Kategoria: Arktinen, 2017
Suomi ja EU:n tulevaisuus -kiertue starttaa Turusta
Keskustelu EU:n tulevaisuudesta ja Suomen linjasta on jälleen ajankohtainen. EU:n yhtenäisyys, brexit, muuttoliike, turvallisuushaasteet ja euron tulevaisuus askarruttavat monia niin meillä kuin muualla Euroopassa.
EU-puheenjohtajamaa Bulgaria haluaa lähentää Länsi-Balkania Euroopan unioniin
Kun Viron puolivuotiskausi Euroopan unionin puheenjohtajamaana päättyy vuodenvaihteessa, tarttuu viestikapulaan Bulgaria. Maa toimii EU-puheenjohtajamaana nyt ensimmäistä kertaa. Bulgaria liittyi Euroopan unioniin vuonna 2007.
Mikkel Näkkäläjärvestä tulossa ensimmäinen saamelaistaustainen edustaja alueiden komiteaan
Rovaniemeläisestä Mikkel Näkkäläjärvestä (sd) on mitä todennäköisimmin tulossa ensi vuoden alusta ensimmäinen saamelaistaustainen edustaja Euroopan alueiden komiteassa. Näkkäläjärveä esitetään useita kausia pohjoista Suomea edustaneen Antti Liikkasen (sd) paikalle.
Outi Slotboom: ”Vahva asiaosaaminen ja hyvä argumentointikyky tarpeen”
Taloustieteen erityisasiantuntijoille on EU-instituutioissa kova kysyntä. Euroopan komission talous- ja rahoitusasioiden pääosastolla yksikönpäällikkönä työskentelevän Outi Slotboomin mukaan jo nuorikin virkamies pääsee mukaan keskeisiin ja mielenkiintoisiin tehtäviin. Oman vahvan erityisosaamisen lisäksi komissiossa pärjätäkseen on oltava hyvä kielitaito ja halu viedä asioita eteenpäin.
Kuukauden kysymys: Miten vapaakauppa etenee EU:ssa?
Ulkomaankauppa-ja kehitysministeri Kai Mykkänen vastasi.
EU:n geoblokkausasetus helpottaa rajatylittävää verkkokauppaa
EU:n kansalaiset voivat pian mm. tilata konserttiliput, ostaa huonekaluja tai käyttää luottokorttiaan verkkokaupassa yli rajojen samalla tavoin kuin kotimaassaan. Asian mahdollistaa EU:n uusi geoblokkausasetus, joka kieltää perusteettomat maarajoitukset.
Tuomas Tikkanen Afrikan unionin ja EU:n huippukokoukseen: ”Nuoret nostettava Suomen kehityspolitiikan uudeksi kärjeksi”
Viides Afrikan unionin ja Euroopan unionin (AU-EU) huippukokous järjestetään 29.-30. marraskuuta 2017 Abidjanissa Norsunluurannikolla. Kokouksen tavoitteena on vahvistaa EU:n ja Afrikan välisiä poliittisia ja taloudellisia siteitä. Merkittäväksi teemaksi kokouksessa nousee nuoriin investoiminen, sillä 60 prosenttia Afrikan väestöstä on alle 25 vuotiaita.
EU:n itäinen kumppanuus – yhteistyötä kahdella raiteella
EU:n itäisen kumppanuuden tavoitteena on tukea itäisen Euroopan ja Etelä-Kaukasian kumppanimaiden vakautta, demokratiaa, oikeusvaltiokehitystä ja kaupan vapauttamista. Itäinen kumppanuus on osa EU:n naapuruuspolitiikkaa. Viides itäisen kumppanuuden huippukokous pidetään Brysselissä 24. marraskuuta.
Suurlähettiläs Coninsx – EU:n arktinen ääni
”Tärkein tehtäväni on huolehtia siitä, että EU:n arktisen politiikka näkyy ja kuuluu”, sanoo Euroopan unionin ensimmäinen arktinen suurlähettiläs Marie-Anne Coninsx. Suurlähettiläs Coninsx siirtyi EU:n ulkosuhdehallinon uuteen tehtävään syyskuun alussa. Hän on aikaisemmin toiminut EU- suurlähettiläänä Meksikossa ja viimeksi Kanadassa.
Pysyvä rakenteellinen yhteistyö antaa raamit EU:n puolustusyhteistyön kehittämiselle
EU:n puolustusyhteistyöstä käytävään keskusteluun on viimeisen reilun vuoden aikana ilmestynyt lukuisia hämmentäviä, mutta tärkeitä kirjainlyhenteitä. Yksi niistä sai kuluvalla viikolla laajasti julkisuutta presidentinvaalitenttiä myöten, kun EU:n ulko- ja puolustusministerit antoivat lähtölaukauksen Lissabonin sopimukseen sisältyvälle pysyvälle rakenteelliselle yhteistyölle (PRY).
