Kategoria: Ulkopolitiikka, 2004
Eurooppa-neuvosto 16.-17.12.2004
EU-maiden valtion- ja hallitusten päämiehet kokoontuivat Brysseliin päättämään mm. Turkin liittymisneuvottelujen aloittamisesta. Asialistalla neuvostossa olivat mm. laajentuminen, terrorismin vastaiset toimet, rahoituskehykset, oikeus- ja sisäasioiden alan uusi huumausainestragia vuosille 2005-2012 ja ulkosuhteet.
Selkokielellä perustuslaillisesta sopimuksesta
Tohtori Teija Tiilikaisen kirjoittama kirja Perustuslaki EU:lle - Mitä sisältää EU:n perustuslaillinen sopimus? julkaistiin 26.11. Kirjassa on 64 sivua, joihin on puristettu kaikkein olennaisimmat muutokset, joita perustuslaillinen sopimus tuo tullessaan. Tiilikaisen mukaan keskustelu sopimuksen ympärillä on ollut ajoittain kaoottista, ja on syntynyt mielikuva, että sopimuksen vaikutukset olisivat jotenkin vallankumouksellisia. Tämä kirja selventää, kuinka suurista muutoksista todellisuudessa on kysymys ja missä muutoksen painopisteet sijaitsevat.
Barroson komissio aloitti toimintansa
Euroopan komission puheenjohtaja Josè Manuel Barroson komissio on aloittanut toimintansa 22.11. Kuva: European commission
Eduskunta ja EU:n perustuslaillinen sopimus
Perustuslaillisen sopimuksen vaikutus kansallisiin parlamentteihin ja EU-asioiden hoito kansallisella tasolla. Valiokuntaneuvos Peter Saramon haastattelu 19.10. 2004. Kuva: Vesa Lindqvist/Eduskunta1. Missä asioissa päätösvaltaa siirtyy lisää eduskunnalta EU:lle, kun perustuslaillinen sopimus astuu voimaan?
Liettua vahvisti perustuslaillisen sopimuksen
EU:n perustuslaillisen sopimuksen ehti ratifioimaan ensimmäisenä Liettua. Liettuan parlamentti vahvisti sopimuksen 11.11. äänin 84-4. Italia oli suunnitellut vahvistavansa sopimuksen jäsenmaista ensimmäisenä, nyt Liettua ehti ensin. Italiakin aikoo vahvistaa sopimuksen vielä ennen joulua.
Euroopan komissio ja perustuslaillinen sopimus
Euroopan komission Suomen edustuston tiedotuspäällikkö Marjatta Hautalan haastattelu tiedotuspäällikkö Marjatta Hautala1. Miten komission ja komission puheenjohtajan tehtävät muuttuvat perustuslaillisen sopimuksen myötä?
Barroso otti aikalisän
Komission tuleva puheenjohtaja José Manuel Barroso on puheessaan Euroopan parlamentille ilmoittanut, ettei hän vielä aseta uuden komission kokoonpanoa parlamentin äänestykseen. Barroso toivoo, että tilanteeseen löydetään ratkaisu muutaman viikon sisällä. Barroson puhe parlamentille EU:n sivuilla (englanniksi)EP:n lehdistotiedote nro 1/27.10.2004
EU:n laajentuminen jatkuu
Komissio suosittaa EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamista Turkin kanssa 6. lokakuuta julkaistussa raportissa. Samassa yhteydessä komissio julkaisi myös raportin Romanian ja Bulgarian edistymisestä jäsenyysvalmisteluissa. Kroatian kanssa jäsenyysneuvottelut aloitetaan ensi vuoden alussa.
Euroopan parlamentti ja perustuslaillinen sopimus
Euroopan parlamentin tiedotustoimiston päällikkö Renny Jokelinin haastattelu 1.10.2004 perustuslaillisen sopimuksen vaikutuksista Euroopan parlamentin asemaan 1. LainsäädäntövallastaMinkälainen on perustuslaillisessa sopimuksessa määritelty tavallinen lainsäätämisjärjestys?
YUTP ja EU:n ulkoministeri
Tohtori Teija Tiilikaisen haastattelu EU:n yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja EU:n ulkoministeristä EU:n perustuslaillisessa sopimuksessa Kuva: Euroopan komission Suomen edustustoEuroopan unioni on saamassa perustuslaillisen sopimuksen. EU:n jäsenmaiden päämiesten on tarkoitus allekirjoittaa sopimus 29.10.2004 ja se pyritään saattamaan voimaan 1.11.2006. Uusi sopimus on herättänyt paljon kysymyksiä ja keskustelua sopimuksen sisällöstä. Eurooppa-tiedotus julkaisee sarjan asiantuntijoiden haastatteluja eri näkökulmista perustuslailliseen sopimukseen. Sarjassa käsitellään sopimuksen vaikutuksia EU:n eri elimiin ja politiikkoihin. Sarjan aloittaa tohtori Teija Tiilikaisen haastattelu EU:n ulkopoliittisista asioista.
