomen pysyvän edustuston Euroopan unionissa verkkosivuilla 2.11.2018.

Töissä Brysselissä 14.11.2018

Valtionavustukset Eurooppa-tiedottamiseen – vuoden 2019 hakukierros on nyt auki

Ulkoministeriö avaa haettavaksi valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen. Avustukset myönnetään, mikäli eduskunta osoittaa vuoden 2019 valtion talousarviossa tähän varoja.

Uutinen 3.11.2018

Mikä ihmeen Spitzenkandidat?

Mediassa on viime aikoina pyörinyt monelle suomalaiselle uusi saksankielinen sana Spitzenkandidat. Suomeksi sana käännetään useimmiten kärkiehdokkaaksi, jolla tarkoitetaan europuolueen ehdokasta komission puheenjohtajaksi. Kärkiehdokkaiden nimeäminen on osa kehitystä, missä parlamentin valtaa ja parlamentarismia vahvistetaan Euroopan unionissa.

Uutinen 31.10.2018

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus mukana Helsingin kirjamessuilla 25.-28.10.2018

EUROOPPATIEDOTUS ON MUKANA Helsingin Kirjamessuilla torstaista sunnuntaihin. Tervetuloa keskustelemaan ajankohtaisista EU-kysymyksistä, kuten ensi vuonna alkavasta Suomen EU-puheenjohtajakaudesta, sekä hakemaan maksuttomia julkaisujamme. Päivitetty EU lyhyesti -opas on saatavilla messuilla, tule hakemaan omasi!

Uutinen 22.10.2018

ASEM-kokous edisti yhteistyötä EU-maiden ja Aasian maiden välillä

Valtioneuvoston viestintäosasto 19.10.2018 16.36

Uutinen 22.10.2018

EU-huippukokous edisti varautumista hybridi- ja kyberiskuihin

Valtioneuvoston viestintäosasto 18.10.2018.

Uutinen 19.10.2018

EU valmis jatkamaan neuvotteluja Britannian kanssa

Valtioneuvoston viestintäosasto 18.10.2018.

Uutinen 18.10.2018

Valtiovarainministeriö: Suomen nettomaksu EU:lle laski edelleen viime vuonna

Suomen nettomaksu EU:lle oli viime vuonna 275 miljoonaa euroa, ilmenee EU:n komission tilastoista. Nettomaksu pieneni edelleen toissa vuodesta, jolloin se oli 294 miljoonaa euroa.

Uutinen 12.10.2018

EU rauhan suurvaltana – Federica Mogherinin vierailu Tampereen yliopistolle

Keskiviikkona 10.10. Euroopan unionin ulkosuhteiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini vieraili Tampereen yliopistolla. Mogherinille myönnettiin kunniatohtorin arvo Tampereen yliopistossa viime elokuussa poissaolevana ja nyt hänelle myönnettiin tämän merkiksi tohtorinhattu ja miekka.

Uutinen 11.10.2018

Kielletäänkö meemit ja katoavatko uutislinkit? Mitä uusi tekijänoikeusdirektiivi tarkoittaa?

Euroopan parlamentti päätti 12.9. kannastaan direktiiviin tekijänoikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla. Aihe on herättänyt runsasta keskustelua niin puolesta kuin vastaan ja asiaa ovat kommentoineet monet taiteilijat, vaikuttajat ja kansalaisaktivistit. Mistä tekijänoikeusdirektiivissä on kyse ja mitä asian käsittelyssä tapahtuu seuraavaksi?      

Uutinen 24.9.2018

Kuukauden kysymys: Mitä Euroopan interventioaloite merkitsee Suomen kannalta, ylijohtaja Janne Kuusela?

Suomen liittyminen aloitteeseen on perusteltua ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta näkökulmasta. Aloite kehittää eurooppalaista ja EU:n puolustusyhteistyötä sekä edistää Suomen suhteita Ranskaan ja muihin keskeisiin eurooppalaisiin valtioihin.

Kuukauden kysymys 13.9.2018

Puheenjohtaja Junckerin puhe unionin tilasta

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti tänä aamuna kello kymmeneltä Suomen aikaa jokavuotisen puheensa Euroopan unionin tilasta Euroopan parlamentille. Tämä linjapuhe oli samalla viimeinen, jonka Juncker piti parlamentille komission puheenjohtajana. Puheessaan Juncker viittasi historiaan, katsoi tulevaan ja esitteli komission aloitteita.