Suomen nettomaksu EU:lle laski jyrkästi viime vuonna
TIEDOTE Valtiovarainministeriö 3.11.2017
Minne menet, eurooppalainen liikennepolitiikka?
Kerro, kerro kuvastin, miltä näyttää eurooppalainen liikenne vuonna 2050? Onko kapteeni komentosillallaan historian pölyttämä, täyttyykö taivas droneista ja tarttuvatko ihmisen kämmenet enää auton rattiin?
Kuukauden kysymys: Miten tulevan EU-puheenjohtajakauden valmistelut etenevät?
Suomi toimii Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaana vuoden 2019 jälkipuoliskolla, heinäkuun alusta vuoden loppuun. Tuleva puheenjohtajakausi on Suomelle kolmas. Valtioneuvoston kansliaan on jo perustettu EU-puheenjohtajuussihteeristö, joka valmistelee tulevaa Suomen kautta.
Valtionavustukset Eurooppa-tiedottamiseen – Vuoden 2018 hakukierros on nyt auki
Ulkoasiainministeriö avaa haettavaksi valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen. Avustukset myönnetään, mikäli eduskunta osoittaa vuoden 2018 valtion talousarviossa tähän varoja.
Eurooppatiedotus Helsingin kirjamessuilla 26.-29. lokakuuta: testaa itsesi ja voita palkinto!
Eurooppatiedotus saapuu Helsingin kirjamessuille 26.-29. lokakuuta tuoreimman Reunalla vai ytimessä? –julkaisunsa kanssa. Kirja pureutuu Suomen rooliin Euroopan unionissa ja pohtii muun muassa Suomen mainetta ulkomaisissa tiedotusvälineissä.
Uutta potkua Eurooppa-neuvoston työhön
EU-maiden päämiesten kaksipäiväinen huippukokous Brysselissä huipentui keskusteluun Eurooppa-neuvoston uusista työmuodoista. Suomen pääministeri Juha Sipilä on suunnitelmaan tyytyväinen ja niin näyttävät olevan muutkin. "Puheenjohtaja Tuskin työohjelma sai vahvan tuen EU-mailta, odotin kriittisempääkin puhetta", arvioi pääministeri Sipilä kokouksen jälkeen.
Eurooppa-neuvostossa unionin kehittäminen ja Britannian eroneuvottelut
EU-maiden johtajat käsittelivät perjantaina 20. lokakuuta aamiaiskeskustelussaan unionin kehittämistä. Sen jälkeen ilman Britanniaa järjestetyssä 50 artiklan mukaisessa Eurooppa-neuvostossa EU-maiden johtajat tarkastelivat Britannian eroneuvotteluiden etenemistä.
Talouden Eurooppa ja sosiaalinen Eurooppa eri teillä?
Eurooppatiedotuksen yleisötilaisuudessa Lahdessa lokakuun alussa keskusteltiin EU:n tulevaisuudesta ja Suomen roolista eurooppalaisessa yhteistyössä. Päijäthämäläisiä pohdituttivat erityisesti talouden Euroopan ja sosiaalisen Euroopan erkaantuminen toisistaan, nuorten tulevaisuus ja se kuka EU:ta johtaa.
Kuukauden kysymys: Mitä EU aikoo tehdä sosiaalisen Euroopan edistämiseksi?
Sosiaalisen Euroopan edistäminen on poikkeuksellisen vahvasti EU:n asialistalla tänä syksynä, aina päämiestasoa myöten, sanoo EU-erityisasiantuntija Ville Korhonen.
Kuka EU-vaikuttajistamme olisit? Tule Helsingin kirjamessuille ja tee leikkimielinen testi
Kuka tutuista suomalaisista EU-vaikuttajista olisit? Nyt sinulla on mahdollisuus testata asia* Eurooppatiedotuksen osastolla Helsingin kirjamessuilla.
Töissä Brysselissä: Iina Lietzén – miten EU:n rekrytointikokeet läpäistään
Iina Lietzénin tie Euroopan parlamenttiin Brysseliin on johdonmukaisuuden ja onnekkaiden sattumien summa. Kiskosta kotoisin oleva sosiologi vietti kommuunielämää College of Europessa, työskenteli Israel-Palestiina-konfliktin keskiössä, harjoitteli tiukan-rennosti EU-yleisvirkamieskilpailuihin ja pääsi läpi kymmenien tuhansien hakijoiden joukosta.
Helsinki mukana kilpailussa Euroopan lääkevirastosta – kampanja lupaa siirtymän sujuvan nikottelutta
Helsingin kaupunki lanseerasi tänään Brysselissä No Hiccups -kampanjansa. Videoihin nojaava kampanja nostaa esille Helsinkiä yhtenä maailman toimivimmista kaupungeista, joka panostaa huippulaadukkaaseen life science- ja terveysteknologia-alan tutkimukseen ja sen kaupallistamiseen.
