Pakkotyöllä tuotetut tavarat halutaan kieltää EU:n markkinoilla

Euroopan komissio ehdottaa sääntelyä pakkotyön tehokkaaksi torjumiseksi. Komission mukaan ei ole hyväksyttävää, että eurooppalaisiin kauppoihin päätyy tavaraa, joka on teetetty työntekijöitä uhkailemalla tai pakottamalla. Ulkoministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö järjestävät asiasta sidosryhmäkuulemisen 29. syyskuuta.

Uutinen 22.9.2022

Kuukauden kysymys: Miten hyödymme EU:n digisääntelystä?

Kuukauden kysymykseemme vastaa tällä kertaa teemajohtaja Kristo Lehtonen Sitrasta:

Kuukauden kysymys 1.9.2022

EU:n ulkoministerit tapaavat epävirallisessa Gymnich-kokouksessa Prahassa

Tiedote 29.8.2022: EU-maiden ulkoministerit tapaavat epävirallisessa Gymnich-kokouksessa 30.–31. elokuuta Prahassa, Tšekissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Kokouksen aiheina ovat EU:n ja Afrikan suhteet ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Lisäksi ulkoministerit tapaavat Ukrainan, Moldovan ja Georgian ulkoministerit.

Uutinen 29.8.2022

Euroopan muuttunut turvallisuustilanne pääteemana Turun Eurooppa-foorumissa

Turun Eurooppa-foorumi kokoaa jälleen suomalaisvaikuttajia ja kansalaisia keskustelemaan Suomen roolista Euroopassa 24.–26. elokuuta 2022. Tarjolla on monipuolinen kattaus keskusteluja Euroopan muuttuneesta turvallisuustilanteesta sekä Suomen ja EU:n paikasta muuttuvassa maailmanjärjestyksessä. Ulkoministeriöläisiä osallistuu monin tavoin Eurooppa-foorumin tapahtumiin.

Uutinen 19.8.2022

Suomi EU:n digivertailun ykkössijalle

Suomi on sijoittunut ensimmäiseksi Euroopan unionin digitalisaatiovertailussa. Euroopan komission vuotuinen digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksi (DESI) kuvaa kunkin EU-maan digitaalista toimintakykyä ja sen kehitystä. Suomi on ollut jo useita vuosia listan kärkisijoilla.

Uutinen 28.7.2022

EU-puheenjohtajamaa Tšekki tukee Ukrainaa ja edistää EU:n energiaturvallisuutta

EU-puheenjohtajuus siirtyy Ranskalta Tšekille 1. heinäkuuta 2022. Tšekki on nyt EU-puheenjohtajamaana toista kertaa. Puheenjohtajuus jatkuu vuoden loppuun asti.

Uutinen 1.7.2022

Kuukauden kysymys: Miten Ukrainasta voi tulla EU-jäsenmaa?

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 49 artiklan mukaan jokainen Euroopan valtio, joka ”kunnioittaa ja sitoutuu edistämään” vapautta, kansanvaltaa, ihmisoikeuksia, perusvapauksia ja oikeusvaltiota koskevia periaatteita, voi hakea EU:n jäsenyyttä. Ukraina jätti EU-jäsenyyshakemuksensa 28. helmikuuta eli muutama päivä sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi maahan. Miten ja millaisella aikataululla Ukrainasta voi tulla EU-jäsenmaa? Kysyimme asiaa tutkija Saila Heinikoskelta.

Kuukauden kysymys 21.6.2022

REPowerEU eli kohtuuhintaista, varmaa ja kestävää energiaa Euroopalle?

EU-maat maksavat fossiilisista polttoaineista Venäjälle suuria summia – lähes 100 miljardia euroa vuodessa. Nämä rahat auttavat Venäjää jatkamaan sotaansa Ukrainaa vastaan. Euroopan komission REPowerEU-suunnitelman tavoitteena on katkaista mahdollisimman pian riippuvuus fossiilisten polttoaineiden tuonnista Venäjältä sekä vauhdittaa siirtymää puhtaaseen energiaan.

Uutinen 9.6.2022

EU-johtajat sopivat kuudennesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista

Tiedote, valtioneuvoston viestintäosasto, 31.5.2022

Uutinen 31.5.2022

Eurooppa-päivää vietetään 9.5. – Euroopan rauha ja yhtenäisyys aiempaakin tärkeämpiä

Eurooppa-päivää vietetään perinteisesti 9. toukokuuta, Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Se on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Tänä vuonna Eurooppa-päivän tapahtuma järjestetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa ja verkossa. Luvassa on laaja kattaus ajankohtaisia keskusteluita Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta sekä Lux-yleisöpalkinnon finalistielokuvien näytöksiä.

Uutinen 25.4.2022

Kuukauden kysymys: Minne EU:n strateginen kompassi osoittaa?

EU:n strategista kompassia voi luonnehtia EU:n puolustusselonteoksi, joka kattaa aikataulultaan seuraavat noin 5-10 vuotta. EU:n puolustus-ja ulkoministerit hyväksyivät EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä ohjaavan asiakirjan 21.3.2022. EU-johtajat vahvistivat asiakirjan 25.3.2022 Eurooppa-neuvostossa. Neuvotteluprosessi strategisesta kompassista kesti lähes kaksi vuotta ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022 lisäsi sen painoarvoa neuvotteluiden viime hetkillä.