Euroopan ympäristömerkki
EU-Kukka -viikko 18. - 24. lokakuuta, "Hyvä päätös kestää" EU-kukka –viikkoa vietetään lokakuun lopussa yhdeksässä EU:n jäsenmaassa. Kampanjan tarkoituksena on tehdä merkkiä tunnetummaksi, sekä ennen kaikkea muistuttaa kuluttajien helposta mahdollisuudesta vaikuttaa valinnoillaan. Ympäristön kannalta hyvä ostopäätös on kestävä ja laadukas valinta myös ostajalle itselleen. Eu-kukka –viikko alkaa Suomessa tapahtumapäivän merkeissä pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa 16.10. Kauppakeskuksissa ja MTV3:n nettisivuilla on mahdollisuus osallistua EU-Kukka-aiheiseen yleisökilpailuun, jossa on palkintona merkin saaneita tuotteita ja mm. matka Rhodokselle EU-kukan saaneeseen hotelliin.
Eurooppa-ministerit pohtivat kansalaistiedottamista (VN/Tiedote 307/04)
EU-maiden Eurooppa-ministerit kokoontuva tiistaina 5. lokakuuta Amsterdamiin epäviralliseen kokoukseen, jonka aiheena on kansalaistiedottaminen. Ministerien tarkoituksena on pohtia, miten EU-asioista voidaan tiedottaa kansalaisille paremmin. Suomea kokouksessa edustaa Eurooppa-ministeri Paula Lehtomäki.
Euroopan kielipäivä 26. syyskuuta, monikielisyyden juhlaa
26. syyskuuta vietetään Euroopan kielipäivää. Päivän tarkoitus on kiinnittää huomio kielitaidon tärkeyteen, rohkaista elinikäiseen kielten oppimiseen ja kunnioittaa Euroopan kielten moninaisuutta. Euroopan neuvosto on julistanut syyskuun 26. päivän vuosittaiseksi Euroopan kielipäiväksi vuonna 2001, joka oli Euroopan kielen vuosi. Kielitaidon tärkeys nykymaailmassa on kiistaton. Kielitaito avaa mahdollisuudet opiskella ja työskennellä toisessa maassa, ja se myös auttaa meitä ymmärtämään muiden maiden erityisiä kulttuuripiirteitä. Kielipäivän tarkoituksena on kielitaidon edistäminen ja uusien kielten oppimiseen rohkaiseminen.
Uudenmaan Eurooppa-tiedotuksen avajaispäivä oli yllättävä yleisömenestys
Tyhjentyneisiin hyllyihin kannettiin uutta tiedotusaineistoa perä perään, kun Eurooppa-tiedotuksen Uuttamaata palveleva toimipiste eilen avasi yleisölle jälleen ovensa. Ajankohtaisista asioista EU:n uusi perustuslaillinen sopimus askarrutti monia. Marjo Blomberg esitteli päivän mittaan aineistoja kymmenille kiinnostuneille. Tuhannes kävijä astui sisään eduskunnan uudessa lisärakennuksessa sijaitsevaan pisteeseen tasan viisi tuntia oven avaamisen jälkeen. Vaikka hulppealla ympäristöllä ja Eurooppa-tiedotuksen rinnalla toimivalla eduskunnan kansalaisinfopisteelläkin oli varmasti osansa yleisön kiinnostukseen, uudet toimitilat parantavat ulkoministeriön ja kansalaisten kohtaamismahdollisuuksia myös avajaisten jälkeen.
Eurooppa-tiedotuksen Uudenmaan toimipiste muuttaa eduskunnan lisärakennukseen
Ulkoasiainministeriön Eurooppa-tiedotuksen asiakaspalvelupiste muuttaa Lasipalatsista eduskunnan lisärakennuksen Kansalaisinfon tiloihin. Eurooppa-tiedotus on yleisölle avoinna 7.9. lähtien Eduskunnan Kansalaisinfon tiloissa, osoitteessa Arkadiankatu 3. Asiakaspalvelupiste on avoinna maanantaista torstaihin klo 10-18 ja perjantaisin klo 10-16.