Suomi ja EU:n tulevaisuus –kiertue
Keskustelu EU:n tulevaisuudesta ja Suomen linjasta on jälleen ajankohtainen. EU:n yhtenäisyys, brexit, muuttoliike, Euroopan turvallisuus ja euron tulevaisuus askarruttavat monia niin meillä kuin muualla Euroopassa.
Arktista asiaa, Itämeri-tietoa ja teetippiä – valtionavustukset Eurooppa-tiedottamisen tukena
Eurooppatiedotus jakaa vuosittain kansalaisjärjestöille valtionapuja Eurooppa-tiedottamiseen. Vuonna 2016 valtionapua jaettiin 40 hankkeeseen.
Miten EU voi torjua hybridiuhkia?
Hybridiuhat herättävät yhä laajemmin keskustelua, kun Euroopan turvallisuustilanne on muutoksessa ja Eurooppalainen hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus käynnistää toimintansa Suomessa.
Puheenjohtaja Junckerin linjapuhe: Yhden nopeuden EU
Euro käyttöön joka maahan, jäsenmaita edustavan neuvoston ja komission puheenjohtajan tehtävien yhdistäminen, Romania ja Bulgaria ja Kroatiakin Schengeniin, ylikansallisia meppiehdokkaita. Nämä ovat poimintoja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin 13. syyskuuta 2017 pitämästä linjapuheesta. Ei siis ihme, että teksti on ollut viikon puheenaihe EU-piireissä.
EU-tulevaisuuskeskustelu houkutteli Turussa täyden salin
Turussa elokuun lopulla yhteistyössä Europe Direct Varsinais-Suomen kanssa järjestetty Suomi ja EU:n tulevaisuus -tilaisuus avasi koko syksyn ja tulevan kevään jatkuvan kiertueen. Kiertueen tarkoituksena on tarjota mahdollisuus kansalaiskeskusteluun poliitikkojen ja asiantuntijoiden kanssa EU:n tulevasta suunnasta ja Suomen roolista eurooppalaisessa yhteistyössä.
Kuukauden kysymys: Miksi Helsinki olisi paras paikka Euroopan lääkevirastolle?
Suomi jätti 31.7. hakemuksen EU:lle Isosta-Britanniasta uudelleensijoitettavasta Euroopan lääkevirastosta (EMA). Hakemusta Euroopan lääkeviraston saamisesta Helsinkiin ovat valmistelleet yhteistyössä valtioneuvosto, sosiaali- ja terveysministeriö ja Helsingin kaupunki.
Eurooppalaisen hybridiosaamiskeskuksen toiminta käynnistyy Helsingissä
Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus on saavuttanut alustavan operatiivisen toimintavalmiuden syyskuun alussa.
Jätesäädökset: kiertotalouden kivijalka
Komissio vie tarmolla eteenpäin laajaa kiertotalouspakettiaan, jolla tavoitellaan raaka-aineiden pidempiaikaista hyödyntämistä tuotannossa, kulutuksessa ja palveluissa.
EUE-kolumni: Rajatarkastus uusiksi – EU-rajoille tulossa tiukempi kontrolli
Pääsevätkö Ivan ja Mary Ruisrockiin vuonna 2025 vai pysähtyykö matka EU:n tehostuviin tarkastusprosesseihin? EU kehittää rajavalvontaa liikkumisen ja turvallisuuden parantamiseksi sekä laittoman oleskelun ehkäisemiseksi. Tulevaisuudessa viisumivelvollisen Ivanin ja viisumivapaan Maryn matkaan liittyy uusia vaiheita ennen kuin he voivat tanssia Ruisrockissa.
EUE-kolumni: EU pelastamassa miljoonia kansalaisia työperäiseen syöpään sairastumiselta ja kuolemiselta
Jopa kymmenet miljoonat ihmiset altistuvat työssään Euroopan unionissa säännöllisesti syöpävaarallisille aineille. Työperäiseen syöpään kuolee vuosittain yli 100 000 ihmistä. Syöpä on keskeisin työperäisten kuolemien syy unionissa; se aiheuttaa niistä yli puolet. Tilanne on järkyttävä. EU:n jäsenvaltiot hyväksyivät 11. heinäkuuta direktiivin, jolla näiden kuolemien määrää pyritään merkittävästi vähentämään.
Kuukauden kysymys: Miten Isossa-Britanniassa asuvat suomalaiset suhtautuvat brexitiin ja sen tuomiin muutoksiin?
