Kategoria: EU-instituutiot, 2006
Eduskunta hyväksyi Euroopan perustuslakisopimuksen
Eduskunta hyväksyi itsenäisyyspäivän aattona Euroopan perustuslakisopimuksen ja sen voimaansaattamislain, kuten jo viisitoista muuta EU:n jäsenvaltiota on tehnyt. Kuva: ulkoasiainministeriöEduskunnan päätöksen jälkeen presidentillä on kolme kuukautta aikaa jatkaa ratifiointiprosessia. Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari, Viro ja nyt myös Suomen eduskunta osoittavat tukensa ajatukselle Euroopan perustuslakisopimuksesta riippumatta siitä, astuuko sopimus koskaan voimaan. Sopimuksen ovat ratifioineet myös vuoden 2007 alusta unioniin liittyvät Romania ja Bulgaria.
EU kamppailee kasvihuonekaasujen vähentämisen puolesta
Ilmastonmuutos tulee olemaan suurin yhteiskuntien toimintaedellytyksiä muuttava tekijä. EU pyrkii aktiivisesti soveltamaan ja kehittämään olemassa olevia välineitä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. EU:n toimenpiteiden taustalla ovat Kioton pöytäkirjan velvoitteet ja huoli ilmastonmuutoksen aiheuttamista kustannuksista. Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam puhui 15.11. YK:n ilmastokokouksessa Nairobissa EU:n puheenjohtajamaan ministerin roolissa. Puheessaan hän mm. korosti, että vaihtoehtoja kunnianhimoisille päästövähennystavoitteille ei ole. Kuva: ulkoasianministeriöIlmastotutkijoiden mukaan kasvihuonekaasujen kasvu ilmakehässä vaikuttaa koko ilmastojärjestelmän toimintaan. Ilmaston muuttuessa lämmön ja kosteuden kierrot muuttuvat globaalisti, ja säätilan vaihtelun tyypit muuttuvat paikallisesti. Ilmastonmuutos mm. muuttaa maataloustuotannon ehtoja, vähentää juomavesivarojen määrää ja asettaa infrastruktuurille uusia vaatimuksia.
Suomen puheenjohtajakausi huipentui Eurooppa-neuvoston kokoukseen
14. - 15. joulukuuta pidetty huippukokous päätti käytännössä Suomen kauden Euroopan unionin puheenjohtajana. Brysseliin kokoontuneet EU:n päämiehet keskustelivat laajentumispolitiikasta ja yhteistyöstä oikeus- ja sisäasioissa. Huippukokouksen asialistalla oli myös kariutuneen perustuslain tulevaisuus. Neuvoston kokousrakennuksen, Justus Lipsiuksen, sisäänkäyntiä koristi lippurivistön lisäksi suomalainen talvimaisema. Kuva: Valtioneuvoston kanslia/LehtikuvaLaajentuminen säilyy EU:n painopisteenä
Onko energiapolitiikasta tullut liian keskeinen tekijä EU:n Venäjä-suhteissa?
Uudenmaan Eurooppa-tiedotus järjesti 15. marraskuuta keskustelutilaisuuden aiheesta "Määrääkö energiapolitiikka EU:n ja Venäjän suhteista?". Tilaisuudessa esiintyivät kansanedustaja Heidi Hautala ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Hiski Haukkala. Tilaisuuden päätteeksi kansanedustaja Heidi Hautala ja tutkija Hiski Haukkala vastasivat yleisön kysymyksiin. Kuva: Eurooppa-tiedotusAjankohtaista aihetta oli saapunut kuuntelemaan viitisenkymmentä ihmistä; eduskunnan lisärakennuksen esitystilasta löytyi vain muutama tyhjä tuoli. Haukkala kertoikin, että viimeaikaiset kansainväliseen energiapolitiikkaan liittyvät kiistakysymykset ovat lisänneet Venäjästä kiinnostuneiden tutkijoiden suosiota. Mitä EU:n ja Venäjän välisistä energiakysymyksistä kiinnostuneelle yleisölle sitten kerrottiin?
Eurooppa-tiedotuksen asiakaspalvelupisteiden sähköpostiosoitteet muuttuvat
Ulkoministeriön Eurooppa-tiedotuksen asiakaspalvelut maakunnissa liittyvät 1.12. ministeriön sähköpostijärjestelmään. Aluetiedottajien sähköpostiosoitteet muuttuvat samassa yhteydessä. He palvelevat asiakkaita 1. joulukuuta alkaen sähköpostiosoitteista: etunimi.sukunimi@formin.fi Kuva: Eurooppa-tiedotusLisätietoja: Eurooppa-tiedotuksen aluetiedottajat maakunnissa, valtakunnallinen puhelinnumero 010 3456 700.
Schengen-alue laajennee runsaan vuoden päästä
Tiistaina 5.12. päätettiin Schengen-alueen laajentumisaikataulusta Brysselissä EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokouksessa sisäministeri Kari Rajamäen johdolla. Jos uudet Schengen-maat täyttävät kaikki laajentumisen ehdot, sisärajatarkastukset poistuisivat vanhojen ja uusien maiden väliltä maa- ja merirajoilla runsaan vuoden päästä 31.12.2007 ja lentoasemilla viimeistään 29.3.2008 alkaen. Kuva: Euroopan komissioLaajeneminen poistaisi rajatarkastukset mm. kaikilta Saksan maarajoilta, koska sen jälkeen Saksa olisi Schengen-alueen sisällä.
Mitä iloa EU:sta on minulle? -kirjoituskilpailun voittajat valittu
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki luovutti palkinnot Suomen lukiolaisille alkusyksystä järjestetyn Mitä iloa EU:sta on minulle? -kirjoituskilpailun voittajille tiistaina 28. marraskuuta ulkoministeriössä järjestetyssä tilaisuudessa. Kirjoituskilpailun voittajat Lotta Punkanen, Teresa Komu ja Antto Saarenmaa yhteiskuvassa. Kuva: Eurooppa-tiedotusKilpailuun osallistui satoja lukiolaisia, joista asiantuntijaraati valitsi kolme voittajaa. He ovat Teresa Komu Pyhäjärven lukiosta, Lotta Punkanen Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta ja Antto Saarenmaa Kuninkaanhaan lukiosta Porista.
Euromed kiinnosti Tampereella
Pirkanmaan Eurooppa-tiedotuksen perjantaina 24. marraskuuta järjestämä avoin yleisötilaisuus Euromed-kokouksen teemoista houkutteli paikalle runsaasti tiedotusvälineiden edustajia ja aiheesta kiinnostuneita kansalaisia. Keskustelua herättivät erityisesti Lähi-itä, kulttuurien välinen vuoropuhelu, kansalaisyhteiskunnan kehittyminen arabimaissa sekä unionin alueelle saapuvat laittomat siirtolaiset. Osastopäällikkö Aapo Pölhö; taustalla toimittaja Liisa Liimatainen. Kuva: Eurooppa-tiedotusSuomen puheenjohtajuus tuo toimivia ratkaisuja ja lisää rahaa lähialueyhteistyöhön
EU:n ja Välimeren ulkoministerit kokoontuvat Tampereella
Euromed eli EU:n ja Välimeren alueen kumppanuusmaiden ulkoministerikokous (Conference of European Union and Mediterranean Foreign Ministers) tuo Tampere-taloon 27.–28. marraskuuta lähes 40 maan edustajat. Komission puheenjohtaja Barroso edellisessä Euromed-kokouksessa Barcelonassa marraskuussa 2005. Kuva: Euroopan komissioKyseessä on niin kutsutun Barcelonan prosessin tärkein sääntömääräinen tapaaminen, johon 25 EU-maan ja vuonna 2007 liittyvien Romanian ja Bulgarian ulkoministereiden lisäksi saapuvat Kroatian, Makedonian ja kymmenen Välimeren eteläpuolella sijaitsevan rantamaan (Marokko, Algeria, Tunisia, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Syyria, Turkki ja palestiinalaishallinto) edustajat. Libya ja Mauritania ovat mukana tarkkailijoina. Kokouksen puheenjohtajana toimii ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Euroopan parlamentti sinetöi palvelumarkkinoiden avautumisen
Yksi Suomen puheenjohtajakauden painopisteistä saatiin päätökseen keskiviikkona 15. marraskuuta, kun Euroopan parlamentti hyväksyi palveluiden avautumista koskevan lakiesityksen Strasbourgissa. Direktiivin myötä suuri osa kaupallisista palveluista vapautuu rajat ylittävään avoimeen kilpailuun vuoteen 2010 mennessä. Euroopan parlamentti päätti palveludirektiivistä täysistunnossaan Strasbourgissa. Kuva: Euroopan parlamenttiDirektiiviä on valmisteltu yhteispäätösmenettelyssä. Nyt tehtyä päätöstä edelsi EU:n kilpailukykyministereiden toukokuussa 2006 hyväksymä yhteinen kanta, jonka parlamentti hyväksyi vain vähäisin teknisin muutoksin. Palvelutarjonnan esteitä karsiva laki kattaa muun muassa rakennusalan, vähittäiskaupan, matkailun, ravitsemusliikkeet, metsäalan sekä ympäristöpalvelut. Lähes kolme vuotta kestäneessä käsittelyssä lakiesityksestä muotoutui kompromissi, jonka ulkopuolelle jäävät muun muassa terveys- ja sosiaalipalvelut, rahapelit, kuljetukset, satamat, taksit, ambulanssit, verotus, vuokratyöfirmat sekä turvapalvelut.