Latvialaiset EU-tietäjät palkintomatkalla
Club the House - Youth for United Europe-järjestön latvialaisille opiskelijoille tarkoitetun EU-tietokilpailun voittanut latvialainen lukiolaisryhmä vieraili ulkoasiainministeriössä. Latvialainen lukiolaisryhmä kauniaislaisten isäntiensä kanssa Gymnasiet Grankulla Samskolanista vieraili keskiviikkona 25.8. ulkoministeriössä. Ryhmä oli palkintomatkalla, jonka he olivat voittaneet latvialaisesta opiskelijoille tarkoitetusta EU-tietokilpailusta, jonka Club the House - Youth for United Europe -järjestö järjesti. Ryhmä oli selvittänyt tiensä 160 joukkueen joukosta ensin välieriin ja sitten finaaliin, joka myös televisioitiin. Terävimpien EU-tietäjien joukkue sai palkinnokseen Suomen Riikan suurlähetystön kustantaman matkan Suomeen. Latvialaisten mukaan kilpailu oli hyvin suosittu Latviassa.
Puolassa EU-jäsenyys toi puhtia tasa-arvotyöhön
Turussa pohdittiin elokuun puolivälissä järjestetyssä seminaarissa erityisesti Itämeren maiden tasa-arvotilannetta. Puolasta, uudesta EU-maasta, osallistui Turun Pohjoismaiseen foorumiin runsaasti sekä kansalaisjärjestöjen että julkisen sektorin edustajia. Naiskeskus tukee ja neuvoo keskellä Varsovaa
Barroson komission salkut jaettu
Jose Manuel Durao Barroso esitteli komissaariensa tehtäväjaon odotettua aikaisemmin. Suomalainen komissaari Olli Rehn sai laajentumiskomissaarin salkun ja on yksi viidestä EU:n ulkoasioita hoitavasta komissaarista. Laajentumiskomissaarin tehtävä on poliittisesti näkyvä ja myös vaativa. Romania ja Bulgaria käyvät jo laajentumisneuvotteluja EU:n kanssa, ja tavoitteena on niiden liittyminen unioniin vuonna 2007. Turkki ja Kroatia on hyväksytty hakijamaiksi. Neuvotteluja niiden kanssa ei kuitenkaan ole vielä aloitettu. Turkin jäsenyysneuvottelujen aloittaminen on hyvin ajankohtainen asia, ja asiasta on tarkoitus päättää joulukuun huippukokouksessa. Laajentumiskomissaarille siirretään Länsi-Balkanin asiat nykyiseltä ulkoasiankomissaarilta. Sen sijaan naapuruussuhteet IVY-maihin ja Välimeren maihin siirtyvät uuden ulkoasiankomissaarin vastuulle.
Euroopan parlamentti aloitti työnsä
Uusi Euroopan parlamentti kokoontui tiistaina 20.7. Strasbourgiin ensimmäiseen täysistuntoonsa. Ensi töikseen europarlamentti valitsi parlamentin puhemieheksi kahden ja puolen vuoden kaudelle espanjalaisen Josep Borrellin. Strasbourgin "hemisykkeli" Kuva: European CommunitiesSosialistien ryhmään kuuluva Borrell sai äänestyksessä 388 ääntä 700:sta. Alustavan sopimuksen mukaan Borrellin kauden jälkeen puhemiehen paikalle tulee saksalainen konservatiivi Hans-Gert Pöttering.
EU:n neuvosto vahvisti Olli Rehnin nimityksen (VN)
Euroopan unionin neuvosto vahvisti maanantaina 12. heinäkuuta Brysselissä tohtori Olli Rehnin nimityksen Euroopan komission jäseneksi kaudelle 12. heinäkuuta - 31. lokakuuta 2004. Päätös tehtiin EU:n yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvostossa. Suomea neuvostossa edustivat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja ministeri Paula Lehtomäki.
EU säpsähti kansan epäluottamuksen määrää
Uutta luottamusta haetaan ylimääräisessä kokouksessa Bryssel, 12. 7. Politiikka stt 173
EU debate switches to the Europe Information website
A discussion forum on EU topics has been opened on the Europe Information website. The Europe Information discussion forum is an open message board on topics dealing with the European Union; those participating in it are free to discuss their own views, comment on the contributions of others and ask questions. At the same time, the 'My Europe' chat room (www.minuneurooppani.fi) has been closed and the pages converted into archive form. All discussion to date and all the background information entered in the pages up to the end of June can still be read. The pages will continue to be accessible in the future, but they will no longer be updated.