Brexit on tuonut täysin uudenlaisen ja ennakoimattoman tilanteen sekä Britanniassa asuville EU-maiden kansalaisille että EU-maissa asuville Britannian kansalaisille. Skotlannissa asuva tutkijatohtori Tiina Sotkasiira on haastatellut tutkimustaan varten Britanniassa asuvia suomalaisia ja kuullut heidän näkemyksiään brexitistä ja sen tuomista muutoksista. Tutkimustyö on vasta käynnistynyt, mutta Sotkasiira on jo haastatellut pariakymmentä pääasiassa Skotlannissa asuvaa suomalaista.
EUE-kolumni: Etelänaapuri Viro EU-neuvoston kipparina seuraavan puolivuotiskauden
Naapurimaamme Viro on nyt ottanut viestikapulan Maltalta ja aloittaa kuuden kuukauden jaksonsa neuvoston puheenjohtajamaana. Viron pj-kausi aikaistui puolella vuodella Iso-Britannian ilmoitettua tulevasta erostaan ja vetäydyttyä sitä myöten suunnitellusta vetovuorostaan. Ketterä etelänaapuri on kuitenkin valmistautunut koitokseen tehokkaasti ja pikavauhtia!
EUE-kolumni: ECHAlle täysi kymppi
EU:n kemikaalivirasto ECHA täytti kesäkuussa 10 vuotta. Sankari juhli kotonaan, Helsingin Annankadun varrella olevassa, vehreää Vanhan kirkon puistoa vastapäätä olevassa viehättävässä talossaan. Onnittelijoita oli paikalla suuri määrä: vanhoja tuttuja, isät ja äidit, kummit ja kaverit, me viraston pihtisynnytyksessä mukana olleet, myöhemmissä vaiheissa sen hallintoelimissä toimineet, valtioneuvosto pääministeri Sipilän johdolla, Helsingin kaupungin johtoa, komissaareja ja ministereitä.
Suomi, EU ja arktinen alue
Euroopan unioni on myös arktinen toimija. Euroopan unionin kiinnostus arktisia alueita kohtaan on kasvanut. EU on globaalisti merkittävä toimija ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa ja arktiset alueet ovat erityisen haavoittuvia ilmastonmuutoksen seurauksille.
Arktisia tuulahduksia kesäisessä Porissa
–Jos Suomi onnistuu pitämään Arktisen neuvoston jäsenmaat samassa pöydässä ja yhteisten tavoitteiden takana, niin meidän puheenjohtajuuskausi on onnistunut, linjaa ulkoministeri Timo Soini.
EUE-kolumni: Malta: Pieni ja vahva
Maltan ensimmäinen EU-puheenjohtajuuskausi tuli kesäkuun vaihtuessa päätökseen ja neuvoston ohjat otti etelänaapurimme Viro. Viime viikolla käytävillä olikin huomattavissa ennusmerkkejä muutoksesta. Virolaisten askel alkoi kiihtyä, kun taas Maltalla tietoisuus kalkkiviivoista toi rentoutta askellukseen. Historiaan Maltan kaudelta jäänee ainakin roaming-lisämaksujen päättyminen sekä komission kasvava aloitteellisuus sosiaalisen Euroopan rakentamisessa. Myös Brexit-neuvottelut käynnistyivät.
SuomiAreenassa myös ulkoministeriö mukana: teemoina arktinen ja ajankohtaiset ulkopoliittiset aiheet
Porissa 10.–14. heinäkuuta jo 12. kerran järjestettävässä vuosittaisessa SuomiAreena-tapahtumassa eri toimijat keskustelevat yhteiskunnallisista ja ajankohtaisista aiheista.
EUE-kolumni: LGBTI-oikeudet ovat EU:ssa edenneet, mutta ihmisoikeudet vaativat jatkuvaa työtä
"Täällä kannattaa tarttua tilaisuuteen, ottaa lennosta koppi", sanoo EU:n instituutioissa jo lähes 13 vuotta viihtynyt Maria Lensu. Hänelle kopit ovat merkinneet mielenkiintoista työtä ihmisoikeuksien ja humanitäärisen avun parissa ja tuorein vaihdos vei Lensun Egypti-asioiden pariin. Oloa Brysselin kiireissä helpottaa sporttinen elämäntapa ja perheen apuun aika ajoin kiirehtivä aupair-taata.
Viro aloittaa ensimmäisen EU-puheenjohtajuutensa
Viro aloitti EU-puheenjohtajakautensa 1. heinäkuuta 2017. Puheenjohtajuus on Virolle maan historian ensimmäinen. Viro liittyi EU:hun vuonna 2004 yhdessä yhdeksän muun jäsenvaltion kanssa. Historiallinen laajentuminen päätti Euroopan kahtiajaon. Schengen-alueeseen Viro on kuulunut vuoden 2007 lopusta lähtien ja euroalueeseen maa liittyi vuoden 2011 alusta.