Europarlamentaarikko Stubb puhui laajentumisesta ja ”integraatiokyvystä” Tampereella
Pirkanmaan Eurooppa-tiedotus järjesti 10. marraskuuta meppikahvit, joiden vieraana oli europarlamentaarikko Alexander Stubb. Lähes sata EU:n laajentumisesta kiinnostunutta kansalaista kuunteli suomalaisvaikuttajan mietteitä. Alexander Stubb (vasemmalla) kohtasi Pirkanmaan Eurooppa-tiedotuksen meppikahveilla 10. marraskuuta lähes 100 EU:n laajentumisesta kiinnostunutta kansalaista. Kuva: Eurooppa-tiedotusKuluvalla viikolla Euroopan parlamentissa on äänestetty Stubbin mietinnöstä, joka hyväksytään lopullisesti joulukuun täysistunnossa. Mietinnössä käsitellään unionin valmiutta integroida uusia jäsenvaltioita ja lanseerataan sana ”integraatiokyky” (engl. integration capacity). Termillä halutaan korostaa laajentumiseen liittyvien ongelmien käytännöllistä luonnetta. Nizzan sopimuksen mukaan komission kokoonpanoa on supistettava ennen kuin 28. jäsenmaa voi liittyä unioniin, joten juridisesta näkökulmasta uudet laajentumiset eivät ole mahdollisia ilman institutionaalisia muutoksia. Stubbin mukaan laajentumisen vaatimien muutosten tekeminen EU-instituutioihin on kuitenkin ehto unionille, ei hakijamaille.
Komissio julkaisi kriittisen arvion Turkista
Euroopan komissio julkaisi 8. marraskuuta raportin Turkin edistymisestä. Komissio ei esitä Turkin jäsenyysneuvottelujen keskeyttämistä, mutta arvostelee maata Kypros-kiistasta ja useiden uudistusten hitaudesta. Kuva: Euroopan komissioTurkin jäsenyysneuvotteluja on käyty vuoden verran. Raportin mukaan uudistuksia on aloitettu ja tehty, mutta tahti on hidastunut. Turkin toivotaan panostavan erityisesti sananvapauden ja muiden perusoikeuksien kehittämiseen. Raportissaan komissio arvostelee lisäksi voimakkaasti Turkin haluttomuutta normalisoida suhteitaan EU:hun kuuluvaan Kyproksen kreikkalaisosaan. Taustalla on kiista Turkin satamista, joihin Turkki ei päästä Kyproksen aluksia, vaikka tullisopimus niin edellyttäisi.
Euroopan unioni varautuu väestörakenteen muutoksiin
Euroopan unionin tasolla on herätty eurooppalaisen ikärakenteen muutokseen. Euroopan ensimmäinen väestötieteellinen foorumi järjestettiin 30.- 31.10.2006 Brysselissä. Foorumissa mietittiin 400 jäsenvaltioiden edustajan ja asiantuntijan voimin toimenpiteitä, joilla ikääntyneen väestön ja supistuvan työvoiman aiheuttamia vaikutuksia kyettäisiin hallitsemaan. Kuva: Euroopan komissioEU koordinoi, jäsenvaltiot toteuttavat
Eurooppa-tiedotus julkaisi kirjan EU:n kriisinhallinnasta
Eurooppa-tiedotus julkaisi tiistaina 24. lokakuuta kirjan Yhteisten arvojen puolesta? Suomi ja EU:n kriisinhallinta. Kirjan ovat kirjoittaneet Tuomas Forsberg Helsingin yliopistosta, Tiina Jortikka-Laitinen ja Kimmo Lähdevirta ulkoministeriöstä, Heikki Savola eduskunnan puolustusvaliokunnasta ja Teija Tiilikainen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta. Julkistustilaisuudessa avauspuheenvuoron käyttänyt alivaltiosihteeri Markus Lyra totesi, että nyt julkaistu yleisteos toimii myös hyvänä käsikirjana asiantuntijoille. Se yhdistää ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkijat ja poliittiset toimijat. Puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki Iivonen kiittelikin kommenttipuheenvuorossaan kirjan olevan erinomainen esimerkki hallinnon ja akateemisen yhteisön yhteistyön tarpeellisuudesta.
Euroopan katseet kääntyvät Lahteen
Lahdessa järjestetään perjantaina 20. lokakuuta Eurooppa-neuvoston epävirallinen huippukokous, jonka pääaiheina ovat unionin innovaatiopolitiikka ja energiaulkosuhteet. Päämiestapaamista edeltää Eurooppa-tiedotuksen Lahdessa torstaina 19. lokakuuta järjestämä avoin keskustelutilaisuus. EU:n päämiehet kokoontuvat Vesijärven rannalla sijaitsevaan Sibeliustaloon 20. lokakuuta. Kuva: Lahden kaupunkiEU:n päämiehet pohtivat innovaatio- ja energiapolitiikkaa
Huippukokous sai lahtelaiset liikkeelle
Eurooppa-tiedotuksen Lahdessa torstaina 19. lokakuuta järjestämä keskustelutilaisuus Lahden epävirallisesta huippukokouksesta keräsi runsaat 200 kuulijaa. Kokouksen aattona pidetyssä tilaisuudessa kansalaisilla oli mahdollisuus kuulla ja keskustella päämiestapaamisen teemoista ja kokousjärjestelyistä. Teollisuusneuvos Arto Lepistö (vasemmalla), suurlähettiläs Harry Helenius ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki. Kuva: Eurooppa-tiedotusLahden tapaamisella tärkeä asema
Eurooppa-kurssin avulla kohti aktiivisempaa kansalaisuutta
Eurooppa-kurssista on uuden opetussuunnitelman myötä tullut syventävä lukiokurssi, jonka tarjoaminen on kouluille pakollista. Eurooppa-kursseja jo vuosikymmenen vetänyt lehtori Harri Päiväsaari Tampereen yhteiskoulun lukiosta kertoi Eurooppa-tiedotuksen, eduskunnan ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto ry:n järjestämässä seminaarissa reseptin onnistuneelle kurssille. Lehtori Harri Päiväsaari Tampereen yhteiskoulun lukiosta. Kuva: Eurooppa-tiedotusMonet Pirkanmaan lukiot järjestävät tänä syksynä ensimmäisen Eurooppa-kurssinsa, mutta Tampereen yhteiskoulun lukiossa kurssia on muodossa tai toisessa järjestetty jo vuodesta 1996 lähtien. Koulun ulkopuolisena kerhona aloittaneella kurssilla on ollut tarjota nuorille jopa konkreettinen päämäärä: osallistuminen Euroopan nuorten parlamentin (European Youth Parliament, EYP) valintakokeisiin. “Osallistuminen EYP:n toimintaan on motivoinut oppilaita aivan alusta lähtien”, lehtori Harri Päiväsaari kertoi kollegoilleen syksyn ensimmäisessä “Kansalaisvaikuttaminen ja Euroopan unioni” -seminaarissa Tampereella. Kerhotoiminta on sittemmin saanut yhteiskuntaopin syventävän kurssin muodon, mutta EYP on yhä kaiken ytimessä: tykkiläisten menestys kokeissa on ollut loistavaa, ja kokoustamassa ollaan käyty muun muassa Pariisissa. Tänä vuonna TYK itse toimii kansallisen valintakokeen järjestäjänä, eikä lehtori Päiväsaaren innostusta vähennä edes se, että koe osuu onnettomasti juuri koulujen syyslomaviikolle.
Europassi helpottaa liikkuvuutta
Eurooppalaisten valtioiden koulujärjestelmät ja työmarkkinat eroavat toisistaan monin tavoin, mikä vaikeuttaa Euroopan sisäistä liikkuvuutta. Euroopan parlamentti ja neuvosto ovatkin päättäneet tutkintoja ja pätevyyttä esittelevien dokumenttien kirjon yhtenäistämisestä Europassin avulla. Mikä?