Kuukauden kysymys 6.4.2022

Töissä EU:ssa – kemikaalivirastossa

Euroopan unionilla on noin 40 000 työntekijää, joista on reilu tuhat suomalaista. Yksi heistä työskentelee Euroopan kemikaalivirasto ECHAssa, vielä hetken aikaa. Varapääjohtaja Jukka Malm oli mukana perustamassa Suomeen uutta EU-virastoa. Kysyimme häneltä millaista työskentely EU:n erillisvirastossa sekä kemikaalilainsäädännön parissa on ollut.

Töissä EU:ssa 29.3.2022

Miten EU laajenee?

Euroopan unionin jäseneksi voi periaatteessa hakea jokainen Euroopan valtio, joka noudattaa vapauden, demokratian, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien sekä oikeusvaltion periaatteita. Lisäksi on oltava valmis allekirjoittamaan perussopimukset ja omaksumaan EU:n lait kokonaisuudessaan.

Uutinen 23.3.2022

Miten EU tukee Ukrainaa?

EU ja sen jäsenmaat ovat jyrkästi tuominneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja kansainvälisen oikeuden rikkomisen. EU on lisännyt tukeaan Ukrainalle ja kiristänyt Venäjän vastaisia pakotteita. EU antaa Ukrainalle taloudellista ja humanitaarista tukea sekä rahoittaa nyt myös ensimmäistä kertaa aseiden ja muiden tarvikkeiden ostoa sekä toimituksia hyökkäyksen kohteena olevaan maahan.

Uutinen 4.3.2022

EU:n suhteet Ukrainaan – perustietoa

Ukraina on EU:n itäisen kumppanuuden kumppanimaa, ja sillä on EU:n kanssa vuonna 2017 voimaan tullut assosiaatiosopimus, jonka myötä Ukraina ja EU tiivistivät poliittista ja taloudellista yhteistyötään. EU tuomitsee jyrkästi Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen ja tukee Ukrainaa antamalla muun muassa poliittista, taloudellista ja humanitaarista apua.

Uutinen 28.2.2022

Valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen vuodelle 2022 myönnetty

Ulkoministeriö on myöntänyt yhteensä 445 000 euroa valtionavustusta kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen. Tukea saaneita järjestöjä oli tällä hakukierroksella 19 ja tuettuja hankkeita 22.

Uutinen 21.2.2022

Ulkoministeriön Eurooppa olemme me -tapahtumissa esille nousivat ilmastonmuutos ja EU:n globaali vastuu

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus osallistui järjestäjänä Eurooppa olemme me  -kiertueelle syksyllä 2021. Ulkoministeri Pekka Haavisto ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari keskustelivat EU:n ja Euroopan tulevaisuudesta Helsingissä ja Lahdessa osana Euroopan tulevaisuuskonferenssia. EU:n vastuu ilmastonmuutoksen torjunnassa nousi keskeiseksi puheenaiheeksi kummassakin tilaisuudessa. Myös EU:n toimivallan jako puhututti.

Ajankohtaista 16.2.2022

Miten Afrikan maat ja EU tekevät yhteistyötä?

Afrikan maat ja Euroopan unioni tekevät yhteistyötä monin eri tavoin, tärkeimpiä yhteistyön muotoja ovat olleet Cotonoun sopimus, yhteinen Afrikka-EU -strategia ja alueelliset strategiat. Vuoropuhelua käydään myös EU:n ja Afrikan välisissä huippukokouksissa, joita järjestetään säännöllisesti. EU:n ja Afrikan unionin (AU) sekä niiden jäsenmaiden johtajat tapaavat seuraavaksi huippukokouksessa Brysselissä 17.–18. helmikuuta.

Uutinen 15.2.2022

Kuukauden kysymys: Miltä näyttää 20-vuotiaan euron tulevaisuus?

Suomi otti eurokäteisen käyttöön vuoden 2002 alussa yhdessä 11 muun EU-maan kanssa. Kysyimme Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehniltä, miltä näyttää euron tulevaisuus.

Kuukauden kysymys 8.2.2022

Euroopan unionin suunta: poliittiset suunnanmuutokset haastavat EU:n tasa-arvopolitiikkaa

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen on mainittu Euroopan unionin perussopimuksissa alusta alkaen. Rooman sopimukseen (1957) kirjattiin maininta tasa-arvosta, joka kattoi kapeasti ymmärretyn naisten ja miesten samapalkkaisuuden.

Ajankohtaista 20.1.2022

Euroopan unionin suunta: jäsenmaiden yhteisvastuu korostuu turvapaikka-asioissa

Vuoden 2015 pakolaiskriisillä oli suuri vaikutus Euroopan unioniin. Yhteisen turvapaikkapolitiikan tarve ja kansainvälisen yhteistyön tärkeys korostuivat. EU on nykyään selvästi eri tavalla varautunut siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumiseen, mutta erimielisyyksiä EU-maiden vastuunjaosta ja sen periaatteista on yhä.

Euroopan unionin suunta 11.1.2022