Eurooppa-neuvosto pohti lisäeväitä työllisyyteen ja talouskasvuun
Brysselissä 22. ja 23. kesäkuuta kokoontunut Eurooppa-neuvosto korosti toisena kokouspäivänään toimivien sisämarkkinoiden sekä vakaan kansainvälinen kaupan merkitystä työllisyyden ja talouskavun vauhdittajina.
Kysy Eurooppatiedotuksen somessa ja osallistu tabletin arvontaan!
Askarruttaako jokin EU:ssa? Me vastaamme Eurooppatiedotuksen somessa!
EUE-kolumni: EU:n puolustusyhteistyö arkipäiväistyy
Puolustus on siitä harvinainen politiikanala, että yli valtio- ja puoluerajojen EU:lta vaaditaan nykyistä jämerämpiä toimia. Kun komissio 7. kesäkuuta 2017 esitteli ajatuspaperin Euroopan puolustuksen tulevaisuudesta, ei ollutkaan yllätys, että kaikki skenaariot veivät kohti syvempää yhteistyötä. Vauhdista ja reitistä on näkemyseroja, mutta suunta on selvä.
EU:n keinot torjua veronkiertoa ja aggressiivista verosuunnittelua
EU:lla on olemassa monia keinoja, joiden avulla se puuttuu veronkiertoon ja aggressiiviseen veronsuunnitteluun. Myös uusia direktiivejä on suunnitteilla.
SuomiAreenassa myös ulkoministeriö mukana: teemoina arktinen ja ajankohtaiset ulkopoliittiset aiheet
Porissa 10.–14. heinäkuuta jo 12. kerran järjestettävässä vuosittaisessa SuomiAreena-tapahtumassa eri toimijat keskustelevat yhteiskunnallisista ja ajankohtaisista aiheista.
EU:n tulevaisuuskeskusteluun on aika saada sisältöjä
EU-komission Suomen-tiedotustoimiston järjestämä Citizen's dialogue -tilaisuus pidettiin torstaina 1.6.2017 Eurooppasalissa Helsingissä. EU:n tulevaisuudesta paikalla keskustelemassa olivat komissaari Corina Creţu ja varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.
Brexitin jälkeen – tavoitteena tiivis yhteistyö
Briteille EU-ero brexit myytiin lupauksilla, jotka eivät voi toteutua. Lisärahaa luvattiin EU:sta. Sieltä sitä tuskin ilmaantuu, eihän unionista eroaminen voi merkitä jäsenyyden tuomien etujen säilymistä, mutta menoista ja vastuista irrottautumista.
EUE-kolumni: Sisämarkkinoiden hyödyt on kuvattava ja selitettävä yhä uudestaan, konkreettisin esimerkein
Suomen pysyvän EU-edustuston Antici-virkamiehenä toiminut Teemu Sepponen siirtyy uusiin tehtäviinsä Helsinkiin toukokuun alussa. Sepponen kirjoittaa läksiäiskirjoituksessaan kokemuksistaan vuosien varrelta EU-tehtävissä.
Mihin suuntaan EU?
Suomelle ei sovi EU:n mallioppilaan viitta, muttei myöskään rähisevän änkyrän. Osaamme pistää kampoihin – kuten Kreikan tukipäätökset osoittivat – mutta todellisia murheita unionissa aiheuttavat aivan muut: Ison-Britannian EU-ero, Unkarin ja Puolan oikeusvaltioperiaatteiden loukkaamiset ja Italian talous.
Seminaari: Erasmus-ohjelmaa 30 vuotta
Euroopan unionin Erasmus-ohjelma täyttää 30 vuotta. Vuonna 1987 korkeakouluopiskelijoille perustettu vaihto-opiskelijaohjelma kantaa nykyisellä ohjelmakaudellaan 2014-2020 nimeä Erasmus+.
Eurooppatiedotuksen kirja ”Reunalla vai ytimessä?” on julkaistu
Euron kriisistä 2008 alkanut Euroopan unionin yhdentymisen politisoituminen nakersi Suomen EU-politiikan konsensusta. EU-väittely siirtyi suljettujen ovien takaa enemmän eduskuntaan, mediaan ja verkkoon.
Reunalla vai ytimessä? Suomen EU-politiikan muutos ja jatkuvuus
Euron kriisistä 2008 alkanut Euroopan unionin yhdentymisen politisoituminen nakersi Suomen EU-politiikan konsensusta. EU-väittely siirtyi suljettujen ovien takaa enemmän eduskuntaan, mediaan ja verkkoon.
Eurooppa 2017 -kartta
UM:n Eurooppatiedotuksen Eurooppa 2017 - kartta on nyt julkaistu. Eurooppa 2017 -kartasta löydät EU-jäsenmaiden ja liittymisvuosien lisäksi:
Eurooppatiedotuksen uusimman kirjan Reunalla vai ytimessä? -julkistustilaisuus
Euron kriisistä 2008 alkanut Euroopan unionin yhdentymisen politisoituminen nakersi Suomen EU-politiikan konsensusta. EU-väittely siirtyi suljettujen ovien takaa enemmän eduskuntaan, mediaan ja verkkoon.