Bussikiertue kannustaa nuoria ulkomaille töihin
Euroopan komissio on nimennyt vuoden 2006 teemaksi eurooppalaisten työntekijöiden liikkuvuuden. Teemavuoden takia syyskuun viimeisenä viikonloppuna järjestettiin työvoiman kansainvälistä liikkuvuutta edistäviä tapahtumia eri puolilla Eurooppaa. Tapahtumien yhteisenä tavoitteena oli tiedottaa kansalaisille työskentelymahdollisuuksista Euroopassa. European mobility road show -bussikiertue kiertää Pariisin, Kielin, Helsingin, Riian, Varsovan, Prahan, Pécsin, Milanon ja päätyy lopulta Brysseliin. Kuva: Eurooppa-tiedotus29.-30.9. Helsingin Narinkkatorilla vieraili Pariisista liikkeelle lähtenyt bussi, jossa työnvälitysverkosto Eures esitteli palvelujaan. Eures-neuvoja Tuula Kinnunen Helsingin kluuvin työvoimatoimistosta kertoi, että työnvälitysverkoston tavoitteena on työvoiman vapaan liikkuvuuden edistäminen jakamalla tietoa sekä työntekijöille että työnantajille. Bussikiertueella paikalliset Eures-neuvojat ja internet -päätteet tarjoavat tietoa eurooppalaisista työpaikoista sekä työntekemiseen liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista. Helsingin tapahtuma oli suunnattu erityisesti nuorille, joten tietoa jaettiin myös eurooppalaisista opiskelu- ja työharjoittelumahdollisuuksista. Eurooppa-tiedotus osallistui Narinkkatorilla järjestettyyn tapahtumaan. Kuva: Eurooppa-tiedotusTyövoiman liikkumisen tukemisen toivotaan edesauttavan myös työmarkkinoiden toimintakykyä, sillä työntekijät ja työpaikat eivät kohtaa parhaalla mahdollisella tavalla. Euroopassa on samanaikaisesti miljoonia työttömiä ja melkein yhtä paljon avoimia työpaikkoja. Liikkuvuuden teemavuoden tietosivut
Valmispakkausdirektiivi ei tuo muutoksia pakkauskokoihin Suomessa
EU:n kilpailukykyministerit ovat päässeet sopimukseen siitä, etteivät eräissä jäsenvaltioissa käytössä olevat pakkauskoot muutu jatkossa pakollisiksi ja sanele, minkä kokoisissa valmispakkauksissa mm. maito ja sokeri ja monet muut tuotteet päätyvät kaupan hyllylle eri jäsenmaissa. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (keskellä) ja komissaari Günter Verheugen
Vuosi 2007 on Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuosi
Ensi vuosi on nimetty Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuodeksi. "Tulevan teemavuoden valmistelut ovat täydessä käynnissä. Juuri nyt yhdistysten ja järjestöjen on aika osallistua ja lähteä mukaan", kertoo erikoissuunnittelija Sinikka Keskinen työministeriöstä. EU:n teemavuoden tavoitteena on oikeudenmukaisempi yhteiskunta. Kuva: Euroopan komissioTeemavuoden tavoitteena oikeudenmukaisempi yhteiskunta
Sisä- ja oikeusministerit kokoontuvat Tampereella
Euroopan unionin oikeus- ja sisäasioista vastaavat ministerit kokoontuvat Tampereella 20.-22. syyskuuta epäviralliseen ministerineuvoston kokoukseen. Tampere-talossa pidettävässä kokouksessa tavoitellaan uutta Tampereen henkeä oikeus- ja sisäasioiden yhteistyöhön. Ministerit kokoontuvat Tampere-taloon 20.-22.syyskuuta. Kuva: Tampere-taloMinisterit palaavat Tampereelle
Euroalue laajenee Sloveniaan vuonna 2007
EU-maiden talous- ja valtiovarainministerit päättivät kokouksessaan Luxemburgissa Slovenian liittymisestä euro-alueeseen vuoden 2007 alussa. Slovenia on siten ensimmäinen itälaajentumisen yhteydessä liittynyt maa, josta tulee talous- ja rahaliiton jäsen. Liettua ja Viro eivät vielä täytä kriteerejä, ja niiden osalta jäsenyys on mahdollinen aikaisintaan vuonna 2008. Liettuan talousministeri Zigmantas Balcytis (vas.) ja Suomen valtiovarainministeri Eero Heinäluoma keskustelivat Ecofin-kokouksessa Luxemburgissa. Kuva: Euroopan unionin neuvostoSloveniasta tulee 13. euromaa
Suomen EU-puheenjohtajuus näkyy myös YK:ssa
Suomen YK-suurlähettiläs Kirsti Lintonen kertoi ajatuksiaan Suomen toiminnasta EU-puheenjohtajan roolissa Yhdistyneissä kansakunnissa puheenjohtajakauden kynnyksellä. Suomen YK-suurlähettiläs Kirsti Lintonen. Kuva: UM.YK-reformin edistäminen puheenjohtajakauden keskeinen tavoite
Turkin jäsenyysneuvottelut alkoivat kompromissin siivittämänä
Turkin ja Kroatian jäsenyysneuvottelut pyörähtivät käyntiin maanantaina 12.6. Luxemburgissa. Turkin neuvotteluja vastustanut Kypros tyytyi puheenjohtajamaa Itävallan avustuksella löydettyyn kompromissiin, joka sisälsi muiden EU-maiden lupauksen kovistella Turkkia täyttämään velvollisuutensa. Laajenemiskomissaari Olli Rehn, Turkin pääministeri Abdullah Gül, Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnik ja EU:n korkea edustaja Javier Solana olivat tyytyväisiä neuvotteluiden käynnistymisestä. Kuva: Euroopan unionin neuvosto.Turkin tunnustettava Kypros tänä vuonna
EU:n laajentuminen hallitsee Suomen puheenjohtajakautta
Perjantaina 16.6. Brysselissä päättynyt huippukokous ei tehnyt suuria päätöksiä. Ratkaisua perustuslain umpikujaan ei löytynyt. Suomen heinäkuussa alkavan puheenjohtajuuden teemaksi on nousemassa mm. unionin laajentuminen ja vastaanottokyky. Suomen tehtäväksi tuli aloittaa vastaanottokyvyn määritteleminen. EU-puheenjohtajuus siirtyy heinäkuun alussa Itävallalta Suomelle. Kuvassa Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja, Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnik, Suomen presidentti Tarja Halonen sekä Itävallan liittokansleri Wolfgang Schuessel.EU:n perustuslaki ei etene Suomen kaudella
Vuoden 2006 teemana on työvoiman liikkuvuus
Vuosi 2006 on nimetty Euroopan työntekijöiden liikkuvuuden teemavuodeksi. Yksi teemavuoden merkittävimmistä tapahtumista on syksyn aikana noin sadassa Euroopan kaupungissa järjestettävät European Job Fair -työpaikkamessut. Tapahtuma järjestetään Suomessa neljällä paikkakunnalla: Kouvolassa 29.9., Helsingissä 29.-30.9., Jyväskylässä 5.-6.10. ja Turussa 11.-12.10. Messujen tavoitteena on tiedon välittäminen eurooppalaisista työmahdollisuuksista työnhakijoille, työnantajille, opiskelijoille ja sidosryhmille. Messujen järjestelyistä pääosin vastaava EU:n työnvälitysverkosto EURES on avannut verkkosivut, joilla julkaistaan unioninlaajuisesti kaikkien julkisten työvoimatoimistojen työpaikkailmoitukset. Sivuilta löytyy myös ohjeita työnhakijoille.
Unioni laajenee jo vuoden 2007 alussa
Euroopan komission tiistaina 26.9. julkaiseman raportin mukaan Bulgaria ja Romania ovat valmiita liittymään Euroopan unionin jäsenmaiksi 1. tammikuuta 2007. Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso (oikealla) ja laajentumiskomissaari Olli Rehn Euroopan parlamentin istunnossa Strasbourgissa 26.9.2006. (Kuva: Euroopan parlamentti)Komission suositus tarkoittaa, ettei maakaksikon EU-jäsenyydelle ole käytännössä enää esteitä. Vielä toukokuussa 2006 komissio varoitti, että se voi lykätä maiden liittymistä vuoden 2008 alkuun, mikäli syksyyn mennessä ei tapahdu edistystä.
