Kategoria: Euro, 2018
Romania, Suomi ja Kroatia julkistivat neuvoston trio-ohjelman
TIEDOTE 594/2018
Kuukauden kysymys: mitä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa on odotettavissa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana, maahanmuuttojohtaja Tuomo Kurri?
Suomen kausi Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana alkaa heinäkuussa 2019. Takana on jo kaksi puheenjohtajakautta (1999, 2006) ja kokemusta siis on, joskin maailma on hyvin erinäköinen tänään myös maahanmuuttoasioiden valmistelun näkökulmasta. Tästä on erityisesti viime vuosien eurooppalainen muuttoliikekriisi pitänyt huolen.
Euroopan kuluttajakeskus neuvoo ja sovittelee
Euroopan kuluttajakeskus (ECC) neuvoo kuluttajia maiden rajat ylittävissä kysymyksissä ja sovittelee riitatilanteita ulkomaisen yritysten kanssa yhdessä toisissa EU-maissa toimivien Euroopan kuluttajakeskusten kanssa. Muun muassa verkkokauppaan liittyvät kysymykset ja matkustajien oikeudet EU:n sisämarkkinoilla ovat Euroopan kuluttajakeskuksen päivittäistä työmaata.
Eurooppa-neuvosto avasi oven Britannian EU-erolle
Valtioneuvoston viestintäosasto 25.11.2018 13.12
Käyriä kurkkuja ja kuluttajan suojaa: mitä EU oikeasti säätelee ja millä tavalla?
Moni meistä on kuullut tarinoita käyrät kurkut kieltävästä direktiivistä esimerkkinä EU:n järjettömästä tavasta säännellä kansalaistensa elämää.
Töissä Brysselissä: Jaana Kokkonen – EU-vaikuttamistyö motivoi maailmanparantajaa
Haastattelu julkaistu alun perin Suomen pysyvän edustuston Euroopan unionissa verkkosivuilla 2.11.2018.
Valtionavustukset Eurooppa-tiedottamiseen – vuoden 2019 hakukierros on nyt auki
Ulkoministeriö avaa haettavaksi valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen. Avustukset myönnetään, mikäli eduskunta osoittaa vuoden 2019 valtion talousarviossa tähän varoja.
Mikä ihmeen Spitzenkandidat?
Mediassa on viime aikoina pyörinyt monelle suomalaiselle uusi saksankielinen sana Spitzenkandidat. Suomeksi sana käännetään useimmiten kärkiehdokkaaksi, jolla tarkoitetaan europuolueen ehdokasta komission puheenjohtajaksi. Kärkiehdokkaiden nimeäminen on osa kehitystä, missä parlamentin valtaa ja parlamentarismia vahvistetaan Euroopan unionissa.
Ulkoministeriön Eurooppatiedotus mukana Helsingin kirjamessuilla 25.-28.10.2018
EUROOPPATIEDOTUS ON MUKANA Helsingin Kirjamessuilla torstaista sunnuntaihin. Tervetuloa keskustelemaan ajankohtaisista EU-kysymyksistä, kuten ensi vuonna alkavasta Suomen EU-puheenjohtajakaudesta, sekä hakemaan maksuttomia julkaisujamme. Päivitetty EU lyhyesti -opas on saatavilla messuilla, tule hakemaan omasi!
ASEM-kokous edisti yhteistyötä EU-maiden ja Aasian maiden välillä
Valtioneuvoston viestintäosasto 19.10.2018 16.36
EU-huippukokous edisti varautumista hybridi- ja kyberiskuihin
Valtioneuvoston viestintäosasto 18.10.2018.
EU valmis jatkamaan neuvotteluja Britannian kanssa
Valtioneuvoston viestintäosasto 18.10.2018.
Valtiovarainministeriö: Suomen nettomaksu EU:lle laski edelleen viime vuonna
Suomen nettomaksu EU:lle oli viime vuonna 275 miljoonaa euroa, ilmenee EU:n komission tilastoista. Nettomaksu pieneni edelleen toissa vuodesta, jolloin se oli 294 miljoonaa euroa.
EU rauhan suurvaltana – Federica Mogherinin vierailu Tampereen yliopistolle
Keskiviikkona 10.10. Euroopan unionin ulkosuhteiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini vieraili Tampereen yliopistolla. Mogherinille myönnettiin kunniatohtorin arvo Tampereen yliopistossa viime elokuussa poissaolevana ja nyt hänelle myönnettiin tämän merkiksi tohtorinhattu ja miekka.
Kielletäänkö meemit ja katoavatko uutislinkit? Mitä uusi tekijänoikeusdirektiivi tarkoittaa?