Kim Kuivalainen on EU:n arktinen virkamies
Kim Kuivalainen työskentelee virkamiehenä Euroopan ulkoasiainhallinnossa eli EUH:ssa. Hän on myös mukana järjestämässä EU:n arktista sidosryhmäfoorumia kesäkuussa Oulussa.
Suomen puheenjohtajakausi Arktisessa neuvostossa 2017-2019
Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana 2017–2019 Suomi korostaa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita arktisessa yhteistyössä. Suomi vahvistaa arktista yhteistyötä ja sen jatkuvuutta puheenjohtajakautensa aikana, myös korkeimmalla poliittisella tasolla.
EU:n tulevaisuus brexitin varjossa
Ison-Britannian EU-erossa on monta liikkuvaa palaa.
Suomi, EU ja arktinen alue
EU on myös arktinen toimija
Kuukauden kysymys: Miten brexit vaikuttaa Suomen ja Britannian taloussuhteisiin?
Britannia ei ole enää yhtä tärkeä kauppakumppani Suomelle kuin aikaisemmin, käy ilmi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n Valtioneuvoston kanslialle tekemästä selvityksestä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Markku Kotilaisen johdolla laaditun projektin tavoitteena oli laatia perusselvitys taloussuhteista tausta-aineistona Britannian alkaville EU-eroneuvotteluille.
Kuukauden kysymys: Miten brexit vaikuttaa Suomen ja Britannian taloussuhteisiin?
Britannian ero EU:n sisämarkkinoilta nostaa kaupankäynnin esteitä ja vaikuttaa yritysten toimintaan. Yritystoiminnan kustannukset nousevat ja vaihdanta maiden välillä heikkenee.
Vaikuttaminen Euroopan parlamenttiin
Lobbaus on puhuttanut niin Suomessa kuin Euroopassakin. Mitä lobbaus on ja keitä ovat lobbauksen osapuolet? Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto järjesti 19.4. seminaarin aiheena vaikuttaminen Euroopan parlamenttiin. Tilaisuudessa aiheesta olivat keskustelemassa Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds ja Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala.
Eurooppalainen hybridiuhkien osaamiskeskus perustettiin Helsinkiin
Valtioneuvoston viestintäosasto 11.4.2017 15.30
Viikko EU-historiaa: EPPO
Unionissa on yhden viikon aikana tehty moneen otteeseen historiaa. Roomassa juhlittiin 25. maaliskuuta Euroopan integraation 60-vuotista taivalta ja valettiin uskoa yhteiseen tulevaisuuteen.
Viikko EU-historiaa: EPPO
Unionissa on yhden viikon aikana tehty moneen otteeseen historiaa. Ensin Roomassa juhlittiin 25. maaliskuuta Euroopan integraation 60-vuotista taivalta ja valettiin uskoa yhteiseen tulevaisuuteen tilanteessa, jossa yksi on poistumassa joukosta. Iso-Britannian eroilmoitus saatiin maaliskuun 29. päivänä. Nyt prosessi virallisesti käynnistyy.
Britannian odotettu EU-eroviesti saapui Brysseliin
"Historiallinen hetki, merkkipaalu, Britannian EU-elämän lopun alku". Britannian EU-eroilmoituksen julkistaminen Lontoossa ja ilmoituksen toimittaminen Brysseliin keräsi lukuisia kommentteja. Eroilmoituksen vastaanottanut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk päätti oman lyhyen tiedotustilaisuutensa tunteikkaasti: "Meillä on jo teitä ikävä. Kiitos ja näkemiin."
Iso-Britannia ja Euroopan unioni
Britannia jätti virallisen eroilmoituksensa 29. maaliskuuta. Ilmoituksen myötä maalla on kaksi vuotta aikaa käydä eroneuvottelut EU:n kanssa. Eroilmoituksen jälkeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk antaa esityksen neuvoston suuntaviivoiksi kahden päivän kuluessa. Suuntaviivat hyväksytään yksimielisesti juuri ennen vappua järjestettävässä Eurooppa-neuvostossa 27 jäsenmaan voimin.
Rooman sopimus täyttää 60 vuotta
Yksi Euroopan unionin perustamissopimuksista, Rooman sopimus täyttää 60 vuotta. Rooman sopimus Euroopan talousyhteisön (ETY) perustamisesta allekirjoitettiin Roomassa 25. maaliskuuta 1957, ja se tuli voimaan 1. tammikuuta 1958. Jäsenmaat antavat EU:n yhteisistä tavoitteista julistuksen Rooman sopimuksen 60-vuotispäivän yhteydessä 25. maaliskuuta.