Ruohonjuuritaso on keskeinen osa ASEM-prosessia
Ulkoasiainministeriön Eurooppa-tiedotus ja ASEM 6-sihteeristö järjestivät ASEM-kokouksen alla 8. syyskuuta keskustelutilaisuuden EU:n ja Aasian maiden välisestä yhteistyöstä, sen tulevaisuudesta ja odotuksista. Ministeri Paula Lehtomäki puhui kansalaistilaisuudessa, joka keräsi runsaat sata kuulijaa Pikkuparlamentin auditorioon. Kuva: Eurooppa-tiedotus
Vaalimaa on EU:n portti itään
Vaalimaa on vilkkain Suomen ja Venäjän välisistä rajanylityspaikoista. Samalla se on myös suurin ja merkittävin ylityspaikka Euroopan Unionin jäsenmaasta suoraan Venäjälle. Vuonna 1958 avatun raja-aseman kautta kulkee vuosittain noin 2,5 miljoonaa matkustajaa. Matkustajien ja rekka-autojen määrä on ollut huikeassa kasvussa viime vuosina ja tahdin uskotaan jatkossa vain kiihtyvän. Toiminnan alettua vuonna 1958 raja-asema oli auki vain kolme kesäkuukautta, joiden aikana Vaalimaan kautta matkasi vähemmän matkustajia kuin nykyisin yhdessä päivässä.2,5 miljoonaa matkustajaa vuodessa
Lappeenrannan ulkoministerikokous aloittaa epävirallisten kokousten virran
Euroopan unionin maiden ulkoministerit, korkea edustaja Javier Solana ja ulkosuhteista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner kokoontuvat Lappeenrantaan 1.-2. syyskuuta epäviralliseen ministerikokoukseen keskustellakseen ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä. Ulkoministerikokous pidetään Lappeenrannan linnoituksessa. Kuva: Lappeenrannan kaupunki/Raimo SuomelaNiin sanottu Gymnich-kokous, jonka kutsumanimi periytyy ensimmäisen Gymnich-tapaamisen kokouspaikasta Saksan Gymnich-linnasta, järjestetään säännöllisesti kerran puheenjohtajakaudessa.
ASEM 6 -huippukokous tuo yli 2 000 kokousosanottajaa Helsinkiin
Kuudes ASEM-huippukokous järjestetään 10.-11. syyskuuta Messukeskuksessa. Kokouksen yhteydessä järjestetään lisäksi tapahtumia, joiden tarkoituksena on edistää aasialaisten ja eurooppalaisten liike-elämän toimijoiden, kansalaisjärjestöjen, tavallisten kansalaisten ja tutkimuslaitosten keskeistä vuorovaikutusta. Kuudes ASEM-huippukokous Aasian ja Euroopan päämiehille järjestetään 10.-11. syyskuuta Messukeskuksessa. ASEM-yhteistyössä ovat mukana kaikki EU:n 25 jäsenmaata, kymmenen Kaakkois-Aasian maiden järjestön (Asean) maata, Kiina, Japani, Etelä-Korea ja Euroopan komissio. Huippukokous tuo päämiesten lisäksi noin 2000 muuta kokousvierasta Aasiasta ja Euroopasta Suomeen viikonlopun tienoilla, ja on siten suurin koskaan Suomessa järjestetty päämiestason tapaaminen. Huippukokouksen yhteydessä järjestetään lisäksi tapahtumia, joiden tarkoituksena on edistää aasialaisten ja eurooppalaisten liike-elämän toimijoiden, kansalaisjärjestöjen, tavallisten kansalaisten ja tutkimuslaitosten keskeistä vuorovaikutusta.
Kansalaiset voivat osallistua EU:n päätöksentekoon Internetissä
Euroopan komissio on kiinnostunut kuulemaan kansalaisten mielipiteen koe-eläimien käytöstä. Komissio on muuttamassa vuodelta 1986 peräisin olevaa direktiiviä, joka ohjaa eläinkokeiden käyttöä unionissa ja haluaa saada selville, mitä uuden direktiivin tulisi kansalaisten mielestä sisältää. Kansalaiset voivat osallistua EU:n päätöksentekoon Internetin avulla. Kuva: Euroopan komissioUuden direktiivin tarkoituksena on parantaa eläinten hyvinvointia ja sisäisten markkinoiden toimintaa eläinkokeiden alueella. Kaikki kiinnostuneet kansalaiset ja eläinkokeiden asiantuntijat voivat vastata kyselyyn 18. elokuuta 2006 mennessä.
EU:n ulkoministerit vaativat vihollisuuksien lopettamista Lähi-idässä
EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontui ylimääräiseen kokoukseen tiistaina 1. elokuuta. Brysselissä järjestetyn kokouksen ajankohta oli poikkeuksellinen, sillä elokuu on normaalisti EU:n kesälomakuukausi. Neuvoston kokouksen puheenjohtajana toimi ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Euroopan komissio haluaa kieltää harhaanjohtavan lentohinnoittelun
Euroopan komissio pyrkii tekemään lentojen mainostamisesta kuluttajaystävällisempää: tulevaisuudessa lentoyhtiön mainostama hinta täytyy komission uuden aloitteen mukaan olla myös se hinta, jonka kuluttaja matkastaan todella maksaa. Jos Euroopan parlamentti ja EU:n 25 jäsenmaata hyväksyvät komission aloitteen, Euroopan lentoyhtiöiden täytyy tulevaisuudessa ilmoittaa lipun kokonaishinta mainostaessaan matkojaan. Kuva: Euroopan komissioEuroopan komissio on ehdottanut kieltoa mainoksille, joissa ilmoitetaan todella halvoista lentojen hinnoista, mutta ei selkeästi informoida sellaisista lisäkuluista kuin lentokenttävero ja palvelumaksut. Nämä mainokset ovat komission mielestä harhaanjohtavia ja tekevät hintojen vertailusta vaikeaa. Liikennekomissaari Jacques Barrot'n mukaan on tärkeää, että kansalaiset voivat vertailla hintoja, jotta he hyötyvät yhteisistä markkinoista. Lentomatkoja myyvät yhtiöt joutuvat siten ilmoittamaan koko lennon hinnan, eli kaikki verot, maksut ja ylimääräiset korotukset on sisällytettävä mainostettuun hintaan.
Suomen uimarantojen veden laatu täyttää EU:n vaatimukset
Lähes kaikki Suomen uimarannat täyttivät viime vuonna Euroopan unionin uimaveden laadulle asettamat vaatimukset. Komission kesäkuun alussa julkaisema vuoden 2005 uimavesiraportti kertoo uimaveden laadun olevan hyvä paitsi Suomessa myös koko Euroopan unionissa. Puhtain uimavesi löytyy Kreikasta. Suomen uimakausi määriteltiin vuoden 2005 raportissa kestäneen kesäkuun ensimmäisestä päivästä elokuun 15. päivään. Kuvassa Hietaniemen ranta Helsingissä. Kuva: Helsingin kaupunki/Paul WilliamsRaportin mukaan Suomen rannikon uimarantojen veden laatu oli viime kesän uimakaudella yleisesti ottaen hyvä. Sisävesien uimarantojen osalta komission uimavesiraportti ei ollut yhtä positiivinen: vedenlaatu oli hieman huonontunut. Edellisiin uimakausiin verrattuna vähimmäisarvot täyttävien uimarantojen prosenttiosuus notkahti hieman vuonna 2005 ja uimarantoja, jotka täyttivät korkeammat arvot, oli 2,5 prosenttia vähemmän. Harmittavasta trendistä huolimatta 98,2 prosenttia sisävesiemme uimarannoista täyttää edelleen vähimmäisraja-arvot ja 72,9 prosenttia jopa tiukemmat suositukset. Koko EU:n tasolla vähimmäisraja-arvot täyttyivät 85,6 prosentissa sisävesistöjen uimapaikoista.
Keskustelu Itämerestä jatkuu Turussa
Itämeri on jälleen aiheena 19. - 21.7., kun lähes kaksisataa osallistujaa keskustelee Turun kaupungin kutsumana EU:n komission kesäkuussa julkaisemasta meripolitiikan vihreästä kirjasta. Vihreät kirjat toimivat keskustelun herättäjinä ja ne on suunnattu kyseisen sektorin toimijoille, organisaatioille ja yksityishenkilöille. Ne antavat myös viitteitä EU-lainsäädännön tulevasta suunnasta. Turun kaupunki isännöi konferenssia EU:n meripolitiikasta 19.-21.7. Kuva: Eurooppa-tiedotusMeripolitiikan vihreän kirjan osalta on käynnissä vuoden pituinen kuulemisvaihe. Turun konferenssi on ensimmäisiä, jossa vihreää kirjaa meripolitiikasta käsitellään kansainvälisesti. Osallistujakaarti koostuu pääasiassa Itämeren valtioiden ja eri alojen etujärjestöjen edustajista. Kutsuttuna on myös kansalaisjärjestöjä. Konferenssin alustajina kuullaan muun muassa meriasioista vastaavaa komissaari Joe Borgia, komission meripolitiikkaosaston johtaja John Richardsonia ja valtiosihteeri Stefan Wallinia ympäristöministeriöstä.