Euroopan parlamentti päätti 12.9. kannastaan direktiiviin tekijänoikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla. Aihe on herättänyt runsasta keskustelua niin puolesta kuin vastaan ja asiaa ovat kommentoineet monet taiteilijat, vaikuttajat ja kansalaisaktivistit. Mistä tekijänoikeusdirektiivissä on kyse ja mitä asian käsittelyssä tapahtuu seuraavaksi?
Kuukauden kysymys: Mitä Euroopan interventioaloite merkitsee Suomen kannalta, ylijohtaja Janne Kuusela?
Suomen liittyminen aloitteeseen on perusteltua ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta näkökulmasta. Aloite kehittää eurooppalaista ja EU:n puolustusyhteistyötä sekä edistää Suomen suhteita Ranskaan ja muihin keskeisiin eurooppalaisiin valtioihin.
Puheenjohtaja Junckerin puhe unionin tilasta
Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti tänä aamuna kello kymmeneltä Suomen aikaa jokavuotisen puheensa Euroopan unionin tilasta Euroopan parlamentille. Tämä linjapuhe oli samalla viimeinen, jonka Juncker piti parlamentille komission puheenjohtajana. Puheessaan Juncker viittasi historiaan, katsoi tulevaan ja esitteli komission aloitteita.
EU-suurlähettilään pöydällä päällimmäisenä brexit ja puheenjohtajakausi
Suomen EU-suurlähettiläs Marja Rislakki on valmistautunut kiireiseen syksyyn Brysselissä – ja jos mahdollista vielä kiireisempään ensi vuoteen. Suomen EU-puheenjohtajakausi alkaa ensi vuoden heinäkuusta. Mutta jo ensi vuoden alusta toimimme niin sanotussa puheenjohtajatriossa yhdessä Romanian ja Kroatian kanssa.
Suomalaissuurlähettiläs EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean johtoon
EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini on nimittänyt suurlähettiläs Sofie From-Emmesbergerin EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean pysyväksi puheenjohtajaksi 3. syyskuuta 2018.
Töissä Brysselissä: Päivi Wood – luovaa kaaosta ja monikulttuurista arkea
Kupliva, kepeä ja kaoottinen Bryssel vei Euroopan komissiossa asiantuntijana työskentelevän Päivin mukanaan kahdeksan vuotta sitten. Vuosia vierähti Suomen pysyvässä EU-edustustossa, jonka jälkeen Päivi siirtyi komissioon liikennepääosastolle. Kohta on taas aika jatkaa matkaa, kun Päivi perheineen suuntaa monen vuoden tauon jälkeen Suomeen. Brysselin luovaa kaaosta tulee jäämään ikävä, sanoo Päivi.
Eurooppatiedotus mukana Turun Eurooppa-foorumissa
Turun Eurooppa-foorumi järjestetään useissa paikoissa Turun keskustassa torstaista 30.8. lauantaihin 1.9. Tapahtuma tarjoaa avoimen foorumin suomalaisvaikuttajien ja kansalaisten keskustella Suomen roolista Euroopassa ja Euroopan unionissa. Turun Eurooppa-foorumi järjestetään nyt ensimmäistä kertaa ja siitä on tarkoitus tulla jokavuotinen politiikan ja talouden syyskauden avaus Suomessa.
EU-kirjeenvaihtajan arki: rutiinien karsimista ja oivallusten etsimistä
Silmät punoittavat, mutta niin punoittavat kaikilla muillakin pitkäksi venyneen huippukokouksen jäljiltä. Lähes vuorokauden mittainen työvuoro on päättymässä.
Reunalla vai ytimessä saatavilla nyt myös ilmaisena e-kirjana!
Kaipaatko EU-aiheista kesälomalukemista? Tapio Raunion ja Juho Saaren toimittama Reunalla vai ytimessä? Suomen EU-politiikan muutos ja jatkuvuus –teos on nyt saatavilla ilmaisena e-kirjana Elisa Kirjasta! Valikoimasta löytyy sekä suomen- että ruotsinkieliset versiot e-kirjasta.
Eurooppa-neuvostossa muuttoliike, turvallisuus ja talous
Valtioneuvoston viestintäosasto 29.6.2018.
Itävalta korostaa turvallisuusteemoja kolmannella puheenjohtajuuskaudellaan
Itävalta liittyi Euroopan unioniin vuoden 1995 alussa, samaan aikaan Suomen ja Ruotsin kanssa. Nyt maalla on edessään kolmas Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajuuskausi, joka alkaa heinäkuussa 2018. Aikaisemmin Itävalta on toiminut puheenjohtajana loppuvuoden 1998 sekä alkuvuoden 2006.