Yksinkertaisempaa ja tehokkaampaa maatalouspolitiikkaa etsimässä
Maaliskuussa suomalaisetkin viljelijät alkavat suunnitella kevättöitä ja pelloille lähtöä. Viljelysuunnitelmat valmistuvat ja lohkotietoja ilmoitetaan tukihaun perustiedoiksi. Joka kevät monimutkainen tukikokonaisuus vaikeuttaa viljelyn suunnittelua, turhauttaa ja aiheuttaa turhaa pelkoa virheistä.
Arktinen neuvosto valmistautuu Suomen puheenjohtajuuskauteen
Arktisen neuvoston virkamieskomitea kokoontui Yhdysvaltain puheenjohtajuuskauden viimeiseen kokouksensa Alaskan Juneaussa 7.-9. maaliskuuta. Kokouksessa Suomi esitteli puheenjohtajuuskautensa ohjelman, joka keskittyy arktisiin ilmastokysymyksiin ja kestävään kehitykseen arktisella alueella. Suomen kaksivuotinen puheenjohtajuus alkaa toukokuussa.
EU:n energiapakettia aletaan sorvata – Suomen kannat täsmennetty
"Energiatehokkuus on hyvä renki, mutta huono isäntä", kirjoittaa TEM:n energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen.
Kuukauden kysymys: Miksi Euroopan parlamentin puhemies vaihtui kesken vaalikauden ja mitä siitä seuraa?
Euroopan parlamentin puhemies vaihtui 17. tammikuuta, kun parlamentin jäsenet äänestivät itselleen uuden puhemiehen. Taustalla vaihdoksessa oli aiemman puhemiehen, saksalaisen Martin Schulzin viime marraskuinen ilmoitus jättäytyä pois tehtävästä. Schulz, joka kuului sosialistien ja demokraattien ryhmään (S&D) oli toiminut parlamentin puhemiehenä tammikuusta 2012 lähtien. Schulz palasi kotimaansa Saksan politiikkaan ja liittopäivävaaleihin Angela Merkelin vastaehdokkaaksi.
Haku määräaikaisiin EU-tehtäviin jatkuvasti käynnissä
Euroopan unionin toimielimissä ja virastoissa on tarjolla vakituisten virkojen lisäksi myös määräaikaisia, sopimussuhteisia tehtäviä. Työtehtävät voivat olla esimerkiksi rahoituksen, oikeustieteen, EU:n eri politiikka-alojen, viestinnän tai henkilöstöhallinnon parissa. Haku määräaikaisiin tehtäviin on käynnissä koko ajan.
Valtionavut kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen – vuoden 2017 haku on nyt auki
Ulkoasiainministeriö avaa haettavaksi valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen. Avustukset myönnetään, mikäli eduskunta osoittaa vuoden 2017 valtion talousarviossa tähän varoja.
Britannia ja EU: Osa 6
Saapuessaan Downing Streetille viime heinäkuun puolivälissä ottamaan vastaan pääministerin tehtävän Theresa May tyytyi vain toteamaan, että ’brexit tarkoittaa brexitiä’, mutta yksityiskohdat suunnitelmasta puuttuivat. Nyt kuitenkin tiedämme jo vähän enemmän.
Katso suosikkisarjasi ulkomaanreissulla – EU sopuun digitaalisten sisältöjen siirrettävyydestä
EU-maiden kansalaiset pääsevät pian nauttimaan tilaamistaan digitaalisista sisältöpalveluista kuten e-kirjoista, elokuvista ja musiikista EU-alueelle suuntautuvilla lomareissuillaan. Unionin jäsenmaat ja Euroopan parlamentti pääsivät viime viikolla sopuun digitaalisten sisältöjen siirrettävyydestä väliaikaisesti kotimaan ulkopuolella liikuttaessa. Asetuksen odotetaan astuvan voimaan vuoteen 2018 mennessä.
Mitä kuuluu EU:n ulkopolitiikalle ja Turkille?
Ulkoministeriön Eurooppatiedotus järjestää yhteistyössä Euroopan parlamentin tiedotustoimiston Turkin ja globaalistrategian seminaarin perjantaina 10. helmikuuta klo 10.00 alkaen Eurooppasalissa.
Eurooppatiedotus messuilla
Ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen kiistattomaksi hittituotteeksi tänä vuonna nousi juuri painosta tullut Euroopan kartta 2017. Uunituore kartta vietiin käsistä eikä kaikille halukkaille riittänytkään omaa. Karttoja ja uusia kirjanmerkkejä voi onneksi tilata Eurooppatiedotuksen verkkosivuilta löytyvän julkaisupalvelun kautta lisää.
Onko Euroopan unionilla valoisa vai synkkä tulevaisuus?
Euroopan unionin tulevaisuutta pohditaan Valkoisessa kirjassa ja EU:n roolia maailmassa globaalistrategiassa.