Suomen EU-puheenjohtajakauden suomen- ja ruotsinkieliset verkkosivut on avattu
Eurooppa-tiedotuksen suomen- ja ruotsinkieliset EU-puheenjohtajakauden verkkosivut avattiin torstaina 29.6.2006. Puheenjohtajuuden uutisvirta on luettavissa suomeksi ja ruotsiksi ulkoministeriön Eurooppa-tiedotuksen verkkosivuilla osoitteessa www.eurooppa-tiedotus.fi/eu2006. Eurooppa-tiedotuksen puheenjohtajasivut esiteltiin Vanhalla ylioppilastalolla. Kuva: Eurooppa-tiedotusPuheenjohtajuusaineiston lisäksi suomen- ja ruotsinkieliset verkkosivut sisältävät kansalaisille suunnattua tietoa puheenjohtajuuden työmenetelmistä ja toimintatavoista sekä Euroopan unionin toiminnasta yleensä.
Lähi-idän tilanne hallitsi neuvoston kokousta
EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontui ensimmäistä kertaa Suomen EU-puheenjohtajakaudella 17. heinäkuuta Brysselissä. Neuvoston puheenjohtajana toimi ulkoministeri Erkki Tuomioja. Neuvoston keskustelua hallitsi viime viikkoina huonontunut Lähi-idän tilanne. EU:n korkea edustaja Javier Solana ja neuvoston puheenjohtajana toimiva Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kuva: Euroopan unionin neuvostoPuheenjohtajamaa Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi pelkäävänsä, että on vain ajan kysymys milloin eurooppalaiset joutuvat iskujen uhreiksi, mikäli tilanne alueella ei parane. Kokouspäätelmissään EU-maat toivoivat Israelin välttävän kohtuuttomia voimatoimia. Samalla jäsenmaat vaativat siepattujen israelilaissotilaiden vapauttamista ja Israeliin kohdistuvien raketti-iskujen lopettamista. Tuomiojan mukaan EU-maat ovat valmiit lähettämään kriisinhallintajoukkoja Libanonin eteläosiin, mikäli YK päättää käynnistää operaation alueella.
Komissio esittää huomattavaa alennusta verkkovierailumaksuihin
Euroopan komissio hyväksyi keskiviikkona 12.7.2006 esityksen, joka toteutuessaan alentaisi ulkomaanpuheluiden hintaa jopa 70 %. Esityksen tavoitteena on varmistaa, etteivät kuluttajien EU-alueella maksamat verkkovierailu- eli roaming-maksut olisi kohtuuttoman paljon kotimaassa maksettavia hintoja korkeampia. Komission esityksen toteutuessa EU-maiden kuluttajat maksaisivat verkkovierailupalveluistaan noin viisi miljardia euroa vähemmän. Helsingin kaupunki/Comma Image OyVerkkopalvelumaksut perustuvat siihen, että operaattorit vuokraavat verkkoa paikallisilta operaattoreilta ja matkapuhelin yhdistyy ulkomailla itsestään siihen paikalliseen verkkoon, jonka kuuluvuus on paras. Verkkojen välillä on kuitenkin huomattavia hintaeroja. Komission mukaan alan yrityksiä on toistuvasti varoitettu kohtuuttoman korkeista hinnoista.
Palveludirektiivi vain muodollista päätöstä vailla
Jo yli kaksi vuotta sitten ehdotettu palveludirektiivi on nyt vihdoin ratkaisuvaiheessa. Suomea edeltänyt puheenjohtajamaa Itävalta onnistui saattamaan neuvoston kilpailukykyministerit poliittisen yhteisymmärrykseen direktiivistä 29.5.2006. Direktiivin valmistelua sävyttivät erimielisyydet ja uudistettu esitys on kompromissiratkaisu. Rakentaminen kuuluu yritysten määrällä mitaten suurimpiin palvelualoihin, joita palveludirektiivi koskettaa. Kuva: Mika Lappalainen/Helsingin kaupunki Pienestä asiasta ei olekaan kysymys, sillä palvelusektori kattaa eräiden arvioiden mukaan jopa 70 prosenttia koko EU-alueen bruttokansantuotteesta. Suomalaiset palvelumarkkinat ovat kuitenkin jo tällä hetkellä valtaosin avoimet. Sen sijaan suomalaisten yritysten markkinoillepääsy on monissa unionin jäsenmaissa vaikeaa. Direktiivi helpottaa siten suomalaisten palveluyritysten, jotka usein ovat pieniä ja keskisuuria yrityksiä, kansainvälistymistä.
Lapissa pidetään seitsemän puheenjohtajakauden kokousta
Lapissa järjestetään Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana seitsemän kokousta, joista merkittävin on lokakuussa Kittilän Levillä pidettävä puolustusministerikokous. Ensimmäiset kokousvieraat saapuvat jo heinäkuussa, kun maksajavirastojen päälliköt kokoontuvat Rovaniemellä 5.-7.7.2006. Kittilä isännöi lokakuussa puolustusministereiden kokousta. Kuva: UM/Matti TirriPuolustusministerit tapaavat Levillä
Suomen EU-puheenjohtajakausi näkyy Jyväskylässä heinä- ja marraskuussa
EU:n kilpailukykyministereille esitellään muun muassa suomalaisen metsäteollisuuden osaamista. Myöhemmin syksyllä tapaavat elinikäisen ohjauksen asiantuntijat pohtivat kansainvälisen yhteistyön tehostamista. Jyväskylä Paviljonki toimii kokouspaikkana Jyväskylässä. Kuva: Jyväskylän kaupunki/Hanna Korhonen.EU:n kilpailukykyministerit pohtivat innovaatioympäristöä Jyväskylä Paviljongissa
Ministerineuvoston kokouksen julkiset osuudet välitettiin Internetissä
Valtiovarainministerien Ecofin-neuvoston kokous oli ensimmäinen ministerineuvoston kokous, joka välitettiin Internetissä. Kokouksen julkisia osuuksia saattoi seurata tiistaina 11. heinäkuuta Suomen EU-puheenjohtajakauden verkkopalvelussa englanniksi ja ministerineuvoston verkkosivuilla viidellä kielellä. Kansalaiset saattoivat ensimmäistä kertaa seurata Euroopan unionin ministerineuvoston kokousta Internetin välityksellä 11. heinäkuuta. Kuva: Euroopan unionin neuvostoEuroopan unionin jäsenmaat sopivat kesäkuussa, että ministerineuvoston kokousten julkisia osuuksia ryhdytään välittämään Internetissä. Suorat lähetykset peilaavat myös puheenjohtajamaa Suomen ajamaa avoimuuspolitiikkaa.
Suomi siirtyi EU:n johtoon
Suomen puolivuotinen EU-puheenjohtajakausi alkoi lauantaina 1. heinäkuuta. Unionin vetovastuun siirtymistä Itävallalta Suomelle juhlistettiin Brysselin keskusaukiolla Grand Placella, jossa suomalaisyhtye Apocalyptica esiintyi monituhatpäisen yleisön edessä. Puheenjohtajakauden ilme näkyy lipuissa Helsingin Senaatintorilla. Kuva: Eurooppa-tiedotusSuomen tavoitteena on tehokkaampi ja avoimempi unioni
Puheenjohtajakauden kokoukset keskittyvät pääkaupunkiseudulle
Suomen EU-puheenjohtajuuskausi tuo kesän ja syksyn aikana kokousvieraita parillekymmenelle paikkakunnalle. Helsingissä pidetään 75 Suomessa pidettävistä 130 kokouksesta. Helsinkiläisillä on mahdollisuus tutustua puheenjohtajakauden teemoihin ja tavoitteisiin kaksi päivää ennen kauden alkua järjestettävässä kansalaistilaisuudessa. Asem-kokous syyskuussa 2006 on suurin Suomessa koskaan järjestetty kokous.Helsingissä pidetään kauden suurin kokous
Vaasassa pidetään Suomen puheenjohtajakauden ensimmäinen virkamieskokous
EU:n kalatalouspääjohtajat aloittavat Suomessa puolen vuoden aikana pidettävien noin 130 kokouksen virran. Kokouksessa puheenjohtajan nuija siirtyy Itävallalta Suomelle. Vaasaan odotetaan noin 70 - 80 kokousvierasta.
EU-puheenjohtajakausi ei ole vain huippukokouksia
Myös työryhmien työskentely on suomalaisjohtoista puheenjohtajakaudella. Brysselissä kokoontuu päivittäin lähes kaksikymmentä eri alan työryhmää valmistelemaan unionin päätöksentekoa.