EU panostaa jatkossa turvallisuuteen ja opiskelijoihin – rahoituskehyksestä päätös EU-vaaleihin mennessä
Toukokuussa Euroopan komissio antoi EU:n seuraavaa monivuotista rahoituskehystä koskevan esityksensä. Kesäkuun alussa Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto järjesti seminaarin tästä ajankohtaisesta aiheesta. Pääpuhujia olivat komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sekä Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.
VVP – kriisit, kohokohdat ja tulevaisuuden näkymät
Kohta se on kasassa, VVP eli Viiden Vuoden Paketti. Kurkistan EU- agendalle syksyltä 2013 ja näen tuttuja sanoja: Lampedusa (turvapaikanhakijat), Syyria, Libya, Ukraina, digitaalinen talous, nuorisotyöttömyys, EMU:n kehittäminen. Uudet mepit ja komissaarit valittiin vuonna 2014 ja kaikissa EU-maissa on ollut kansallisia vaaleja, mutta samat teemat ovat puheena edelleen.
Vuosi Euroopan parlamentin vaaleihin – mikä muuttuu?
Alle vuoden kuluttua pidetään seuraavat Europarlamenttivaalit. Vaalit tuovat mukanaan muutoksia Ison-Britannian erotessa Euroopan unionista.
EU:n hyvän hallinnon kehittämisohjelma Twinning 20 vuotta
EU:n Twinning-ohjelma tukee hyvän hallinnon kehittämistä. Twinning-toiminnassa EU-jäsenmaat auttavat toisiaan tai EU-naapuruuspolitiikan kohdemaita hallinnon ja lainsäädännön uudistamisessa sekä taloudellisen ja yhteiskunnallisen vakauden edistämisessä.
Turkulainen chatfiction-sarja haastaa nuoret pohtimaan suhdettaan Euroopan unioniin
Kestääkö Sääntö-Suomen ja tiukkapipo-EU:n suhde? Tätä testataan Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden suunnittelemassa ja toteuttamassa, kolmiosaisessa chatfiction-sarjassa. Sarjassa Suomi ja muut maat joutuvat houkutusten saarelle, jossa Suomen ja EU:n suhdetta koetellaan. Humoristinen sarja syntyi osana Turun ammattikorkeakoulun viestinnän kurssin ja Eurooppatiedotuksen yhteistyötä.
EU:n konsulisuojeludirektiivi tuli voimaan – mikä on muuttunut?
EU-kansalaisen oikeuksiin kuuluu EU:n ulkopuolella matkustaessaan saada tarvittaessa apua jonkun toisen EU-maan edustustosta, ellei oman maan suurlähetystöä tai edustustoa löydy kohdemaasta. EU:n konsulisuojeludirektiivin edellyttämät säännösmuutokset kansallisessa konsulipalvelulaissamme tulivat voimaan 1.5.2018.
EU-mailta vahva tuki Länsi-Balkanin maiden eurooppalaiselle perspektiiville
Valtioneuvoston viestintäosasto 17.5.2018
Kuukauden kysymys: Mitä EU-suurlähettiläs tekee, Suomen EU-suurlähettiläs Marja Rislakki?
Työskentelen Suomen pysyvänä edustajana Euroopan unionissa, mikä tarkoittaa, että edustan Suomea kaikissa EU:n toimielimissä. Keskeisin tehtäväni on valmistella ministerineuvostojen kokouksia sekä Eurooppaneuvostoa pysyvien edustajien komiteassa Coreperissa, joka on neuvoston (eli jäsenmaiden hallitusten) korkein virkamieselin.
Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta ympäri Suomea
Eurooppa-päivää vietetään vuosittain 9. toukokuuta. Se on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on myös Schumanin julistuksen vuosipäivä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.
Eurooppalainen kansalaisaloite – suora vaikutuskanava EU:n politiikkaan
Mahdollisuus panna vireille ja allekirjoittaa kansalaisaloitteita on jo monelle suomalaiselle tuttu tapa vaikuttaa poliittisiin päätöksiin. Harvempi kuitenkaan tietää, että myös Euroopan unionissa on mahdollista tehdä kansalaisaloitteita. Vaikka sekä suomalainen että eurooppalainen kansalaisaloite astuivat voimaan vuonna 2012, on jälkimmäinen jäänyt suomalaisille vieraammaksi vaikuttamisen vaihtoehdoksi. Mikä eurooppalainen kansalaisaloite siis on, ja miten se eroaa suomalaisesta vastineestaan?