Eurooppatiedotus Educa 2017 -messuilla
Eurooppatiedotus on mukana Educa-messuilla Helsingin Messukeskuksessa arktisella teemalla.
UM:n Eurooppatiedotus Educa-messuilla
Ulkoministeriön Eurooppatiedotus osallistuu Helsingin Messukeskuksessa järjestettäville opetusalan Educa-messuille perjantaina ja lauantaina 27.-28. tammikuuta. Osastollamme 6n48 on tarjolla ajankohtaista tietoa muun muassa EU:sta ja tulevasta Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuudesta.
Eurooppatiedotus mukana Pohjois-Suomen opettajainpäivillä
Ulkoministeriö on mukana Pohjois-Suomen opettajainpäivillä Oulussa 3. – 4.2.
Euroopan kartta nousi Educa-messujen hittituotteeksi
Educa-messut pidettiin Helsingin messukeskuksessa 27.-28.tammikuuta. Educa-messut on suunnattu erityisesti opettajille, joka on tärkeä kohderyhmä Eurooppatiedotukselle.
EU-Venäjä
EU-maiden ulkoministerit sopivat viime vuoden maaliskuussa viidestä unionin ja Venäjän suhdetta määräävästä periaatteesta. Näistä ehkä vähimmälle huomiolle on jäänyt viides periaate: ihmisten väliset kontaktit. On tärkeää, etteivät ihmiset etäänny toisistaan poliittisesti haastavinakaan aikoina. Kuten komission puheenjohtaja Juncker totesi viime kesänä Pietarissa: Our people must be at the heart of it; ihmisten pitää olla EU-Venäjä-suhteen keskiössä.
Sanoista tekoihin: Agenda 2030 -tavoitteet vahvasti esillä eurooppalaisilla kehityspäivillä
Graeci labitur has ea, eam te brute aeque, ad pro vero dolorem corrumpit. Est summo suavitate deseruisse ea, cu vix utamur noluisse, nec eius graece consetetur ei. Vel cu soleat graeci quaerendum, soluta splendide voluptatibus quo no. Eruditi nominati in per, reque aeque invidunt ut sed, no mei tantas exerci accusamus.
EU-parlamentin puhemies vaihtuu
Euroopan parlamentin puhemies vaihtuu, kun parlamentin jäsenet äänestävät itselleen uuden puhemiehen huomenna tiistaina. Taustalla on nykyisen puhemiehen, saksalaisen Martin Schulzin ilmoitus viime marraskuinen ilmoitus jättäytyä pois tehtävästä. Schulz joka kuuluu sosialistien ja demokraattien ryhmään (S&D) on toiminut parlamentin puhemiehenä tammikuusta 2012 lähtien.
Agenda -tavoitteet vahvasti esillä eurooppalaisilla kehityspäivillä
In stet dicta his. Idque imperdiet vis in, id nam similique gloriatur. Diam quaerendum contentiones eum ea, has ei consequat ullamcorper. Dicat nullam qualisque pri et, at movet luptatum mel, vix tractatos interpretaris cu. Sale tacimates ut usu, eos ei dicta rationibus liberavisse.
EU hyvä vai huono – kansalaiset vastaavat
Kansa on puhunut – tällä kertaa Euroopan parlamentin mielipidemittauksessa. Näinä myrskyisinä aikoina on päättäjille huojentavaa lukea, ettei unionin kannatus ole kärsinyt Brexit-puheista tai pakolaistilanteesta. Mittarit eivät kuitenkaan ole tae siitä, että poliittiset tyrskyt EU-maissa on vältetty.
Malta EU-puheenjohtajuus
Malta aloitti EU-puheenjohtajakautensa 1. tammikuuta. Malta seuraa puheenjohtajamaana Slovakiaa, jonka puolivuotiskausi päättyi 31. joulukuuta. Malta on ollut Euroopan unionin jäsen vuodesta 2004 lähtien, jolloin se liittyi unioniin yhdessä Kyproksen, Tsekin, Viron, Unkarin, Latvian, Liettuan, Puolan, Slovakian ja Slovenian kanssa.
Kuukauden kysymys: Mitä EU:n pitäisi tehdä Turkin suhteen?
Euroopan parlamentin jäsenet haluavat keskeyttää väliaikaisesti Turkin kanssa käynnissä olevat liittymisneuvottelut. Marraskuussa 2016 pidetyssä täysistunnossa parlamentti ilmoitti olevansa edelleen sitoutunut pitämään Turkin ankkuroituneena EU:hun, mutta Turkin poikkeustilan nojalla toteutettavat ”suhteettomat sortotoimet” tulisi lopettaa ennen neuvottelujen jatkamista. Euroopan parlamentin julkilausuma ei kuitenkaan ole oikeudellisesti sitova, sillä parlamentilla ei ole virallista roolia asiassa