Ministeri Lehtomäki: Perustuslakisopimusta ei olla hiljaa hautaamassa
Lehtomäen mukaan uuden sopimuksen ansiot ovat kiistattomat. Perustuslakisopimus selkiyttäisi ja tehostaisi unionin tilannetta. Ministeri Paula Lehtomäki kertoi Tampereella 30.5. näkemyksiään perustuslakisopimuksesta.
Eurooppa-tiedotukselta perustietopaketti EU-puheenjohtajakaudesta
Eurooppa-tiedotus julkaisi esitteen Suomi EU:n puheenjohtajana 2006 samalla kun valtioneuvoston viestintäyksikkö ja EU-puheenjohtajuussihteeristö julkistivat EU-puheenjohtajakauden visuaalisen ilmeen ja verkkosivuston 31.5. Suomi EU:n puheenjohtajana 2006 esitteen kannen on suunnitellut graafikko Mika Launis.
EU näkyy syksyllä Etelä-Karjalassa
Lappeenranta ja Imatra ovat syksyllä EU-vieraiden kokous- ja kohtauspaikkana.
Suomen EU-puheenjohtajakauden asialista tarkentui
EU-ministerivaliokunta hyväksyi 24. toukokuuta tarkennetun asialista-arvion heinäkuussa alkavan puheenjohtajakauden teemoista ja tavoitteista. Suomi keskittyy EU-puheenjohtajakaudellaan ajankohtaisiin haasteisiin.
EU:n maatalousministerit astuvat näyttämölle Oulussa
Suomen puolivuotisella EU-puheenjohtajakaudella heinä-joulukuussa 2006 Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa järjestetään neljä EU-kokousta Oulussa ja yksi Kuusamossa. Lisäksi Helsingissä kokoustava budjettikomitea vierailee Kuusamossa tutustumassa muun muassa Oulangan kansallispuistoon heinäkuun lopulla. Oulun kaupunginteatterissa järjestetään syyskuun lopulla rinnakkain kaksi EU-kokousta.
Suomi tulevana EU-puheenjohtajana kiinnosti EU-LAC -huippukokouksessa
EU:n, Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden johtajat kokoontuivat Wienissä 11.–13.5. keskustelemaan energiasta ja ilmastonmuutoksesta Kokous oli järjestyksessä neljäs EU-LAC -huippukokous. Edelliset kokoukset järjestettiin 1999 Rio de Janeirossa Brasiliassa, 2002 Madridissa ja 2004 Guadalajarassa Meksikossa. Suomen valtuuskunnasta löytyi naisenergiaa.Suomea Wienin huippukokouksessa edustivat presidentti Tarja Halonen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki. Tarja Halonen on osallistunut myös kaikkiin aiempiin EU-LAC -huippukokouksiin, näistä Rio de Janeiron kokoukseen ulkoministerinä.
Lahdessa valmistaudutaan huippukokoukseen sekä virkamieskokouksiin
Lahdessa järjestetään Suomen puheenjohtajakaudella kaksi virkamieskokousta sekä epävirallinen EU-maiden päämiestapaaminen. Huippukokous pidetään perjantaina 20. lokakuuta Sibeliustalossa. Kokouksen yhteydessä järjestetään ylimääräinen kolmikantainen sosiaalihuippukokous, johon osallistuvat Suomen lisäksi kaksi seuraavaa puheenjohtajamaata eli Saksa ja Portugali sekä Euroopan tason työmarkkinajärjestöt. Sibeliustalon vanha tehdasmiljöö kylpi auringonvalossa perjantaina 12.5., kun vahvistus EU:n epävirallisen päämiestapaamisen kokouspaikasta saapui.Sibeliustalolla jännitystä ilmassa
Joensuukin isännöi Suomen EU-puheenjohtajakauden virkamieskokouksen
Suomen EU –puheenjohtajakausi tuo Joensuuhun CREST –komitean sekä tutkimus- ja atomiasioiden yhteistyöryhmän heinäkuussa. Kokousvieraille esitellään myös Kolin huikeaa kansallismaisemaa.
Päätös Bulgarian ja Romanian liittymisajankohdasta lykkääntyi syksyyn
Euroopan komissio julkaisi 16.5. raporttinsa Bulgarian ja Romanian kelpoisuudesta EU:n jäseniksi. Komission mukaan maiden liittyminen unioniin vuoden 2007 alussa edellyttää, että ne jatkavat vaadittuja uudistuksia. Muussa tapauksessa maakaksikon jäsenyyttä voidaan lykätä vuoteen 2008. Euroopan parlamentille Strasbourgissa 16.5.2006 Bulgarian ja Romanian edistysmisraportit esittelivät komission puheenjohtaja José Barroso ja laajentumiskomissaari Olli Rehn.
Savolaiset kielikylvyssä Euroscolassa
Leppävirran lukion 30-henkinen iskujoukko mursi rohkeasti kielimuuria Euroopan parlamentin järjestämässä Euroscolassa. Mukana oli noin 350 opiskelijaa kolmestatoista EU-maasta. Leppävirran lukion Euroscola –ryhmä haki EU-tietoa Euroopan parlamentista.- Kuulin Euroscholasta kolleegaltani ja pistin paperit vetämään parlamentin Suomen tiedotustoimistoon, kertoo matkan organisaattoori, historianopettaja Markus Harard. Leppävirtalaiset suunnistivat Strasbourgiin Pariisin kautta, johon he tutustuivat kolmen päivän ajan.
Euroopan oikeusasiamies sai viime vuonna lähes 4 000 kantelua
Tavallisimmat valituksen aiheet olivat tiedon panttaus, vallan väärinkäyttö, menettelyvirheet ja hidas toiminta. Eurooppa-tiedotuksen Kansalaisen mahdollisuudet valittaa ja vedota -tietosivuun on koottu eurooppalaisia valitusteitä. Euroopan oikeusasiamiehenä on vuoden 2003 huhtikuusta toiminut kreikkalainen Nikiforos Diamandouros.
Vuonna 2006 myönnetyt valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedotukseen
Vuoden 2006 valtion talousarviossa varattiin 505 000 € kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedotukseen. Tästä summasta oli eduskunnan päätöksen mukaisesti osoitettu 219.000 € Eurooppalainen Suomi ry:lle ja 51.000 € Vaihtoehto EU:n tiedotuskeskus ry:lle. Muille kansalaisjärjestöille jäi jaettavaksi 235.000 €.
Suomi valmistautuu ottamaan vetovastuun EU:ssa
Suomen 1.7.2006 alkava EU-puheenjohtajakausi lähestyy. EU-edustustomme Brysselissä tulee olemaan keskeisessä roolissa puheenjohtajakauden hoidossa. Suurlähettiläs Eikka Kosonen kirjasi mietteitään puheenjohtajakauden alla. EU-puheenjohtajuus on vaativa haaste, sen onnistunut läpivieminen edellyttää kaikkien mukanaolevien panosta niin kotimaassa kuin Brysselissä toteaa Eikka Kosonen.
Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta
Eurooppa-päivän viettäminen pohjautuu 9. toukokuuta 1950 lausuttuihin Euroopan yhteisön syntysanoihin, niin sanottuun Schuman julistukseen. Eurooppa-päivän pääjuhlaa vietettiin vuonna 2005 Helsingissä Esplanadin puistossa.
Finland’s EU Presidency during the latter half of 2006
Ministers discussed the preliminary agenda for Finland’s EU Presidency. Picture: European Commission. Government Communications Unit
EU:n rahoituskehykset 2007-2013 mietityttävät
Eurooppa-tiedotuksen rahoitusseminaarit ovat herättäneet maakunnissa vilkasta keskustelua rahoitusasioista. Salmi toteaa, että olennaista on miten rahoja käytetään ja mitä uutta niillä saadaan aikaan.Suomen maakunnissa pohditaan parhaillaan, miten valmistautua Euroopan unionin uuteen ohjelmakauteen 2007 - 2013. Ulkoasianministeriön Eurooppa-tiedotus on kantanut kortensa kekoon keskusteluun ja järjestänyt maakunnissa seminaareja, joissa on pohdittu uuden rahoituspaketin vaikutuksia Suomelle ja maakunnille.
Maakunnat 10 vuotta Euroopan unionissa – Kanta-Häme
”Kun Suomi valmistautui EU-jäsenyyteen, Hämeen maakunta oli muun maan tavoin syvässä lamassa”, muistelee Hämeen liiton aluekehityspäällikkö Hannu Saarinen. Hämeen Linna.