Alankomaiden EU-puheenjohtajuuskausi alkoi
Alankomaiden EU-puheenjohtajuus alkoi 1.7.
Äänestysprosentti nousi viime EU-vaaleista
Suomalaisten äänestäjien aktiivisuus vaaliuurnilla kasvoi viiden vuoden takaisten vaalien jälkeen miltei kymmenellä prosentilla. Äänestysprosentti vuoden 2004 europarlamenttivaaleissa oli kaikkien äänten laskemisen jälkeen 41,1. Innokkaimmat äänestäjät olivat Helsingin vaalipiirissä, jossa 52,2 % äänioikeutetuista kävi valitsemassa ehdokkaansa. Rauhallisimmin vaaleihin suhtauduttiin Pohjois-Karjalassa, jossa äänestämässä kävi 32, 7 % äänioikeutetuista. Eniten ääniä vaaleissa keräsivät Anneli Jäätteenmäki (kesk) ja Alexander Stubb (kok).
EU countries reach agreement on Constitutional Treaty (VN)
On Friday, 18 June, the Member States of the EU reached agreement on the EU Constitutional Treaty. If the Treaty is ratified by all the Member States, it will replace the Union's current treaties. The last changes to the treaty were presented to the Finnish delegation on Friday eveningApart from clarifying the existing treaties, the purpose of the new treaty is to help the union to operate more efficiently as a community of 25 or more Member States.
European Council discusses Tampere II Programme and enlargement (VN)
The European Council that convened in Brussels on 18 June dealt with the Commission report on the programme agreed at the Tampere European Council, which covers justice and home affairs issues. According to the report, considerable progress has been made on implementing the area of freedom, security and justice. The European Council took the view that it is high time to begin the next stage of the process and asked the Council and the Commission to make proposals for a new Tampere II Programme.
Eurooppa-neuvosto keskusteli Tampere II -ohjelmasta ja laajentumisesta
Brysselissä 18. kesäkuuta kokoontunut Eurooppa-neuvosto käsitteli komission raporttia Tampereen Eurooppa-neuvostossa sovitusta ohjelmasta, joka koskee oikeus- ja sisäasioita. Raportin mukaan vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvan alueen toteuttamisessa on edistytty huomattavasti. Eurooppa-neuvosto katsoi, että on aika aloittaa prosessin seuraava vaihe ja pyysi neuvostoa ja komissiota tekemään ehdotuksia uudeksi Tampere II -ohjelmaksi.
Eurooppa-neuvosto ja HVK-istunto Brysselissä (VN)
Valtioneuvosto päätti torstaina 10. kesäkuuta Suomen edustautumisesta Eurooppa-neuvostossa ja hallitusten välisen konferenssin (HVK) istunnossa Brysselissä 17. ja 18. kesäkuuta. Kokouksissa Suomea edustaa pääministeri Matti Vanhanen ulkoministeri Erkki Tuomiojan avustamana. Tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistuu kokouksiin niiden käsitellessä hänen toimivaltaansa kuuluvia asioita. Eurooppa-neuvostossa on tarkoitus päättää Euroopan komission puheenjohtajaehdokkaasta sekä nimetä neuvoston pääsihteeri/korkea edustaja ja neuvoston apulaispääsihteeri. Muita pääteemoja ovat oikeus- ja sisäasioiden Tampereen ohjelman seuranta ja jatkosta sopiminen, terrorismin vastaisen julistuksen toimeenpanon seuranta, laajentuminen, EU:n tulevien rahoituskehysten jatkokäsittely sekä talous- ja työllisyyskysymykset. Asialistan valmistelusta vastaa yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvosto, joka vahvistaa lopullisen asialistan kokouksessaan 14. kesäkuuta.