Uutinen 12.9.2018

EU-suurlähettilään pöydällä päällimmäisenä brexit ja puheenjohtajakausi

Suomen EU-suurlähettiläs Marja Rislakki on valmistautunut kiireiseen syksyyn Brysselissä – ja jos mahdollista vielä kiireisempään ensi vuoteen. Suomen EU-puheenjohtajakausi alkaa ensi vuoden heinäkuusta. Mutta jo ensi vuoden alusta toimimme niin sanotussa puheenjohtajatriossa yhdessä Romanian ja Kroatian kanssa.

Uutinen 11.9.2018

Suomalaissuurlähettiläs EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean johtoon

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini on nimittänyt suurlähettiläs Sofie From-Emmesbergerin EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean pysyväksi puheenjohtajaksi 3. syyskuuta 2018.

Uutinen 6.9.2018

Töissä Brysselissä: Päivi Wood – luovaa kaaosta ja monikulttuurista arkea

Kupliva, kepeä ja kaoottinen Bryssel vei Euroopan komissiossa asiantuntijana työskentelevän Päivin mukanaan kahdeksan vuotta sitten. Vuosia vierähti Suomen pysyvässä EU-edustustossa, jonka jälkeen Päivi siirtyi komissioon liikennepääosastolle. Kohta on taas aika jatkaa matkaa, kun Päivi perheineen suuntaa monen vuoden tauon jälkeen Suomeen. Brysselin luovaa kaaosta tulee jäämään ikävä, sanoo Päivi.

Töissä Brysselissä 8.8.2018

Eurooppatiedotus mukana Turun Eurooppa-foorumissa

Turun Eurooppa-foorumi järjestetään useissa paikoissa Turun keskustassa torstaista 30.8. lauantaihin 1.9. Tapahtuma tarjoaa avoimen foorumin suomalaisvaikuttajien ja kansalaisten keskustella Suomen roolista Euroopassa ja Euroopan unionissa. Turun Eurooppa-foorumi järjestetään nyt ensimmäistä kertaa ja siitä on tarkoitus tulla jokavuotinen politiikan ja talouden syyskauden avaus Suomessa.

Uutinen 2.8.2018

EU-kirjeenvaihtajan arki: rutiinien karsimista ja oivallusten etsimistä

Silmät punoittavat, mutta niin punoittavat kaikilla muillakin pitkäksi venyneen huippukokouksen jäljiltä. Lähes vuorokauden mittainen työvuoro on päättymässä.

Kuukauden kysymys 20.7.2018

Reunalla vai ytimessä saatavilla nyt myös ilmaisena e-kirjana!

Kaipaatko EU-aiheista kesälomalukemista? Tapio Raunion ja Juho Saaren toimittama Reunalla vai ytimessä? Suomen EU-politiikan muutos ja jatkuvuus –teos on nyt saatavilla ilmaisena e-kirjana Elisa Kirjasta! Valikoimasta löytyy sekä suomen- että ruotsinkieliset versiot e-kirjasta.

Uutinen 4.7.2018

Eurooppa-neuvostossa muuttoliike, turvallisuus ja talous

Valtioneuvoston viestintäosasto 29.6.2018.

Uutinen 3.7.2018

Itävalta korostaa turvallisuusteemoja kolmannella puheenjohtajuuskaudellaan

Itävalta liittyi Euroopan unioniin vuoden 1995 alussa, samaan aikaan Suomen ja Ruotsin kanssa. Nyt maalla on edessään kolmas Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajuuskausi, joka alkaa heinäkuussa 2018. Aikaisemmin Itävalta on toiminut puheenjohtajana loppuvuoden 1998 sekä alkuvuoden 2006.

Uutinen 25.6.2018

EU panostaa jatkossa turvallisuuteen ja opiskelijoihin – rahoituskehyksestä päätös EU-vaaleihin mennessä

Toukokuussa Euroopan komissio antoi EU:n seuraavaa monivuotista rahoituskehystä koskevan esityksensä. Kesäkuun alussa Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto järjesti seminaarin tästä ajankohtaisesta aiheesta. Pääpuhujia olivat komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sekä Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Uutinen 20.6.2018

VVP – kriisit, kohokohdat ja tulevaisuuden näkymät

Kohta se on kasassa, VVP eli Viiden Vuoden Paketti. Kurkistan EU- agendalle syksyltä 2013 ja näen tuttuja sanoja: Lampedusa (turvapaikanhakijat), Syyria, Libya, Ukraina, digitaalinen talous, nuorisotyöttömyys, EMU:n kehittäminen. Uudet mepit ja komissaarit valittiin vuonna 2014 ja kaikissa EU-maissa on ollut kansallisia vaaleja, mutta samat teemat ovat puheena edelleen.