Yleisö keskusteli vilkkaasti EU:n nopean toiminnan joukoista
Erityisesti se, miten unionin 27 jäsenmaata voivat olla yksimielisiä joukkojen lähettämisestä mietitytti yleisöä. EUFORin päivittäistä toimintaa Bosnia-Herzegovinassa.
Uusi .eu-päätteinen verkko-osoite haastaa .com-tunnuksen
Yritysten ja organisaatioiden lisäksi nyt myös unionin alueella vakituisesti asuvat henkilöt voivat hakea .eu-aluetunnuksella varustettuja verkko-osoitteita. Berlaymont rakennus Brysselissä sai 7.4. seinäänsä .eu-tunnuksen.
Minkälaisen Euroopan unionin sinä haluat?
Nyt voit keskustella unionin tulevaisuudesta eurooppalaisella tasolla. Euroopan komission on 27.3. avannut sivuston EU:sta käytävää laajaa keskustelua varten. Verkkosivustolla "Debate Europe" voi käydä keskustella Euroopan unionin tulevaisuudesta kaikilla unionin virallisilla kielillä (20).
Yhtenäinen EU-ajokortti vuoteen 2012 mennessä
Tarkoituksena on vähentää ajokorttien väärentämistä ja parantaa liikenneturvallisuutta unionin alueella. Uusi ajokortti tulee voimaan jäsenmaissa vuoteen 2012 mennessä ja se tulee korvaamaan 110 erilaista ajokorttia. Liikennekomissaari Jacques Barrot ja 110 ajokorttia.
EU:n energiapolitiikka vahvasti esillä Eurooppa-neuvostossa
Jäsenmaat keskustelivat laajasti energiakysymyksistä sekä päättivät, miten energia-asioita tullaa käsittelemään. Unioni hyväksyi myös erityistoimia Lissabonin strategian toteuttamiseksi. Energia-asioiden lomassa Eurooppa-neuvosto juhlisti komission puheenjohtaja José Barroson syntymäpäivää kakulla.
"Varaslähtö" Suomen EU-puheenjohtajakaudelle Wienissä
Matkailuministerit keskustelivat matkailun merkityksestä EU:ssa kasvun ja työllisyyden tuojana. Erkki Virtanen, Günter Verheugen, Evelyne Huytebroeck, Fanny Palli-Petralia ja Martin Bartenstein hevosajelulla Wienissä Hofburgin linna lähistöllä.
EU:n ulkoministerit pohtivat Länsi-Balkanin tilannetta
EU:n epävirallisessa ulkoministerikokouksessa (Gymnich) tehtiin selväksi, että Länsi-Balkanin maat halutaan unionin jäseniksi. Seuraavan kerran Gyminich kokoontuu syyskuussa Lappeenrannassa. YK:n erityislähettiläs, presidentti Martti Ahtisaari, laajentumiskomissaari Olli Rehn ja EU:n puheenjohtajamaa Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnik lehdistötilaisuudessa Salzburgissa.
Siirtymäaika EU:n uusista jäsemaista umpeutuu 1.5.2006
Hallituksen selonteossa esitetään, että siirtymäaikaa työvoiman liikkumiselle EU:n uusista jäsenmaista ei jatketa. Vappuna 2004 EU sai 10 uutta jäsentä. Päivää juhlistettiin erilaisilla tapahtumilla ympäri Eurooppaa.
Maakunnat 10 vuotta Euroopan unionissa; Ahvenanmaa
Ahvenanmaakin voi vaikuttaa Euroopan unionin päätöksentekoon. Tämä tapahtuu muun muassa Alueiden komiteassa pohtii Ahvenanmaan maakuntahallituksen EU-asioiden ministeri Britt Lundberg. Kastelholman linna, Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linna, on
Euroopan kevään päivä 2006
Eurooppalainen kouluverkko on jälleen kutsunut koulut ja oppilaitokset mukaan viettämään Euroopan kevään päivää 21.3. ja 9.5.2006. Euroopan kevään päivä - Spring Day in Europe tapahtuman tarkoituksena on lisätä koululaisten ja opiskelijoiden tietämystä Euroopan unionista ja sen päätöksenteosta.
EU Tampereella – katse tulevan puheenjohtajakauden kokouksiin
Tampereella Suomen puheenjohtajakaudella järjestettävistä kokouksista merkittävimmät ovat epävirallinen oikeus- ja sisäasioiden ministerikokous sekä Barcelonan prosessin ulkoministerikokous. Kokousten pitopaikkana toimii Tampere-talo. Tampere-talo toimii kokousten pitopaikkana Tampereella.
The Government’s report to Parliament on the Constitutional Treaty of the EU
On Friday, 25 November, the Government submitted a report to Parliament on the Treaty establishing a Constitution for the European Union. In addition to a detailed examination of the Constitutional Treaty, the report also provides a general overview of the ways in which to develop the Union in the future. Photo: European CommissionGovernment Communications Unit Press release 360/2005
Spring Day in Europe 2006
Spring Day in Europe held on 21 March and On 9 May invites young people to learn about European issues. Spring Say in Europe was launched in 2003 to raise awareness amongst young people on the future of Europe. It has since then become citizen-driven event on democracy and citizenship. This year the event is held on 21 March and on 9 May. The theme for Spring Day in Europe 2006 is "Debate Our Future". It invites young people to learn about European issues and also offers them the possibility to debate and make their voices heard.
Europarlamentaarikot hyväksyivät kiistellyn direktiiviehdotuksen palveluiden vapauttamisesta
Euroopan parlamentin täysistunnossa torstaina 16.2. hyväksyttiin palvelumarkkinoita vapauttava direktiiviehdotus. Komission alkuperäisen ehdotuksen pohjalta tehty kompromissi hyväksyttiin äänin 394–215. Seuraavan kerran palveludirektiiviä käsitellään maaliskuussaPalveludirektiivin tarkoitus on vapauttaa palveluja EU-maiden välillä siten, että unionin alueella toimiva yritys voi tarjota palveluja kaikissa jäsenmaissa. Euroopan komission alkuperäinen ehdotus olisi vapauttanut palveluja parlamentin kompromissia enemmän. Nyt direktiivin ulkopuolelle jäivät muun muassa julkiset terveys- ja sosiaalipalvelut, rahapelit, satamat, vuokratyöfirmat sekä turva- ja oikeudelliset palvelut. Suomi on kannattanut palveluiden vapauttamista, sillä Suomen lait sallivat jo nyt muiden jäsenmaiden palveluja tarjoavien yritysten tulon Suomen markkinoille.
Maakunnat kymmenen vuotta Euroopan unionissa; Keski-Pohjanmaa
Maataloudella on edelleen merkittävä asema Keski-Pohjanmaalla, pohtii Keski-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Altti Seikkula. Keski-Pohjanmaalla maatalouselinkeino on keskittynyt pääosin lypsykarjatuotantoon ja perunanaviljelyyn.
Ecofin käsitteli talouden rakenteiden uudistamista
Ministerikokouksessa esillä työllisyyttä ja tuottavuuden kasvua edistävä politiikka sekä vakaus- ja lähentymisohjelmien hyväksyminen. Ecofin-neuvostossa pohdittiin väestön ikääntymiseen liittyviä kysymyksiä. Kuva:Euroopan unionin neuvostoTalous- ja valtionvarainministerit kokoontuivat 14.2. Brysselissä keskustelemaan Eurooppa-neuvoston valmisteluihin liittyvistä kysymyksistä. Käsiteltävänä oli talouden kasvuun ja kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävä Lissabonin strategia. Komission laatiman strategian edistymisraportin perusteella Suomi vauhdittaisi edelleen tuottavuuden kasvua ja tukisi työllisyysasteen nostamista. Myös julkisen talouden kestävyyttä tulee vahvistaa pitkällä aikavälillä. Kansallisten Lissabon-ohjelmien puitteissa useissa jäsenmaissa on jo ryhdytty eläkejärjestelmien ja työmarkkinoiden rakenteiden uudistamiseen. Suomi aikoo puheenjohtajuuskaudellaan jatkaa rakenneuudistusten seurantaa. Neuvostossa hyväksyttiin myös väestön ikääntymistä koskevat päätelmät, joissa on tehty vuoteen 2050 ulottuvat menolaskelmat eläkkeistä, terveydenhuollosta, pitkäaikaishoidosta, opetuksesta ja työttömyydestä. Päätelmien perusteella ikääntymiseen tulee varautua työllisyyttä ja talouskasvua tukevalla politiikalla. Jäsenmaiden tulee myös vähentää julkista velkaantumista ja kehittää etuus- ja palvelujärjestelmiään. Kaikissa jäsenmaissa tehdään myös lähentymisohjelma yhteisvaluutta euroa ajatellen. Tämänkertaisessa kokouksessa hyväksyttiin Viron, Latvian ja Slovenian lähentymisohjelmat. Ecofin-neuvosto Brysselissä 14.2. 2006 -lopputiedote (VM:n tiedote 12/2006)Ecofin-neuvoston lehdistötiedotteetRaportti EU-maiden väestön ikääntymisen vaikutuksista esillä Ecofinissa (VM:n tiedote 10/2006)Lissabonin strategia - Suomen kansallinen toimenpideohjelma (VM)
Eurooppa-tiedotuksen uusi aineistopiste Lasipalatsissa
Aineistopisteestä saa maksuttomia EU-aiheisia julkaisuja suomen- ja ruotsinkielellä. Piste on avoinna ma - pe kello 11 - 18, osoitteessa Mannerheimintie 22 - 24, 2 krs. Kohtaaamispaikka@lasipalatsissa on nyt saatavilla myös tietoa Euroopan unionista.