Ulkoministerit valmistelivat EU:n perustuslaillista sopimusta
Euroopan unionin ulkoministerit valmistelivat maanantaina 14. kesäkuuta Luxemburgissa loppuviikon Eurooppa-neuvostoa ja EU:n valtionpäämiesten hallitustenvälistä konferenssia (HVK). Ministerit hyväksyivät Eurooppa-neuvoston asialistan ja pääsivät yhteisymmärrykseen useasta EU:n perustuslaillisen sopimuksen asiakohdasta. Suomesta kokoukseen osallistui ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Euroopan parlamentin vaalitulospalvelu Brysselissä
Parlamentin tiedotusosasto välittää tulostietoja parlamentin lehdistökeskuksessa, internetissä ja Europe by Satellite -palvelun kautta. Euroopan parlamentissa Brysselissä on tavattavissa poliittisia johtajia ja analyytikoita tulosten kommentointia varten. Kautensa päättävä puhemies Pat Cox pitää lehdistötilaisuuden. Euroopan parlamentti kokoaa, analysoi ja varmistaa vaalituloksia yhteistyössä EOS Gallupin ja IVUn kanssa ja julkaisee tulokset vaalisivuillaan:
HVK ja Eurooppa-neuvosto EU:n ulkoministerien asialistalla
EU:n yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontuu Luxemburgissa 14. kesäkuuta. Kokouksen yhteydessä pidetään myös hallitustenvälisen konferenssin (HVK) työistunto. Kokouksissa on tarkoitus valmistella 17. ja 18. kesäkuuta Brysselissä pidettävää Eurooppa-neuvostoa ja EU:n päämiesten HVK-istuntoa. Suomesta Luxemburgin kokoukseen osallistuu ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Euroopan parlamentin vaalit
Euroopan parlamentin vaalit pidetään 13. kesäkuuta 2004. Eurooppa-tiedotuksen vaalisivuilta löydät sekä tietoa vaaleista ja Euroopan parlamentista että suomalaisten puolueiden keskeisimmät vaaliteemat ja ehdokkaat. Äänestyspaikat ovat Suomessa avoinna sunnuntaina 13.6. kello 9-20.
EP-vaalit kiinnostavat Latviassa
- Gallupit arvioivat äänestysaktiivisuuden 45 - 65 prosenttiin Latvialaiset valiset Euroopan parlamenttiin yhdeksän edustajaa lauantaina 12.6. Euroopan parlamenttiin pyrkii Latviasta yhteensä 245 ehdokasta, joista 70 on naisia. Poliittisista puolueista 16 on mukana vaaleissa ja kukin niistä on voinut nimetä enintään 18 ehdokasta.
EU -vaalipaneeli Vaasassa 2.6
Suomen ja EU:n turvallisuuskysymykset kiihdyttivät eniten mieliä pohjalaisten euroehdokkaiden kohdatessa. EU-paneelin järjestelyistä vastasivat yhteistyössä sanomalehti Pohjalainen, Euroopan komission Suomen edustusto, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto ja ulkoasiainministeriön Eurooppa-tiedotus. Kyseessä oli ensimmäinen Pohjalaisen uuden toimitalon tiloissa järjestetty yleisötilaisuus.
Kypros esittäytyi Kokkolassa
Kyproksen vuoro oli esittäytyä 25.5. Kokkolassa Eurooppa-tiedotuksen seminaarisarjassa, jossa uudet EU-maat ovat kevään mittaan tulleet tutummiksi eri kaupungeissa. UM:n apulaisosastopäällikkö Jari Gustafsson pohti mm. pienten yritysten haasteita puhuessaan Kokkolassa.Kokkolassa aiheena oli kauppapolitiikka, ja paikalla oli Kyproksen suurlähettiläs Loria Markides.
EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona
Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys kotimaassa alkaa keskiviikkona 2. kesäkuuta. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 8. kesäkuuta. Yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 834. Niiden aukioloajat vaihtelevat, mutta jokaisessa kunnassa yleensä ainakin yksi ennakkoäänestyspaikka on avoinna jokaisena ennakkoäänestyspäivänä. Monet ennakkoäänestyspaikat ovat avoinna myös lauantaina ja sunnuntaina.
With EU enlargement Finland will apply a transition period for the mobility of labour (MOL)
Finland is applying a two-year transition period to citizens of the new EU Member States entering the labour market. The temporary legislation covering this will enter into force on 1 May, 2004. The transition period will affect eight of the new Member States joining the European Union at the beginning of May (the Czech Republic, Estonia, Latvia, Lithuania, Hungary, Poland, Slovenia and Slovakia) with only Cyprus and Malta remaining outside it. According to the law, working in Finland will continue to be subject to a favourable decision. Citizens of EU countries will not, however, need employees' residence permits as prescribed in Finland's new Aliens' Act. For them, the decision will be made by Employment Offices and will be based on the situation of availability of labour force.
M. Antti Kalliomäki a participé à l’Ecofin (TS, HS, KL)
Le ministre des Finances, M. Antti Kalliomäki, qui a participé à l’Ecofin, mardi 11 mai, estime que le problème de l’UE est que son économie n’est pas contrôlée comme l’économie des Etats-Unis. La situation économique n’est pas la même dans chaque Etat membre, et avec l’élargissement, cette disparité ne fait que se renforcer, selon M. Kalliomäki. Il admet que l’UE fait face à des défis importants. Kauppalehti note que les ministres européens s’inquiètent de la faiblesse des chiffres européens de croissance par rapport aux Etats-Unis et à l’Asie. M. Kalliomäki constate que la Commission est chargée d’évaluer la situation et de faire des propositions en la matière.