EUE-kolumni 11.6.2018

Vuosi Euroopan parlamentin vaaleihin – mikä muuttuu?

Alle vuoden kuluttua pidetään seuraavat Europarlamenttivaalit. Vaalit tuovat mukanaan muutoksia Ison-Britannian erotessa Euroopan unionista.

Uutinen 8.6.2018

EU:n hyvän hallinnon kehittämisohjelma Twinning 20 vuotta

EU:n Twinning-ohjelma tukee hyvän hallinnon kehittämistä. Twinning-toiminnassa EU-jäsenmaat auttavat toisiaan tai EU-naapuruuspolitiikan kohdemaita hallinnon ja lainsäädännön uudistamisessa sekä taloudellisen ja yhteiskunnallisen vakauden edistämisessä.

Uutinen 1.6.2018

Turkulainen chatfiction-sarja haastaa nuoret pohtimaan suhdettaan Euroopan unioniin

Kestääkö Sääntö-Suomen ja tiukkapipo-EU:n suhde? Tätä testataan Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden suunnittelemassa ja toteuttamassa, kolmiosaisessa chatfiction-sarjassa. Sarjassa Suomi ja muut maat joutuvat houkutusten saarelle, jossa Suomen ja EU:n suhdetta koetellaan. Humoristinen sarja syntyi osana Turun ammattikorkeakoulun viestinnän kurssin ja Eurooppatiedotuksen yhteistyötä.

Uutinen 30.5.2018

EU:n konsulisuojeludirektiivi tuli voimaan – mikä on muuttunut?

EU-kansalaisen oikeuksiin kuuluu EU:n ulkopuolella matkustaessaan saada tarvittaessa apua jonkun toisen EU-maan edustustosta, ellei oman maan suurlähetystöä tai edustustoa löydy kohdemaasta. EU:n  konsulisuojeludirektiivin edellyttämät säännösmuutokset kansallisessa konsulipalvelulaissamme tulivat voimaan 1.5.2018.

Uutinen 22.5.2018

EU-mailta vahva tuki Länsi-Balkanin maiden eurooppalaiselle perspektiiville

Valtioneuvoston viestintäosasto  17.5.2018

Uutinen 18.5.2018

Kuukauden kysymys: Mitä EU-suurlähettiläs tekee, Suomen EU-suurlähettiläs Marja Rislakki?

Työskentelen Suomen pysyvänä edustajana Euroopan unionissa, mikä tarkoittaa, että edustan Suomea kaikissa EU:n toimielimissä. Keskeisin tehtäväni on valmistella ministerineuvostojen kokouksia sekä Eurooppaneuvostoa pysyvien edustajien komiteassa Coreperissa, joka on neuvoston (eli jäsenmaiden hallitusten) korkein virkamieselin.

Kuukauden kysymys 14.5.2018

Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta ympäri Suomea

Eurooppa-päivää vietetään vuosittain 9. toukokuuta. Se on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on myös Schumanin julistuksen vuosipäivä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.

Uutinen 7.5.2018

Eurooppalainen kansalaisaloite – suora vaikutuskanava EU:n politiikkaan

Mahdollisuus panna vireille ja allekirjoittaa kansalaisaloitteita on jo monelle suomalaiselle tuttu tapa vaikuttaa poliittisiin päätöksiin. Harvempi kuitenkaan tietää, että myös Euroopan unionissa on mahdollista tehdä kansalaisaloitteita. Vaikka sekä suomalainen että eurooppalainen kansalaisaloite astuivat voimaan vuonna 2012, on jälkimmäinen jäänyt suomalaisille vieraammaksi vaikuttamisen vaihtoehdoksi. Mikä eurooppalainen kansalaisaloite siis on, ja miten se eroaa suomalaisesta vastineestaan?

Uutinen 26.4.2018

Suomen kolmas EU-puheenjohtajakausi osuu EU:n taitekohtaan

Euroopan unionin neuvoston puheenjohtaja vaihtuu jäsenvaltioiden kesken puolen vuoden välein. Suomen puheenjohtajakausi on 1.7.-31.12.2019. Suomi tarttuu puheenjohtajanuijaan Romanian jälkeen.

Uutinen 24.4.2018

Kuukauden kysymys: Mitä brexit merkitsee korkeakouluopiskelijoille, suurlähettiläs Tom Dodd?