EU:n ulkoministerit linjasivat Lähi-idän suhteita
Maanantaisen ministeritapaamisen asialistalla Länsi-Balkanin ja Lähi-idän tilanne. Ulkoministeri Erkki Tuomioja keskusteli itävaltalaisen kollegansa Ursula Plassnikin kanssa. Kuva: Euroopan unionin neuvostoEU:n yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontui maanantaina pohtimaan muun muassa Länsi-Balkanin tilannetta sekä Palestiinan taloudellisen tuen jatkamista. Komissaari Olli Rehn esitteli neuvostolle tiedonannon, jossa tarkastellaan Länsi-Balkanin kehitystä ja käytännön toimia alueen lähentämiseksi Eurooppaan. Korkea edustaja Javier Solana esitteli Kosovon tilannekatsauksen. Ministerit totesivat että, alueen yhtenäisyydessä ja statusprosessissa on edettävä.
Haetaan määräaikaista aluetiedottajaa Lapin Eurooppa-tiedotukseen
Ulkoasiainministeriö hakee
Salzburgissa pohdittiin unionin tulevaisuutta
Salzburgissa viritettiin viikonloppuna keskustelua siitä, miten ihmisten luottamusta unioniin voitaisiin parantaa. Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel avasi Sound of Europe konferenssin.
Valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedotukseen haettavana
Hakuaika päättyy 31. tammikuuta. Painopisteenä tänä vuonna on EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta ja tulevaisuudesta käytävän kansalaiskeskustelun edistäminen sekä Suomen EU-puheenjohtajuus. Avustusten tavoitteena on EU-tietouden lisääminen Suomessa.
ALV-kokeilu ei edennyt Ecofin-neuvostossa
Ministerit eivät päässeet poliittiseen sopuun alennetuista ALV-kannoista. Ponnisteluja yhteisymmärryksen löytämiseksi jatketaan tämän viikon loppuun. Brysselissä kokoontunut Ecofin-neuvosto keskusteli muun muassa alennetuista ALV-kannoista. Kuva: Euroopan unionin neuvostoEU:n talous- ja valtionvarainministerit kokoontuivat tiistaina 24.1. Brysselissä. Suomea kokouksessa edusti valtionvarainministeri Eero Heinäluoma.
Palveludirektiivi liikahti askeleen eteenpäin
Poliittinen keskustelu palveludirektiivin sisällöstä ja vielä useammin sen luullusta sisällöstä on hiukan vaimentunut ainakin keväisestä, jolloin Eurooppa-neuvoston ja Ranskan kansanäänestyksen jälkimainingeissa puhuttiin jopa ehdotuksen ”hautaamisesta”. Nyt julkista keskustelua käydään pääosin oikeilla argumenteilla. Palveludirektiivistä äänestetään parlamentin täysistunnossa aikaisintaan tammikuun lopulla.Jo kohta kaksi vuotta vireillä ollutta valmistelua vaivasi tietty ylivarovaisuus, mutta tämä syksy muutti tilanteen. Brittipuheenjohtaja eteni neuvotteluissa ennakkoluulottomasti ja tarttui ongelmallisiksi koettuihin kysymyksiin soveltamisalasta, lähetettyjen työntekijöiden suojelumääräyksistä ja alkuperämaaperiaatteesta. Näistä teemoista keskusteltiin myös marraskuun kilpailukykyneuvostossa.
Määräaikainen aluetiedottaja Eurooppa-tiedotuksen Etelä-Savon asiakaspalvelupisteeseen Mikkeliin ajalle 1.2.2006-31.1.2007
Aluetiedottajan tehtäviin kuuluu aktiivinen tiedottaminen maakunnassa Euroopan unionista ja Suomen jäsenyydestä unionissa.
EU:lle energiatehokkuusdirektiivi
Euroopan parlamentti hyväksyi joulukuun täysistunnossaan direktiivin energiatehokkuudesta, jonka tarkoituksena on parantaa energian loppukäytön tehokkuutta ja siten säästää energiaa. Eräänlaisena kattodirektiivinä se täydentää ja parantaa muuta olemassa olevaa EU:n energia-alan lainsäädäntöä, joihin kuuluvat mm. rakennusten energiatehokkuutta sekä laitteiden energiamerkintöjä koskevat direktiivit.
Schengen Euroopan unionissa
Schengenin yleissopimuksella lakkautettiin henkilöiden rajatarkastukset Schengen-alueen maiden välillä. Tämän vuoden aikana tehdään uusien jäsenmaiden maakohtaiset Schengen-arviot. Näiden perusteella päätetään sisärajatarkastusten poistamisesta uusien jäsenmaiden suhteen aikaisintaan vuonna 2007. Luxemburgin Schengenin kylässä sovittiin vuonna 1985 henkilöiden vapaan liikkuvuuden esteiden poistamisesta.Euroopan yhteisön perustajavaltioista viisi (Ranska, Saksa, Belgia, Luxemburg ja Alankomaat) sopivat vuonna 1985 Luxemburgin Schengenissä poistavansa henkilöiden vapaata liikkuvuutta rajoittavat esteet valtioidensa väliltä. Tämän jälkeen valmisteltiin yleissopimus, jonka samat viisi maata allekirjoittivat 19. kesäkuuta 1990. Sopimus tuli voimaan vuonna 1995 poistaen allekirjoittajamaiden väliltä sisäiset rajat ja loi yhteisen ulkorajan. Amsterdamin huippukokouksessa 1997 Schengen-säännöstö päätettiin sulauttaa Euroopan unioniin.
Turkin ja Kroatian EU-jäsenyysneuvottelut alkavat
EU-jäsenmaiden ulkoministerit sopivat Luxemburgissa 3. lokakuuta Turkin ja Kroatian EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta. Ihmisvilinää IstanbulissaViime hetkellä ennen neuvottelujen aloittamista Itävalta esitti Turkin täysjäsenyydelle vaihtoehtona löyhempää yhteistyötä. Turkki ilmoitti neuvottelevansa ainoastaan täysjäsenyydestä. Sopuun päästiin, kun Kroatian jäsenyysneuvottelujen aloittamiselta poistuivat esteet Haagin sotarikostuomioistuimen todettua Kroatian toimivan yhteistyössä sen kanssa. Kroatian jäsenyysneuvottelujen aloittaminen oli ollut Itävallan tavoitteena.
Itävallan EU-puheenjohtajakausi alkaa 1.1.2006
Itävalta toimii EU:n puheenjohtajamaana puoli vuotta 1. tammikuuta alkaen. Itävallan jälkeen puheenjohtajana jatkaa Suomi 1.7. alkaen vuoden 2006 loppuun. Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnik. Kuva: Euroopan unionin neuvostoItävallan EU-puheenjohtajakauden tavoitteina tulee olemaan ennen kaikkea neljä asiaa: luoda työpaikkoja ja vahvistaa talouskasvua; edelleenkehittää ja turvata eurooppalaista elämänmallia; vahvistaa kansalaisten luottamusta Eurooppa-projektiin; sekä vahvistaa Euroopan unionin roolia kansainvälisessä toiminnassa.
Avoin tehtävä; Eurooppa-tiedotuksen Pohjois-Karjalan (Joensuu) aluetiedottajan virka
Ulkoasiainministeriö hakee
Maakunnat 10 vuotta Euroopan unionissa; Kainuu
Kainuussa eletään tällä hetkellä Suomessa täysin uuden hallintokokeilun aikaa. Hallintokokeilun yksi tavoite on hakea kokemusta "keski-eurooppalaisesta" vahvasta alueiden itsehallinnosta. Kainuun hallintomallissa valtaa on siirretty valtion keskus- ja aluehallinnolta eurooppalaiseen tapaan enemmän alueelle itselleen. Huurteiset Kajaanin linnan rauniot.