Elections europeennes (HS)
Helsingin Sanomat publie une interview de Mme Tiilikainen, chercheur et directrice du réseau des études européennes de l’université de Helsinki, qui souhaite que les partis prennent position sur les questions européennes pour encourager les Finlandais à s’intéresser aux élections européennes. Au lieu de se concentrer sur des thèmes nationaux, il faudrait se prononcer sur les questions sur lesquelles le Parlement européen devra travailler. Les partis devraient se prononcer sur l’adhésion éventuelle de la Turquie et sur le moyen de financer l’Union dans l’avenir.
Un référendum sur le traité constitutionnel? (HS)
Le conseiller du Premier ministre, M. Olli Rehn, condamne la décision britannique d’organiser un référendum sur le traité constitutionnel. Dans un billet publié dans Helsingin Sanomat, M. Rehn constate qu’il faudrait rapidement achever les négociations sur le traité constitutionnel. Si le traité ne pouvait pas être ratifié par l’ensemble des Etats membres, les Etats disposés à une coopération plus étroite devraient évaluer s’ils souhaitent se mettre à réaliser les réformes entre eux.
Mitä tiedät EU:n uusista jäsenmaista? -kilpailun voittajat on arvottu
Kilpailuun saapui neljättäsataa vastausta. Kaikkien osanottajien kesken arvottiin uusien jäsenmaiden Helsingin suurlähetystöjen lahjoittamia palkintoja sekä Eurooppa-tiedotuksen tuotepaketteja. Eurooppa-tiedotus järjesti verkkosivuillaan 1.1.-30.4.2004 välisenä aikana kilpailun, joka käsitteli uusia EU:n jäsenmaita. Kilpailussa oli yksi kysymys kustakin uudesta jäsenmaasta. Kysymykset käsittelivät maiden historiaa ja nykypäivää.
Eurooppa-päivää vietetään Suomessa jo kymmenennen kerran
Eurooppa-päivää vietetään perinteisesti 9. toukokuuta. Päivää juhlitaan silloisen Ranskan ulkoministerin Robert Schumanin 9.5.1950 lukeman julistuksen johdosta, jonka pohjalta nykyinen Euroopan unioni on luotu. Robert Schuman
Euroopa unionin viides laajentuminen
Vuonna 2004 tapahtuva laajentuminen on EU:n historian viides ja samalla mittavin. Toukokuun 1. päivänä 2004 unioniin liittyi 10 uutta jäsenmaata: Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tsekki, Unkari ja Viro. Unioni on kasvanut 25 valtion perheeksi, joka jakaa monimuotoisen kulttuurin ja eurooppalaiset arvot. Laajentuneen unionin väkiluku on 450 miljoonaa.
Laajentumisseminaarien sarja alkoi Vaasassa
Pohjanmaan Eurooppa-tiedotus järjesti Vaasassa 15.4 laajentumisseminaarin yhdessä Pohjanmaan Kauppakamarin EIC:n kanssa. Tilaisuus pidettiin Vaasan kaupunginkirjaston Draama-salissa ja paikalle saapui kuutisenkymmentä laajentumisesta kiinnostunutta kansalaista. Puolan suurlähettiläs StebelskiVaasassa järjestetty tilaisuus oli osa seminaarien sarjaa, jotka ulkoasiainministeriön Eurooppa-tiedotus järjestää kaikissa maakunnissa huhti- ja toukokuun aikana juhlistaakseen laajentumista ja esitelläkseen uusia jäsenmaita. Seminaarit järjestetään yhteistyössä uusien jäsenmaiden suurlähetystöjen ja paikallisten toimijoiden kanssa.
Basis for further preparation of report (VN)
The basis for further preparation of the 2004 Government Report to Parliament on Finnish Security and Defence Policy was discussed at the meeting of the President of the Republic and the Security and Defence Policy Ministerial Committee on Thursday, April 15. The process of creating a rapid-response military force for the EU, begun during the Irish Presidency, was also discussed at the meeting. EU rapid-response capability was first mentioned in the documents of the Helsinki Summit in 1999.