Iso-Britannia jättää EU:n maaliskuussa 2019.  Minulta on kysytty, mitä tämä merkitsee niille lukuisille suomalaisille opiskelijoille, jotka haluavat opiskella Britanniassa joka vuosi, ja Britannian ja Suomen väliselle tutkimukselle ja tieteelliselle yhteistyölle. Lyhyt vastaus on, että suomalaiset opiskelijat ja tutkijat ovat edelleen erittäin tervetulleita Britanniaan. Neuvottelut ovat vielä kesken, mutta on epätodennäköistä, että hakumenettelyt, rahoitus ja tutkimus muuttuisivat ennen vuodenvaihetta 2020/21, ja muutokset sen jälkeenkin saattavat olla vähäiset.

Kuukauden kysymys 16.4.2018

Hämeenlinnassa keskusteltiin EU:n budjetista – mitä brexit tarkoittaa Suomelle ja EU:lle?

EU:n kerrotaan maksavan noin kahvikupin verran EU-kansalaista kohden päivässä. Paljon vai vähän? Suomi maksaa EU:n budjettiin noin 2 miljardia euroa vuodessa, summan voi suhteuttaa esimerkiksi vuoden 2018 sisäministeriön hallinnonalaan (n.1,5mrd), josta rahoitetaan kansallisesti mm. poliisitoimi, rajavartio ja maahanmuutto. Miten brexit muuttaa tilannetta?

Ajankohtaista 12.4.2018

Lisää saunoja EU:n toimielimiin!

Kevät saapuu pikku hiljaa Brysseliin ja sen mukana EU:n yleisurakilpailu, joka avautui 8. maaliskuuta. Kilpailun kautta Euroopan henkilövalintatoimisto (EPSO) valitsee jälleen muutama sata laureaattia, jotka voivat hakea EU toimielimissä avoinna olevia tehtäviä.

EUE-kolumni 9.3.2018

Eurooppatiedotuksen ilme uudistui

Ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen uusi visuaalinen ilme viestii avoimesta tiedonvälittäjäorganisaatiosta, joka aktiivisessa vuorovaikutuksessa kansalaisten kanssa pyrkii edistämään tiedonvälitystä ja keskustelua EU-aiheista.

Uutinen 7.3.2018

Puhutaan EU:sta!

EU-kansalaiskeskustelua edistetään ja laajennetaan tänä vuonna monin tavoin. Tilaisuuksia, joissa puhutaan yhdessä Euroopan unionista, on tavallistakin enemmän. Tule paikan päälle tai osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa tunnuksilla #munEU ja #mittEU.

Uutinen 5.3.2018

EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistus etenee

Euroopan unionin turvapaikkajärjestelmän uudistustyö jatkuu tiiviisti. Komission kesällä 2016 antamien seitsemän ehdotuksen käsittely on edennyt ja monelta osin ollaan pitkällä. Kesäksi on kovat odotukset siitä, että valmista alkaisi tulla.

Uutinen 15.2.2018

EU-ministerivaliokunnassa linjauksia Suomen tulevasta EU-puheenjohtajakaudesta

Valtioneuvoston viestintäosasto  2.2.2018

Uutinen 2.2.2018

Töissä Brysselissä: Seppo Lattu

”Kahdeksan vuotta 18:ssa eri kabinetissa ovat opettaneet stressinsietokykyä ja laajakatseisuutta”

Töissä Brysselissä 30.1.2018

Kuukauden kysymys: EU:n uusi tietosuoja-asetus – milloin henkilötietojen kerääminen on laillista?

EU:n tietosuoja-asetus tulee voimaan 25.5.2018 alkaen. Henkilötietojen käsittelyn on oltava tuolloin tietosuoja-asetuksen mukaista. Asetuksen tavoitteena on vastata uusiin digitalisaatioon ja globalisaatioon liittyviin tietosuojakysymyksiin sekä siihen, että kansalaiset voivat hallita tietojaan paremmin. Asetus liittyy myös digitaalisten sisämarkkinoiden edistämiseen.

Kuukauden kysymys 23.1.2018

EU tarttui muoviongelmaan

Komissio julkaisi 16.1.2018 EU:n ensimmäisen muovistrategian. Sen tavoitteena on vähentää muovijätteen  aiheuttamia ongelmia.

Uutinen 17.1.2018

Europassi-järjestelmä uudistuu

Viimeisten kahdentoista vuoden aikana verkossa on luotu jo 100 miljoonaa standardimallista Europass-CV:tä.  Nyt järjestelmää uudistetaan.

Uutinen 9.1.2018