Suomen kolmas EU-puheenjohtajakausi osuu EU:n taitekohtaan
Euroopan unionin neuvoston puheenjohtaja vaihtuu jäsenvaltioiden kesken puolen vuoden välein. Suomen puheenjohtajakausi on 1.7.-31.12.2019. Suomi tarttuu puheenjohtajanuijaan Romanian jälkeen.
Kuukauden kysymys: Mitä brexit merkitsee korkeakouluopiskelijoille, suurlähettiläs Tom Dodd?
Iso-Britannia jättää EU:n maaliskuussa 2019. Minulta on kysytty, mitä tämä merkitsee niille lukuisille suomalaisille opiskelijoille, jotka haluavat opiskella Britanniassa joka vuosi, ja Britannian ja Suomen väliselle tutkimukselle ja tieteelliselle yhteistyölle. Lyhyt vastaus on, että suomalaiset opiskelijat ja tutkijat ovat edelleen erittäin tervetulleita Britanniaan. Neuvottelut ovat vielä kesken, mutta on epätodennäköistä, että hakumenettelyt, rahoitus ja tutkimus muuttuisivat ennen vuodenvaihetta 2020/21, ja muutokset sen jälkeenkin saattavat olla vähäiset.
Hämeenlinnassa keskusteltiin EU:n budjetista – mitä brexit tarkoittaa Suomelle ja EU:lle?
EU:n kerrotaan maksavan noin kahvikupin verran EU-kansalaista kohden päivässä. Paljon vai vähän? Suomi maksaa EU:n budjettiin noin 2 miljardia euroa vuodessa, summan voi suhteuttaa esimerkiksi vuoden 2018 sisäministeriön hallinnonalaan (n.1,5mrd), josta rahoitetaan kansallisesti mm. poliisitoimi, rajavartio ja maahanmuutto. Miten brexit muuttaa tilannetta?
Lisää saunoja EU:n toimielimiin!
Kevät saapuu pikku hiljaa Brysseliin ja sen mukana EU:n yleisurakilpailu, joka avautui 8. maaliskuuta. Kilpailun kautta Euroopan henkilövalintatoimisto (EPSO) valitsee jälleen muutama sata laureaattia, jotka voivat hakea EU toimielimissä avoinna olevia tehtäviä.
Eurooppatiedotuksen ilme uudistui
Ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen uusi visuaalinen ilme viestii avoimesta tiedonvälittäjäorganisaatiosta, joka aktiivisessa vuorovaikutuksessa kansalaisten kanssa pyrkii edistämään tiedonvälitystä ja keskustelua EU-aiheista.
Puhutaan EU:sta!
EU-kansalaiskeskustelua edistetään ja laajennetaan tänä vuonna monin tavoin. Tilaisuuksia, joissa puhutaan yhdessä Euroopan unionista, on tavallistakin enemmän. Tule paikan päälle tai osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa tunnuksilla #munEU ja #mittEU.
EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistus etenee
Euroopan unionin turvapaikkajärjestelmän uudistustyö jatkuu tiiviisti. Komission kesällä 2016 antamien seitsemän ehdotuksen käsittely on edennyt ja monelta osin ollaan pitkällä. Kesäksi on kovat odotukset siitä, että valmista alkaisi tulla.
EU-ministerivaliokunnassa linjauksia Suomen tulevasta EU-puheenjohtajakaudesta
Valtioneuvoston viestintäosasto 2.2.2018
Töissä Brysselissä: Seppo Lattu
”Kahdeksan vuotta 18:ssa eri kabinetissa ovat opettaneet stressinsietokykyä ja laajakatseisuutta”
Kuukauden kysymys: EU:n uusi tietosuoja-asetus – milloin henkilötietojen kerääminen on laillista?
EU:n tietosuoja-asetus tulee voimaan 25.5.2018 alkaen. Henkilötietojen käsittelyn on oltava tuolloin tietosuoja-asetuksen mukaista. Asetuksen tavoitteena on vastata uusiin digitalisaatioon ja globalisaatioon liittyviin tietosuojakysymyksiin sekä siihen, että kansalaiset voivat hallita tietojaan paremmin. Asetus liittyy myös digitaalisten sisämarkkinoiden edistämiseen.
EU tarttui muoviongelmaan
Komissio julkaisi 16.1.2018 EU:n ensimmäisen muovistrategian. Sen tavoitteena on vähentää muovijätteen aiheuttamia ongelmia.
Europassi-järjestelmä uudistuu
Viimeisten kahdentoista vuoden aikana verkossa on luotu jo 100 miljoonaa standardimallista Europass-CV:tä. Nyt järjestelmää uudistetaan.