Yhtiöiden rajat ylittäviä sulautumisia aiotaan helpottaa EU:ssa (OM)
Valtioneuvosto lähetti tänään eduskunnalle tiedoksi EU:n komission direktiiviehdotuksen, jonka tarkoituksena on helpottaa eri jäsenvaltioissa toimivien yhtiöiden rajat ylittäviä sulautumisia. Direktiivin tarkoituksena on vähentää yhteisössä toimivien yhtiöiden rajat ylittäviin sulautumisiin liittyviä lainsäädännöllisiä ja hallinnollisia vaikeuksia.
L’euro fort inquiète
"L’euro est beaucoup trop fort face au dollar ", ce genre de commentaire est devenu des plus courants dans la bouche des chefs d’entreprises européens. Devenue bien replète, la monnaie commune est aussi une source de tracas pour les patrons en Finlande, constate M. Eljas Repo, Rédacteur en chef du journal Arvopaperi (Titres et Valeurs) Ces préoccupations sont fondées, car l’euro fort pénalise les entreprises exportatrices qui voient leurs résultats entamés et leur compétitivité mise à mal. Les cours de change, il est vrai, n’expliquent pas la réussite ou l’échec des entreprises dans la concurrence internationale.
Quelle identité choisir dans l’Europe?
La Finlande est de plusieurs façons un pays européen différent. C'est pourquoi elle peut ajouter quelque chose d'original à la polyphonie des cultures européennes. L'Europe profonde ne coïncide pas avec l'Europe économique. La Finlande n'est pas devenue européenne en s'adhérant à l'Union européenne en 1994. Elle l'est depuis 1155, dès le moment de la première croisade en Finlande.
Göran Persson: Pas de soutien pour M. Lipponen
Hufvudstadsbladet publie une interview avec le Premier ministre suédois, M. Persson, qui ne promet pas son soutien pour la candidature de M. Lipponen comme successeur de M. Prodi. Il verrait bien un fonctionnaire à la tête de la Commission, plutôt qu’un ancien Premier ministre, comme MM. Prodi et Santer. Pour lui, il ne s’agit pas uniquement d’une question de personnalités, mais plutôt d’une clarté institutionnelle : le Conseil des ministres est un organe pour les Premiers ministres et la Commission doit être composé d’excellents fonctionnaires, selon lui.
Ulkoministeriö myönsi avustuksia kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedotukseen ja eurovaaleihin
Ulkoasiainministeriö on myöntänyt valtionavustuksia kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedotukseen sekä EU-parlamenttivaalitiedotukseen. Valtionavustuksia haki kaikkiaan 81 järjestöä, joista 47:lle myönnettiin avustus. Käytettävissä olleet summat jaettiin täysimääräisinä Tukea myönnettiin tänä vuonna muun muassa sivistysjärjestöille, nais- ja nuorisoliikkeille sekä venäjän-, somalin- ja vironkielisen EU:ta käsittelevän aineiston tuottamiseen. Lisäksi ensimmäistä kertaa tukea sai myös muutama kyläyhdistys. Avustusta saivat myös pienpuolueet, jotka asettavat ehdokkaita parlamenttivaaleissa, mutta joilla ei ole kansanedustajapaikkoja.
EU:n ulkoministerit valmistelevat Eurooppa-neuvostoa ja Asem-ulkoministerikokousta
EU:n yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontuu Brysselissä maanantaina 22. maaliskuuta. Kokouksen pääaiheita ovat maaliskuun Eurooppa-neuvoston sekä Asem-ulkoministerikokouksen valmistelu. Suomea neuvostossa edustavat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja ministeri Paula Lehtomäki. Neuvosto hyväksyy Eurooppa-neuvoston asialistan, joka muodostaa pohjan Eurooppa-neuvostossa hyväksyttäville päätelmille. Eurooppa-neuvosto keskittyy työllisyyden ja kilpailukyvyn parantamista koskeviin toimiin ja niin sanotun Lissabonin strategian toimeenpanon seurantaan. Puheenjohtaja laatii Eurooppa-neuvostolle myös raportin hallitustenvälisen konferenssin (HVK) neuvottelujen uudelleen käynnistämisen edellytyksistä ja aikataulusta. Lisäksi pohditaan unionin toimia terrorismin vastustamiseksi 19. maaliskuuta kokoontuvan ylimääräisen oikeus- ja sisäasiainneuvoston toimenpide-ehdotusten pohjalta. Keskustelua käydään myös ajankohtaisista ulkosuhdeaiheista.
Eurooppa-neuvosto Brysselissä 25. ja 26.3. (VN)
Valtioneuvosto päätti torstaina 18. maaliskuuta Suomen edustautumisesta Eurooppa-neuvostossa Brysselissä 25. ja 26. maaliskuuta. Suomea edustaa pääministeri Matti Vanhanen ulkoministeri Erkki Tuomiojan avustamana. Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki osallistuu kokoukseen sen käsitellessä talous- ja rahaliittoa koskevia kysymyksiä. Tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistuu Eurooppa-neuvostoon sen käsitellessä hänen toimivaltaansa kuuluvia asioita.
Uudet jäsenmaat kiinnostavat myös suurten keskusten ulkopuolella
Laajentumiseen liittyviä kysymyksiä tarkastellaan Suomessa usein edelleenkin lähinnäi hyötyjen ja haittojen kannalta ja suurten keskusten näkökulmasta.
Suomen EU-tavoitteet vuodelle 2004 (VN)
EU-ministerivaliokunta keskusteli perjantaina 30. tammikuuta Suomen keskeisimmistä EU-tavoitteista vuodelle 2004. Neuvottelut uudesta perustuslaillisesta sopimuksesta tulisi saada päätökseen kuluvana vuonna. Neuvoston äänestysmenettelyn osalta keskeistä on, että väestö- ja jäsenvaltiokriteerit ovat samansuuruiset. Päätöksenteon yksinkertaistaminen ja tehostaminen edellyttävät myös, etteivät nämä kriteerit nouse liian korkeiksi. Suomi tukee myös määräenemmistöpäätöksenteon käytön laajentamista.
Helsinki to get EU Chemicals Agency (VN)
The extraordinary meeting of the European Council that convened in Brussels on December 13 decided on the locations of ten EU agencies, including the Chemicals Agency which will go to Helsinki. The agency will commence operations once the EU regulation on overhauling the chemicals legislation has been enacted. A proposal for this was issued on October 29 and it is expected to take about two years for it to be dealt with in the Council and the European Parliament.
Finnish firms utilise the rapidly growing markets of the new EU Member States (KTM)
A study published in the publication series of the Research Institute of the Finnish Economy (ETLA) examines the effects of EU enlargement on the strategies of Finnish firms, especially the repercussions of the tightening location competition, which has recently been much to the fore. These were mapped out by comparing cost and productivity differences, analysing the tax competition and changes on the labour market, and particularly by sending out a questionnaire to Finnish firms about their plans concerning the EU enlargement.
EU Foreign Ministers examine the Statute for Members of the European Parliament
The EU General Affairs and External Relations Council (GAERC) meets on 26 and 27 January in Brussels. Minister for Foreign Affairs, Erkki Tuomioja, will represent Finland at the meeting. The Council will focus on the statute for Members of the European Parliament and hold an annual discussion on ways to improve the efficiency of the Union's external relations. The Council is expected to adopt its position as regards the statute for Members of the European Parliament on the basis of the compromise proposal put forward by the European Parliament. The aim is to finalise the statute as soon as possible for it to be applicable before the new Parliament begins its work in July 2004.
Kymmenen kiperää EU:sta -kilpailun voittajat arvottu
Kilpailuun saapui 902 vastausta. Kaikkien osanottajien kesken arvottiin 9. tammikuuta 20 Eurooppa-tiedotukseen liittyvää tavarapalkintoa. Lisäksi kaikki alle 13-vuotiaat kilpailuun osallistuneet saavat Eurooppa-tiedotuksen heijastimen. Ulkoasiainministeriön Eurooppa-tiedotus järjesti syksyllä 2003 verkkosivuillaan koululaisille suunnatun tietokilpailun. Se julkistettiin myös Kustannus Oy Maamerkin toimittamassa Oma-aika 2003/2004 kalenterissa, joka jaettiin viime elokuussa ylä-asteen oppilaille 141 paikkakunnalla.
Irlannin EU-puheenjohtajuus alkoi vuoden vaihteessa
Irlanti toimii vuoden 2004 vaihteesta kesäkuun loppuun EU:n ministerineuvoston puheenjohtajamaana. Italian kausi päättyi uudenvuodenyönä. Irlannin jälkeen vuorossa on Alankomaat, jonka PJ-kausi alkaa 1.7.2004. Vuoden vaihteessa alkoi myös Euroopan liikuntakasvatuksen teemavuosi (European Year of Education through Sports, EYES 2004), jonka iskulauseena on "Move your body, stretch your mind!" eli vapaasti suomennettuna "Iloa liikkeellä". Teemavuoden logon on suunnitellut saksalainen mediamuotoilun opiskelija Julia Kotulla, joka voitti syksyllä 2003 aiheeesta järjestetyn suunnittelukilpailun. Irlannin EU-puheenjohtajuussivutEuroopan liikuntakasvatuksen teemavuosisivut